Ruoka poliittisena aseena Boliviassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruoka poliittisena aseena Boliviassa

Bolivian hallituksen ja opposition uusin yhteenotto koskee ruokaöljyä, jonka viennin hallitus kielsi toistaiseksi pitääkseen kotimaiset hinnat kurissa.

Boliviassa on viime kuukausina kärsitty pulaa jauhoista, riisistä, naudanlihasta ja muista peruselintarvikkeista, joita tuotetaan maan vauraissa itäosissa.

Samalla hinnat ovat nousseet ja hallitus syyttää oppositiota keinottelusta, jolla lietsotaan tyytymättömyyttä.

Intiaaniväestöä edustavan presidentti Evo Moralesin vasemmistohallitus vastasi keinotteluun kieltämällä ruokaöljyn viennin 19. maaliskuuta.

"Emme voi sallia sitä, että Boliviassa myydään maailman kalleinta ruokaöljyä", maatalousministeri Susana Rivero selitti.

Ruokaöljyn hinta tuplaantui Boliviassa helmikuussa noin 1,5 euroon litralta. Riveron mukaan tonni öljyn raaka-aineena käytettyjä soijapapuja maksaa Boliviassa 1 076 euroa, kun hinta Yhdysvaltain Chicagossa on 822 euroa.

Hallitus syyttää tuottajia, että nämä myyvät ruokaöljyä halvemmalla ulkomaille kuin kotona.

Vientikiellon tarkoituksena on Riveron mukaan turvata kotimainen tarjonta ja vakauttaa hintataso.

Santa Cruzin maakunnan yrittäjien hätäkokous reagoi kieltoon julistamalla, että vientiä jatketaan.

Bolivia on Etelä-Amerikan köyhin valtio, jossa sekä varallisuus että politiikka jakautuvat jyrkästi kahtia. Valtaväestönä ovat lännen ylänköjen köyhät intiaanit, jotka kannattavat Moralesia.

Oikeisto-oppositio on vahva valkoisten asuttamista vauraissa itämaakunnissa. Sinne sijoittuu myös valtaosa maakaasun tuotannosta ja teollisuudesta.

Itäiset maakunnat - Santa Cruz, Tarija, Beni ja Pando - julistautuivat joulukuussa "autonomisiksi" keskushallituksen vallasta.

Santa Cruzissa julistusta pidetään nyt perusteena sille, ettei Moralesin vientikiellosta tarvitse piitata.

Yrittäjät uhkasivat myös estää ruokatavaran kuljetukset Bolivian sisällä ja maasta ulos tukkimalla valtatiet 25 000 rekan voimin.

Moralesin MAS-puolueen kansanedustaja José Pimentel pitää yrittäjien strategiaa huonona, koska suurimmat ruokaöljyn markkinat ovat läntisillä ylängöillä ja Venezuelassa, jonka presidentti Hugo Chávez on Moralesin läheinen liittolainen.

Pimentelin mukaan protestien takana olevat etupiirit eivät halua tunnustaa Moralesia lailliseksi presidentiksi.

Hän muistuttaa, että oikeisto boikotoi myös hiljan työnsä päättänyttä perustuslakia säätävää kokousta. Sen lakiluonnos alistetaan neuvoa-antavaan kansanäänestykseen toukokuun alussa.

Pienviljelijöiden järjestön pääsihteeri Isaac Ávalos tukee hallituksen toimintaa ja kehottaa Moralesia kansallistamaan ruokaöljyteollisuuden.

Santa Cruzin teollisuus- ja kauppakamarin puheenjohtaja Mauricio Roca taas katsoo, ettei hallitus piittaa taloudesta vaan haluaa tappaa tuottavan toiminnan.

Keskusta-vasemmistolaisen opposition kansanedustaja Guillermo Mendoza ei hyväksy ruokaöljyn vientikieltoa. Hän kuitenkin paheksuu myös hallituksen vastustajien toimintaa, joka on johtamassa "täydelliseen laittomuuteen".

Mendozan mukaan alueelliset autonomiajulistukset ja piittaamattomuus hallituksen päätöksistä heijastavat "lopun alkua".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia