Isovanhemmat elättävät aids-orpoja Swazimaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Isovanhemmat elättävät aids-orpoja Swazimaassa

"Aids vaikuttaa elintarvikepulaan. Perheet
menettävät työkuntoiset miehet ja naiset. Usein itsekin hoivaa
tarvitsevat isovanhemmat jäävät vastuuseen lapsista. He ovat liian
iäkkäitä viljelemään peltoja, ja lapset ovat liian pieniä siihen",
WFP:n edustaja Abdoulaye Balde sanoo.

Isoäiti Gogo Ndlovu nojaa keppiin peltonsa laidalla eteläisen Afrikan Swazimaassa. Naapurien avustuksella istutettu maissi on kitukasvuista ja tähkät alamittaisia.

"Ensin tuli sade, mutta sitten se lakkasi. Maissi lopetti kasvamisen. Meillä ei ole mitään, enkä tiedä mitä tehdä. Ruoan ostamiseen tarvitaan rahaa", Ndlovu valittaa.

Vanhus elättää viittä orvoksi jäänyttä lapsenlastaan. S
isarusten vanhemmat kuolivat aidsiin. Neljällä pojalla ja yhdellä tytöllä on hädin tuskin kouluvaatteet. Kaksi pojista käyttää samaa kenkäparia, muut kulkevat avojaloin. He menevät kouluun nälkäisinä ja odottavat saavansa YK:n lastenrahaston Unicefin tarjoaman puuron.

Ndlovun perhe saa onnekseen ruoka-apua YK:n alaiselta Maailman elintarvikeohjelmalta WFP:ltä. Lapset voivat käydä koulua, koska valtio maksaa koulumaksut.

Karuja tilastoja

Swazimaan vuoristoisessa kuningaskunnasson noin miljoona asukasta ja maailman korkein hiv-positiivisten määrä, 19 prosenttia. Elinajanodote on laskenut 60:stä 31 vuoteen, mikä on alhaisin maailmassa. Joka kolmas lapsi jää aidsin vuoksi orvoksi tai muuten hädänalaiseen asemaan.

Vuonna 2007 noin 40 prosenttia Swazimaan asukkaista tarvitsi elintarvikeapua.

"Aids vaikuttaa elintarvikepulaan. Perheet menettävät työkuntoiset miehet ja naiset. Usein itsekin hoivaa tarvitsevat isovanhemmat jäävät vastuuseen lapsista. He ovat liian iäkkäitä viljelemään peltoja, ja lapset ovat liian pieniä siihen", WFP:n edustaja Abdoulaye Balde sanoo.

Pellot jäävät usein kesannolle, ja lapset joutuvat oman onnensa nojaan.

Noin 80 prosenttia swazimaalaisista asuu valtion mailla kotitarveviljelijöinä. Paikalliset päälliköt jakavat asukkaille maata ja sääntönä on, että sitä on viljeltävä.

"Swazimaa ei tule toimeen yksinään"

Jotkut päälliköt ovat karkottaneet lapset ja vanhukset sen jälkeen, kun keskimmäinen polvi on kuollut aidsiin. Kodittomuus uhkaa, jos he eivät pääse muiden sukulaistensa hoiviin.

Hiv-positiivisten naisten järjestö, muut kansalaisjärjestöt ja Unicef tekevät työtä sen puolesta, että lapsia ei karkotettaisi kotoaan.

"Orvot ovat vaarassa jäädä heitteille, koska heitä on niin paljon. Muutaman vuoden päästä yksi viidestä swazimaalaisesta on alle 15-vuotias aidsin vuoksi orvoksi jäänyt. Mistä otetaan voimavarat heistä huolehtimiseen?" hiv-positiivisten naisten järjestön jäsen Sunshine Kunene kysyy.

"Swazimaa ei tule toimeen yksinään. Mikään maa ei selviä aidskriisistä, kun sillä on myös elintarvikekriisi ja muutenkin huono tilanne. Melkein puolet raskaana olevista naisista on hiv-positiivisia", sosiaalityöntekijä Agnes Khumalo muistuttaa.

Eteläafrikkalaisen KwaZulu-Natalin yliopiston tutkimuksen mukaan Swazimaan huono aidstilanne on saanut avustusjärjestöiltä verrattain vähän huomiota. Syynä on se, että maa on aiemman hyvän taloudellisen tilanteensa ansiosta määritelty keskituloiseksi.

Nyt talous on kuitenkin alamäessä ja kuolleiden määrä ylittää jo järjestöjen hätäavun aloittamiselle asettamat kynnykset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia