Kamerun kulkee salakuljetetulla bensiinillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kamerun kulkee salakuljetetulla bensiinillä

Pohjois-Kamerunissa kukaan ei maksa
polttoaineesta täyttä hintaa. Nigeriasta tulee halvempaa
salakuljetustavaraa, jonka kauppaan tuntuu osallistuvan koko
yhteiskunta.

Pohjois-Kamerunissa kukaan ei maksa polttoaineesta täyttä hintaa. Nigeriasta tulee halvempaa salakuljetustavaraa, jonka kauppaan tuntuu osallistuvan koko yhteiskunta.

Esimerkiksi Garouan kaupungin nelisen tuhatta moottoripyörätaksia käyttää "zoa zoa" -nimellä kutsuttua laitonta polttoainetta.

Ousmanou Saidoun mukaan zoa zoa maksaa kolmanneksen vähemmän kuin kotimainen bensiini, joten se tuottaa kuljetusyrittäjälle voittoa. Bensiiniasemilla käyvät hänen mukaansa vain rikkaat, jotka pelkäävät laittoman polttoaineen pilaavan autonsa moottorin.

Kamerun poraa itsekin öljyä merestä, mutta se menee suoraan vientiin. Kotimaiseen käyttöön jalostetaan kallista tuontiöljyä.

Nigeriassa valtio tukee reippaasti polttonesteiden hintoja, joiden korotusyrityksistä syntyy helposti mellakoita.

Mailla on 1 700 kilometriä yhteistä rajaa, jonka yli on helppo salakuljettaa Nigerjoen suiston tuotantoalueelta pihistettyä polttoainetta. Nigerian arvioidaan menettävän 16 miljoonan euron edestä öljyä päivässä erilaisen hävikin vuoksi.

Laiton öljy vuotaa naapurimaihin, varsinkin Beniniin ja Kameruniin.

Salakuljetus valtaisa elinkeino

Tuhannet ihmiset osallistuvat bensiinin, dieselin, kerosiinin ja parafiinin salakuljetukseen. Usein nesteitä laimennetaan matkan varrella voiton lisäämiseksi.

Salakuljettajat riskeeraavat henkensä: joulukuussa 2007 polttoaineella lastattu kuorma-auto syttyi tuleen Kamerunissa ja kaikki neljä matkustajaa paloivat poroksi.

Kiinnijäämisen vaara on kuitenkin pieni, sillä lainvartijat ovat usein mukana salakaupassa.

Rajan molemmin puolin on lukuisia tarkastusasemia, mutta vain silmänlumeeksi. Eräs nimettömänä esiintyvä salakuljettaja kertoo antavansa lahjuksia joka asemalla.

"Heidät on voideltava tai he takavarikoivat polttoaineen ja myyvät sen itse", mies sanoo.

Salakauppa tai työttömyys 

Eräs rajalla työskentelevä nuorehko poliisi vakuuttaa, että salakauppaan osallistuvat kaikki. "Siitä me kaikki elämme, huipulta pohjalle."

Mies kertoo rakentavansa jo kolmatta taloaan, vaikka on ollut poliisivoimissa vasta kuusi vuotta.

Hänen kertomustaan vahvistaa se, että laittoman polttoaineen myyjiä näkyy Kamerunin rajalla puolen kilometrin välein, vaikka tulli väittää taistelevansa kauppaa vastaan.

"Kun polttoaine on ehtinyt katukauppaan, myyntiä ei voi estää", väittää tullin kenttätyöntekijä Toudjani Abouya. Hänen mukaansa asiaan puuttuva virkailija voidaan tuikata tuleen.

Laiton polttoainekauppa on monille seudun nuorukaisille ainoa työttömyyden vaihtoehto.

"Olen ollut alalla yli 15 vuotta. Nyt minulla on kaksi vaimoa ja kuusi lasta ja asun omassa talossani polttoainekaupan ansiosta", yliopistosta valmistunut Sule Amadou, 36, kertoo.

Viranomaisten taannoinen yritys suitsia salakauppaa aiheutti nuorten miesten väkivaltaisen vastareaktion.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia