Entisille lapsisotilaille oma järjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Entisille lapsisotilaille oma järjestö

Sudanilainen lapsisotilas Kon Kelei arvioi olleensa neljän tai viiden vanha joutuessaan leirille sotilaskoulutukseen. Marraskuussa Kelei perusti kohtalotovereidensa kanssa YK:n avustuksella
sodan koettelemien nuorten maailmanlaajuisen verkoston.

Sudanilainen lapsisotilas Kon Kelei arvioi olleensa neljän tai viiden vanha joutuessaan leirille sotilaskoulutukseen. Marraskuussa Kelei perusti kohtalotovereidensa kanssa YK:n avustuksella sodan koettelemien nuorten maailmanlaajuisen verkoston.

"AK-47 ei ole tehty lasta varten. Se ei ole ihmistä, saati lasta varten", entinen sudanilainen lapsisotilas Kon Kelei vakuuttaa.

Hän arvioi olleensa neljän tai viiden vanha joutuessaan leirille sotilaskoulutukseen.

Kelei perusti kohtalotovereidensa kanssa marraskuussa YK:n avustuksella sodan koettelemien nuorten maailmanlaajuisen verkoston (Nypaw).

Järjestöä johtaa YK:n lastenrahaston Unicefin erikoislähettiläs Ismael Beah, joka on kirjoittanut kirjan kokemuksistaan Sierra Leonen armeijan lapsisotilaana.

"Uskomme muutokseen siksi, että olemme itse selvinneet. Se on mahdollista muillekin", Kelei sanoo.

Noin 250 000 lasta on pakotettu aseellisissa selkkauksissa erilaisiin tehtäviin, jotka ulottuvat sotimisesta seksipalveluihin.

"Kongon demokraattisesta tasavallasta Gazaan ja Afganistanista Somaliaan liian moni lapsi kärsii konfliktin seurauksista. Sota rikkoo kaikkia lapsen oikeuksia", muistuttaa Radhika Coomaraswamy, joka toimii YK:n pääsihteerin erityislähettiläänä lapsia ja sotaa koskevissa asioissa.

Unicef järjestää usein mutkikkaita neuvotteluja sotapäälliköiden kanssa lapsisotilaiden vapauttamisesta. Nypawin ja sen alaverkostojen eri maissa uskotaan auttavan työtä tarjoamalla kokemusperäistä tietoa.

Samalla Nypaw koettaa saada hallitukset ja aseelliset ryhmät luopumaan lasten värväämisestä. Sodan kokeneita lapsia taas autetaan toipumaan siitä.

"Sodasta tullessa pää on täynnä aseita. Kun aseet riisutaan, tilaa ei silti jää lapsena olemiselle. Kokonaisvaltainen kuntoutus voi auttaa jatkamaan omaa elämää", Kelei pohtii.

"Tyttöjen sota on kaksinkertainen. Heidät koulutetaan taistelemaan, kuten pojat, mutta lisäksi heistä tehdään sotilaiden 'vaimoja'", tähdentää ugandalainen Grace Akallo, joka joutui 14-vuotiaana maansa kapinallisten käsiin.

Unicefin apulaisjohtaja Saad Houry painottaa koulujen merkitystä rauhan edistäjinä. "Jos voisimme ylläpitää koulutusta konfliktin aikana, se estäisi varmasti monia lapsia joutumasta sotilaiksi."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia