Mogadishussa vesi on vaivan takana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mogadishussa vesi on vaivan takana

Vesihuolto lakkasi toimimasta Somalian etelä- ja keskiosissa sen jälkeen, kun maan keskushallitus romahti 1991. Asukkaat ovat luoneet tilalle omat systeeminsä, mutta niillä on puutteensa.

Vesihuolto lakkasi toimimasta Somalian etelä- ja keskiosissa sen jälkeen, kun maan keskushallitus romahti 1991. Asukkaat ovat luoneet tilalle omat systeeminsä, mutta niillä on puutteensa.

Bimalow kuuluu harvoihin yhä asuttuihin kolkkiin levottomalla Hawlwadagin alueella pääkaupungin Mogadishun eteläpuolella. Siellä on myös toimiva kaivo.

Kaikki kunnan vesijohdot on kuitenkin varastettu, joten Bimalowin kaivon yksityiset omistajat ovat rakentaneet oman johtoverkostonsa. Samanlaisia järjestelyjä on tehty muuallakin Mogadishun seudulla.

Bimalowin varakkaammat asukkaat maksavat kotiinsa vedettävästä vesijohdosta. Vesi pumpataan kaivosta korkealle asetettuun säiliöön, josta se ohjataan asukkaiden putkiin.

 

Epäpuhdas vesi aiheuttaa ripuliepidemioita

Amina Mohamedin seitsenhenkinen perhe kuuluu niihin onnellisiin, joiden kotiin tulee juokseva vesi. Palvelussa on hänen mukaansa kuitenkin puutteita.

"Saamme vettä aamukahdeksasta yhteen iltapäivällä, mutta vesi tulee suoraan kaivosta eikä ole juomakelpoista", Mohamed kertoo.

Ajoittain pumppu rikkoutuu ja silloin on turvauduttava vielä epähygienisempään "aasiveteen", hän jatkaa.

Vesi tulee samasta kaivosta, mutta se kuljetetaan asiakkaille aasin vetämässä 200 litran säiliössä.

Säiliöissä on usein epäpuhtauksia, mistä on seurauksena jatkuvia ripuliepidemioita pääkaupunkiseudulla.

Vedenpuhdistamot tarjoavat palveluksiaan niille, joilla on varaa maksaa. Tosin Mogadishussa viime aikoina kiihtyneet levottomuudet ovat johtaneet monen laitoksen - muun muassa suurimman Saafin vesitehtaan – sulkemiseen.

Rauhallisimmilla alueilla vettä puhdistetaan yhä ja myydään 20 litran pulloissa. Hinta, noin 35 eurosenttiä pullo, on kuitenkin useimpien ulottumattomissa.

Edes pulloveden puhtaudesta ei ole takuita, sillä kukaan ei valvo sitä nyky-Somaliassa.

Vesiliikemiehet käärivät voitot

Bimalowin kaivoyhtiön johtaja Khalid Jamal kertoo, että vesijohto on vedetty 137 talouteen. Muita palvelee neljä aasikärryä, ja jotkut asukkaat hakevat vetensä omilla astioillaan.

Useimmat Mogadishun kaivot kuuluvat nyt liikemiehille, jotka myyvät vettä hyvällä voitolla.

Hinnoissa on suuria vaihteluja, isoilla asuinalueilla vesi on yleensä halvempaa kuin pienillä. 200 litran tynnyri kaivovettä maksaa 0,35-0,70 eurosenttiä.

Veden hinta on enemmän kuin kaksinkertaistunut tämän vuoden aikana. Syyksi sanotaan polttoaineen hinnannousu.

"Kahdeksanhenkinen perheeni haki aiemmin veden itse: vaimo ja tyttäret kantoivat 20 litran jerrykannuja päänsä päällä. Mutta siirryimme aasiveteen, koska asumme kaukana kaivolta. Suurin ongelmamme ei ole veden epäpuhtaus, vaan sen kallis hinta", Yusuf Elmi selittää.

Hänen mukaansa 200 litralla on selvittävä kaikista päivän tarpeista. Aina ei saada edes aasivettä, sillä sen kuljettajista on pulaa.

Silloin on käännyttävä hyväosaisten naapureiden puoleen, joilla on oma vesijohto.

"Käytän kolmanneksen perheeni budjetista veteen, eikä sitä silti ole tarpeeksi", Elmi sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia