YK:n jähmeys uhkaa tuottaa lisää joukkotuhoa
Kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys päättäväiseen toimintaan Sudanissa ja Keniassa uhkaa levittää kansamurhat ja etniset puhdistukset muuallekin Afrikkaan, Lontoossa toimiva ihmisoikeusjärjestö varoittaa.
Vähemmistöjen oikeuksia valvovan Minority Rights Group Internationalin (MRG) johtaja
Hänen mukaansa kansanmurhan riski on suurin 20 valtiossa, joista puolet sijaitsee Afrikassa. Pahimpia ovat Somalia, Sudan, Etiopia, Tšad ja Keski-Afrikan tasavalta. Tšadin sijoitus riskilistalla on noussut 14 pykälää viime vuodesta.
MRG:n mukaan Tšadin itäosissa uhkaa toistua rajan takana Sudanin Darfurissa koettu mustien ja arabitaistelijoiden yhteenotto, ja esimakua siitä on jo saatu.
Aasian vaarallisimmiksi maiksi järjestö listaa Burman, Afganistanin ja Pakistanin. Irak pitää kärkitilaa Lähi-idässä.
MRG kokee hälyttävänä sen, että Kenian kaltainen vakaana pidetty maa muuttui vuodenvaihteessa yhtäkkiä etnis-poliittisten yhteenottojen näyttämöksi.
Kiisteltyä vaalitulosta seuranneissa mellakoissa ja "etnisissä puhdistuksissa" tapettiin yli tuhat ihmistä. YK ja Euroopan unioni kyllä ilmaisivat huolensa tapahtuneesta, mutta kumpikaan ei tehnyt mitään konkreettista.
Afganistanin naapurissa sijaitsevat Pakistan ja Iran ovat myös nousseet MRG:n asteikossa huolestuttavasti.
"Afganistaniin ja Irakiin tehtyjen sotilaallisten interventioiden seuraukset jatkavat leviämistään naapurimaihin, ja väkivaltaisen konfliktin uhka kohdistuu nyt kokonaan uusiin yhteisöihin", Lattimer sanoo.
Joukkomurhien uhka kasvaa maailmassa samaan aikaan, kun YK yrittää toteuttaa Velvollisuus suojella -asiakirjaa, joka tunnetaan lyhenteellä R2P (Responsibility to Protect). Se hyväksyttiin YK:n huippukokouksessa 2005.
R2P perustuu vuonna 2001 laadittuun raporttiin valtion suvereniteetin ja sotilaallisen väliintulon suhteesta.
New Yorkissa toimivan Global Policy -laitoksen johtaja
Pääsyynä oli "pääsihteerin vaihtumiseen liittyvä siirtymävaihe, joka on aina vaikea".
Pace odottaa kuitenkin R2P:n edistyvän tänä vuonna, koska Ban on nimittänyt sudanilaisen Francis Dengin erityisneuvonantajakseen kansanmurhan ehkäisyssä ja yhdysvaltalaisen Ed Luckin vastaaman R2P:n toteutuksesta.
Lisäksi kansalaisjärjestöt tekevät Pacen mukaan merkittävää työtä, jotta R2P:sta kehittyisi "vuosisadan keskeinen rauhan työkalu".
New Yorkin City-yliopiston yhteyteen perustettiin vastikään Global Centre for R2P.
Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön mukaan siviilien tappaminen ja pommittaminen jatkui helmikuussa Sudaninin Darfurissa ilman YK:n väliintuloa.
Lattimerin mielestä Kenia on ensimmäisen kohde, jossa YK on toteuttanut R2P:tä.
Vaikka humanitaarisesta interventiosta puhutaan paljon, Lattimer pitää YK:n parhaana mahdollisuutena ennalta ehkäisevää diplomatiaa, joka estää joukkomurhan jo ennen sen alkamista.
YK:n peruskirjan sallimia väliintuloja on tehty muun muassa Kuwaitissa, Somaliassa, Haitissa, Bosniassa, Ruandassa ja Itä–Timorissa.
Ruandassa ja Bosniassa YK-joukot eivät pystyneet estämään kansanmurhaa, mutta Itä-Timorin operaatiota pidettiin menestyksenä, koska Indonesian armeijan pitkään jatkuneet ihmisoikeusloukkaukset saatiin loppumaan.
Myös YK:n meneillään olevat rauhanturvaoperaatiot muun muassa Norsunluurannikolla ja Kongon demokraattisessa tasavallassa ovat keskeisiä etnisen väkivallan ehkäisijöitä, vaikka onnistumisen aste vaihteleekin, Lattimer sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia