Taantuma iskee ensin siirtolaisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taantuma iskee ensin siirtolaisiin

"Työnantaja kertoi, että saan jatkaa
joulukuuhun asti, sen jälkeen ei ole tietoa", Intiasta Malesiaan töihin
tullut Kumar Palanisamy, 27, kertoo. Taloustaantuman uhatessa hänellä
on satojatuhansia kohtalotovereita.

"Työnantaja kertoi, että saan jatkaa joulukuuhun asti, sen jälkeen ei ole tietoa", Intiasta Malesiaan töihin tullut Kumar Palanisamy, 27, kertoo. Taloustaantuman uhatessa hänellä on satojatuhansia kohtalotovereita

"En halua menettää työtäni ja joutua karkotetuksi maasta. Minulla on kotona perhe elätettävänä ja velka maksettavana", jatkaa Palanisamy, jonka työpaikalla valmistetaan huonekaluja Yhdysvaltojen ja Kiinan markkinoille.

Epävarmuus kalvaa Malesian vierastyöläisiä, joiden määräksi arvioidaan 3,5 miljoonaa. Heistä 2,2 miljoonaa on maassa laillisesti ja loput luvatta.

 

Siirtolaisten ahdistelu kiihtyy

Läheinen Singapore on jo taantumassa, mikä puolestaan vaarantaa siellä työskentelevien 300 000 malesialaisen aseman.

Malesian hallitus on asettanut työryhmän auttamaan kotiin palaavia, joita odotetaan Singaporen ohella Taiwanista, Japanista ja Lähi-idästä.

Samalla Malesian ulkomaalaisten ahdinko pahenee. Pahamaineinen vapaaehtoisjärjestö Rela on jo aloittanut laittomien maahanmuuttajien jahtaamisen ratsioissa eri puolilla maata.

Viranomaiset puolestaan ovat uhanneet sakoilla ja vankeustuomioilla malesialaisia, jotka majoittavat luvatta maassa olevia.

"Majoituksen menetettyään heidät on helppo ottaa kiinni. Tunnemme myötätuntoa, mutta ohjeemme ovat, että työpaikat kuuluvat paikallisille. Meidän on suojauduttava, koska tulossa voi olla joukkoirtisanomisia", nimettömänä esiintyvä Relan edustaja sanoo.

 

Paikallisten työpaikat etusijalla

Malesian varapääministeri Najib Razak patistaa hallitusta kiristämään vyötä ja turvaamaan paikallisten työpaikat.

Razakin mukaan Malesian talouskasvu yltää vielä tänä vuonna viiteen prosenttiin, mutta romahtaa ensi vuonna. Hallitus aikoo vähentää ulkomaista työvoimaa 400 000:lla vuoteen 2010 mennessä.

Neljännes Malesian viennistä menee Yhdysvaltoihin, ja tilauskanta hupenee. Yhdysvaltain ja Euroopan talousvaikeuksien uskotaan heikentävän varsinkin Malesian elektroniikkavientiä.

Sonyn ja Samsungin kaltaisten jättiyhtiöiden tuotannon supistukset vievät työpaikkoja ja voivat johtaa kokonaisten tehtaiden sulkemisiin.

"Koko Malesian 13-miljoonainen työvoima on peloissaan, mutta vierastyöläiset ovat kaikkein haavoittuvimpia, koska he elävät ja työskentelevät ennestään epäystävällisessä ympäristössä", maahanmuuttajien oikeuksia puolustavan Tenaganita-järjestön johtaja Irene Fernandez sanoo.

Hänen mukaansa kaikki lait, säännöt, määräykset, käytännöt ja asenteet ovat siirtolaisille kielteisiä. "Jos taloustilanne heikkenee, ympäristö voi käydä vihamieliseksi", hän pelkää.

 

"Meidän on puolustettava riisikulhojamme"

Lain mukaan ulkomaalaiset potkitaan ensin pois irtisanomistilanteissa, myöntää ammattiyhdistysjohtaja Sinnapan Arumugam.

"Se on surullista, mutta meidän on puolustettava omia työpaikkojamme ja riisikulhojamme", hän jatkaa.

Malesiassa työskentelevät ulkomaalaiset lähettävät vuosittain kotiin liki neljä miljardia euroa. Valtaosa on kotoisin Indonesiasta, mutta väkeä on tullut myös Bangladeshista, Intiasta, Nepalista ja viime aikoina Vietnamista, Kambodzhasta sekä Laosista.

"Ilman heitä maamme ei olisi kehittynyt niin nopeasti. Emme voi ensin hyödyntää heitä ja sitten viskata pois mielemme mukaan", Fernandez sanoo.

Hän vaatii pikaista suunnitelmaa siitä, miten poispotkituille maksetaan asianmukaiset korvaukset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia