Puhe Israelista "juutalaisvaltiona" on rasismia, sanoo moni arabi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puhe Israelista "juutalaisvaltiona" on rasismia, sanoo moni arabi

"Ajatus 'juutalaisvaltiosta' kumoaa noin viiden miljoonan palestiinalaispakolaisen oikeuden palata nykyiseen Israeliin. Se tekee myös mahdolliseksi Israelin nykyisten arabiasukkaiden karkottamisen milloin tahansa", sanoo Egyptin opposition viikkolehden al-Karaman entinen päätoimittaja Abdel Halim Kandil.

Arabeissa herättää närää se, että Israelin ja Yhdysvaltain edustajat ovat viime kuukausina puhuneet Israelista korostetusti "juutalaisvaltiona".

Israelin johto käytti juutalaisvaltio-määritelmää useaan otteeseen ennen marraskuista Annapolisin kokousta, jossa yritettiin sysätä Lähi-idän rauhanprosessi uudelleen vauhtiin.

Muun muassa Israelin pääministeri Ehud Olmert muistutti, että Israelin määrittely "kaikkien juutalaisten valtioksi" oli ehtona sille, että Israel tunnustaisi tulevan palestiinalaisvaltion.

Israelin ulkoministeri Tzipi Livni jatkoi vielä, että tuleva Palestiinan valtio tarjoaisi kotimaan kaikille maailman palestiinalaisille, mukaan lukien nyt Israelissa asuvat.

Karkotetaanko arabit?

Kommentit suututtivat Israelin arabeja. Joidenkin mielestä ne ennakoivat arabien karkotusta Israelista, jonka kuusimiljoonaisesta väestöstä he muodostavat neljänneksen.

Israelin parlamentin arabijäsen Ghaleb Majadleh pitää ajatusta Israelin arabiväestön siirrosta "epädemokraattisena". Hänestä aiheesta ei pidä edes keskustella.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush puhui useaan otteeseen Israelista "juutalaisvaltiona" Annapolisin kokouksessa, johon israelilaisten ja palestiinalaisten ohella osallistui 16 arabimaan edustajia.

Kairon yliopiston valtio-opin professori Ahmed Thabet ei ylläty siitä, että Yhdysvaltain uuskonservatiivit yhtyvät Israelin oikeiston "rasistiseen" näkemykseen juutalaisvaltiosta.

"Näkemys on kuitenkin ristiriidassa Yhdysvaltojen perustajien liberaalien ajatusten, kuten rotujen ja uskontojen tasa-arvon, kanssa", hän huomauttaa.

"Lisäksi se loukkaa yleistä käsitystä Israelista demokraattisena valtiona", Thabet jatkaa.

Hän muistuttaa, että Yhdysvaltain demokraatit ajattelevat Israelista paljolti republikaanien tavoin.

Demokraattien presidenttiehdokas Barak Obama ennusti hiljan, että Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimus edellyttää "palestiinalaisten tulkitsevan uudelleen oikeuttaan kotiinpaluusta siten, että Israel säilyy juutalaisena valtiona".

Israel tarvitsee juutalaisia maahanmuuttajia

Egyptin opposition viikkolehden al-Karaman entisen päätoimittajan Abdel Halim Kandilin mukaan tarve korostaa Israelin juutalaisluonnetta johtuu väestöpoliittisesta kehityksestä.

Koska arabiväestön syntyvyys on korkeampi, Israel tarvitsee runsaasti juutalaisia maahanmuuttajia näiden enemmistöaseman turvaamiseen.

"Mutta lähde on ehtymässä. Euroopan ja Yhdysvaltain juutalaiset – joilla on poliittista ja taloudellista valtaa – voivat tukea Israelia taloudellisesti, mutta he eivät halua muuttaa sinne", Kandil sanoo.

Hän lainaa Israelin tilastoa, jonka mukaan maahan muutti viime vuonna vain noin 20 000 juutalaista.

"Tällä tahdilla Israelissa, Länsirannalla ja Gazassa asuvien palestiinalaisten määrä ylittää juutalaisten luvun 20 vuodessa", hän laskee.

Syrjintää, konflikteja, suvaitsemattomuutta

Viime aikojen tapahtumat Gazassa, josta palestiinalaiset tunkeutuivat Egyptiin ostoksille, ovat muistuttaneet egyptiläisiä Israelin vanhasta haaveesta majoittaa palestiinalaiset Siinain niemimaalle.

"Egypti ei koskaan salli, että Siinaista tulee osa tätä kieroa pakolaisongelman ratkaisua", virallisen al-Gomhouriya-lehden päätoimittaja kirjoitti tammikuun lopulla.

Thabetin mielestä Israelin määrittely uskontopohjalta olisi tuhoisaa koko alueelle.

"Se rohkaisisi uskonnollista syrjintää ja toisi Lähi-itään lisää konflikteja ja suvaitsemattomuutta. Omaa valtiota haluaisivat muutkin uskontokunnat", hän ennustaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia