Vallan hajautus voisi avata Somalian umpisolmua
Somalian pääkaupungissa Mogadishussa ammuskellaan päivittäin, ja sieltä pakenee tuhansia ihmisiä joka kuukausi. Paheneva kriisi ei ratkea vanhoilla konsteilla, arvioivat asiantuntijat.
Somalian pääministerin
"Kansainvälisen yhteisön pitäisi tunnustaa, että Lilleri Lalleri on pudonnut aidalta eikä pääse sinne takaisin", Yhdysvaltalaisen Madison-yliopiston tutkija
Somalian johtoa piinaavat sisäisten kiistojen ohella kapinoivat islamistit, klaanien asejoukot ja muut vastustajat.
Tarkkailijat ovat yhtä mieltä siitä, että Somalian väliaikainen hallitus ei toimi. Tulevaisuus riippuu kapinan vahvuudesta, muiden maiden roolista ja sotivien osapuolten neuvotteluhaluista.
Nykyinen hallitus on jo 14. yritys hallita maata väliaikaisin voimin sen jälkeen, kun
Kesäkuussa 2006 islamistit onnistuivat valtaamaan Mogadishun, mikä sai ulkovallat pelkäämään al-Qaidan vaikutuksen kasvua.
Etiopia lähetti joukkojaan väliaikaisen hallituksen tueksi, ja Yhdysvaltain avustuksella islamistit kammettiin vallasta vuoden 2006 lopulla. Mogadishussa käytiin kiivaimpia yhteenottoja 16 vuoteen, mutta islamistien joukkoja ei onnistuttu tuhoamaan.
Human Rights Watchin mukaan salamurhia ja sissi-iskuja tapahtuu nyt Mogadishussa liki päivittäin. Marraskuun ensimmäisellä viikolla arvioitiin, että kaupungista oli yhteenottojen vuoksi paennut 90 000 ihmistä.
Samaan aikaan kuivuus koettelee Somaliaa laajalti, eivätkä avustusjärjestöt kykene vastaamaan paisuvaan humanitaariseen kriisiin.
Länsimaiden tukema hallitus kamppailee pitääkseen Mogadishun vallassaan, mutta siltä puuttuu kansan luottamus.
"Turvautuminen etiopialaisiin vei hallitukselta useimpien somalien tuen",
Hallitus edustaa pääasiassa presidentin darod-klaania, mikä myös kutistaa sen kannatuspohjaa, Pham huomauttaa.
Hallitus, etiopialaiset ja pieni Afrikan unionin lähettämä joukko kohtaavat alati kasvavaa vastarintaa, hän arvioi.
Lisäksi aseistettujen ulkomaalaisten läsnäolo on radikalisoinut oppositioryhmiä.
Yhdysvaltalaisen Purdue-yliopiston professori
"Yhdysvallat loi painajaisen tukemalla (Etiopian) interventiota", hän jatkaa.
Phamin mukaan kapinallisia yhdistää ainoastaan viha väliaikaista hallitusta kohtaan. "Saatuaan sen nurin ne kävisivät toistensa kimppuun."
Viime aikojen neuvottelut ja elokuinen kansallisen sovinnon konferenssi jäivät tuloksettomiksi, ja riidat repivät sekä Somalian parlamenttia että hallitusta.
Weinsteinin mukaan Yhdysvallat on ajanut itsensä nurkkaan asettumalla väliaikaisen hallituksen tueksi.
Monen tarkkailijan mielestä ajatus Somalian kansallisesta hallituksesta ei ylipäätään toimi, koska valta keskittyy aina yhdelle ryhmälle.
Tilalle ehdotetaan klaanipohjaisia hallintoyksiköitä samaan tapaan kuin itsenäisyyttä edeltäneellä ajalla. Näin vakaus alkaisi paikallistasolta ja voisi edetä siitä ylöspäin.
Human Rights Watchia edustava
Pham muistuttaa, että Somalian rauhantoiveita heikentää myös Etiopian ja Eritrean välien viimeaikainen kiristyminen. Eritrea on tukenut Somalian kapinallisten taistelua Etiopian joukkoja vastaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia