Gazan pahenevan köyhyyden seuraukset pelottavat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazan pahenevan köyhyyden seuraukset pelottavat

Gazan alue on tehnyt oman köyhyysennätyksensä,
sillä 52 prosenttia asukkaista elää nyt köyhyysrajan alapuolella,
palestiinalaispakolaisia avustavan YK-järjestön Unrwan tuore raportti
paljastaa.

Gazan alue on tehnyt oman köyhyysennätyksensä, sillä 52 prosenttia asukkaista elää nyt köyhyysrajan alapuolella, palestiinalaispakolaisia avustavan YK:n järjestön Unrwan tuore raportti paljastaa.

"Ennennäkemätön köyhyys Gazassa on huono uutinen. Kokonainen sukupolvi ilman toivoa tulevaisuudesta ei palvele kenenkään etua", Unrwan Christopher Gunness sanoo.

Unrwa laskee, että vuonna 2007 köyhyysrajan alapuolella elävien talouksien määrä lisääntyi Gazassa 50,7 prosentista 51,8 prosenttiin, vaikka alueelle on annettu tuntuvasti hätä- ja humanitaarista apua.

Länsirannan palestiinalaisalueella köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on
sen sijaan laskenut 24:stä 19 prosenttiin. Syyksi arvioidaan, että palestiinalaishallintoon kohdistetut kansainväliset pakotteet poistettiin Länsirannalta.

 

Israel piiritti Gazan kriisiin

Unrwan raportin luvut perustuvat Palestiinan tilastokeskuksen tietoihin. Niiden mukaan työttömyys on Gazassa maailman korkeimpia, lähes 30 prosenttia. Länsirannan työttömyys on 25 prosenttia, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa keskimäärin.

Reaalibruttokansantuote laski Gazassa 7,8 prosenttia vuonna 2006. Islamistinen Hamas voitti tuolloin alueen vaalit, mistä seurasi Israelin ja avunantajamaiden boikotti, verotulojen pienentyminen ja julkisen alan työntekijöiden lakko. Kansantuote oli vuonna 2007 sama kuin edellisvuonna.

"Gazan kriisi on paljolti seurausta Israelin piirityksestä", ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson sanoo.

Alueelle päästetään vain vähän elintarvikkeita, sähkön ja polttoaineiden kulutusta rajoitetaan. Alueelta poistuminen on kielletty työn tai opiskelun vuoksi, eivätkä asukkaat voi tuoda tai viedä tuotteita. Kaikki tämä pakottaa Whitsonin mukaan gazalaiset elämään toimeentulorajan alapuolella.

 

Investointien vähyys huolettaa

Palestiinan tilastokeskuksen mukaan Hamasin ohjelmat ovat lisänneet julkisen sektorin työpaikkojen määrää neljänneksen vuonna 2007.

Unrwaa kuitenkin huolestuttaa investointien vähyys julkisella ja yksityisellä sektorilla.

"Meidän on varmistettava, että avustamillamme ihmisillä on kunnolliset elinolot. Tuoreet tiedot köyhyydestä osoittavat, että tähän ei ole puututtu asianmukaisesti. Tärkeintä YK:lle on avata Gazan rajat humanitaarisille avustuslähetyksille sekä viennille ja tuonnille", Gunness sanoo.

Israel valvoo Gazan rajoja lähes täydellisesti. Sen jälkeen, kun Hamas lopetti yhteistyön Fatah-järjestön johtaman palestiinalaishallinnon kanssa ja otti alueen omaan hallintaansa vuonan 2007, Israel on sallinut vain kiireellistä lääkärinapua tarvitsevien, joidenkin toimittajien ja kansainvälisten järjestöjen työntekijöiden poistumisen alueelta.

Whitsonin mukaan Gazan piiritys on kansainvälisiä lakeja rikkova laiton kollektiivinen rangaistus.

"Ei ole mitään todisteita siitä, että se olisi estänyt aseellisten ryhmien rakettihyökkäykset Israelin puolelle. Myös Egypti on syyllinen Gazan asukkaiden kärsimyksiin, koska se kieltäytyy avaamasta Rafahin rajaa", Whitson sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia