Salakuljetus ja ihmiskauppa kiihtyvät Zimbabwessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Salakuljetus ja ihmiskauppa kiihtyvät Zimbabwessa

Monen zimbabwelaisen elanto on nykyään kiinni salakuljetuksesta: Sambiaan ja Botswanaan virtaa esimerkiksi alkoholia – ja yhä useammin myös ihmisiä.

Zimbabwen toiseksi suurimman kaupungin Bulawayon asemalla käy vilske, kun Viktorian putouksille menevä juna tekee lähtöä. Mukaan pyrkii liudoittain kauppiaita, jotka raahaavat valtavia kasseja.

Kassit sisältävät useimmiten olutta, virvoitusjuomia ja tupakkaa. Niiden myynnillä hankitaan kaivattua kovaa valuuttaa rajan takana Sambiassa tai Botswanassa.

Sääntöjen mukaan kassit kuuluisi pakata tavaravaunuun eri maksua vastaan, mutta kauppiaat säästävät kuluissa. Putouksille päästyään useimmat siirtyvät Zambezijoen yli Sambiaan.

Salakauppa tuottaa hyvin

Kaupankäynti Zimbabwessa muuttui tappiolliseksi varsinkin sen jälkeen, kun presidentti Robert Mugabe päätti kesällä puolittaa hyperinflaation paisuttamat hinnat.

Jonathan Psvarayi, 29, on harjaantunut taitavaksi laittomassa rajakaupassa. "Kuudes aisti" johdattaa hänet Bulawayon sokkeloissa sinne, mistä löytyy jotain ostettavaa.

Paikalliset kauppiaat rajoittavat asiakaskohtaisia ostosmääriä, sillä he tietävät, että osa tavarasta hiipii rajan taakse.

"Pyydän muita asiakkaita, vaikka koululaisia, tekemään ostoksia puolestani", Psvarayi kertoo. Hänen mukaansa vaiva kannattaa, koska rajakaupassa saa hyvän tuoton.

Kun esimerkiksi korillisen zimbabwelaista olutta saa myydyksi naapurimaissa, hinta nousee yli kuusinkertaiseksi.

Valuuttapula vaikeuttaa kuitenkin myös oluen valmistusta Zimbabwessa. Maan suurin panimoyritys National Breweries ilmoitti marraskuussa, ettei sillä riitä valuuttaa raaka-aineostoihin ulkomailta sen jälkeen, kun Mugabe leikkasi hintoja. Kannattavuutta verottavat myös jatkuvat katkot sähkön- ja vedensaannissa.

Elanto kiinni ulkomaanvaluutassa

Bulawayon teknisen yliopiston taloustieteen opettaja Justin Bhebhe ei hämmästele laitonta rajakauppaa.

"Zimbabwelaiset ovat nyt paljolti riippuvaisia ulkomaanvaluutasta, jolla on vielä arvoa yhä hyödyttömämmäksi käyvään Zimbabwen dollariin verrattuna", Bhebhe sanoo.

Yhdysvaltain dollarin ohella Zimbabwessa arvostetaan muun muassa Botswanan valuuttaa pulaa.

Rajoja valvotaan korruptiolla

Arviolta neljä miljoonaa zimbabwelaista on paennut talousahdinkoa ulkomaille. Monen perheen elanto nojaakin ulkomailta tuleviin rahalähetyksiin.

Zimbabwen teollisuus- ja ulkomaankauppaministeri Obert Mpofu varoitti loppusyksystä, ettei tavaraa saa kuljettaa rajan yli ilman vientilupaa.

Bhebhe kuitenkin huomauttaa, että moni perhe Zimbabwessa pysyy hengissä vain luvattomaksi määritellyn toiminnan ansiosta. "Laiton kauppa jatkaa kasvuaan niin kauan kuin talous on tällä tolalla", hän sanoo.

Vuonna 1980 itsenäistyneen Zimbabwen inflaatio huitelee 10 000 prosentissa, ja työttömyys on ammattiliittojen mukaan 80 prosentin luokkaa.

Laillisen rajakaupan harjoittajien järjestö ei pysty arvioimaan, kuinka laajaa salakuljetus nykyisin on. Valtiolta jää joka tapauksessa merkittävästi tuloja saamatta.

"Aina on olemassa riski, että tulli takavarikoi tavarat. Pälkähästä pääsee kuitenkin lahjomalla", Psvarayi kertoo.

Korruptio leimaa nyt miltei kaikkea toimintaa Zimbabwen raja-asemilla. Laittoman tavarakaupan ohella myös ihmiskaupan arvioidaan olevan kasvussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia