Tansanialaiset kokeilevat onneaan pörssimarkkinoilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tansanialaiset kokeilevat onneaan pörssimarkkinoilla

Tansanialainen taksinkuljettaja Omari Saidi,
34, arveli aiemmin, ettei maailman finanssikriisi koske häntä. Tehtyään
ensimmäisen osakesijoituksensa hän ei voi kuin "odottaa ja rukoilla".

Tansanialainen taksinkuljettaja Omari Saidi, 34, arveli aiemmin, ettei maailman finanssikriisi koske häntä. Tehtyään ensimmäisen osakesijoituksensa hän ei voi kuin "odottaa ja rukoilla".

Saidi elää reilun 1 100 euron vuosituloilla. Hänellä ei ole ikinä ollut pankkitiliä tai -lainaa. Vähäisiä säästöjään hän on säilyttänyt patjan alla vaatimattomassa kodissaan Arushan kaupungissa.

 

Osakkeet kannattavampia kuin pankkitili

Kansainvälinen luottolama sai merkityksen Saidin elämässä viime marraskuussa, kun hän sijoitti noin 40 euroa kotimaansa pörssiin.

"En käytä pankkitiliä, koska siitä peritään kalliita maksuja ja korko on alhainen. Päätin sijoittaa osakkeisiin, sillä haluan voittoa", Saidi sanoo.

"Nyt en voi muuta kuin seurata tilannetta ja rukoilla", hän jatkaa.

Jokunen muukin köyhän Tansanian 40 miljoonasta asukkaasta on lähtenyt koettamaan onneaan osakemarkkinoilla.

Kaikilta "pelimerkkejä" ei kuitenkaan löydy, sillä tilastojen mukaan kolmannes väestöstä elää alle dollarilla (0,76 eurolla) päivässä ja 64 prosenttia kotitalouksien kulutuksesta menee ruokaan.

Tansanian pikkuruisen pörssin yritykset kasvattaa vaihtoaan tuottavat kuitenkin tulosta. Kolmen valtionyhtiön ensimmäinen osakeanti loppuvuodesta herätti paljon odotettua enemmän kiinnostusta.

"Me todella kasvamme, ja paljolti siksi, että tavalliset ihmiset ostavat osakkeita", pörssiä johtava Fratern Mboya kertoo.

Apteekissa työskentelevä Lidia Mlay, 44, on omistanut pankkitilin yli kymmenen vuotta. Nyt hän otti lainaa paikalliselta luotto-osuuskunnalta ja osti National Microfinance Bankin osakkeita.

"Elinkustannukseni nousevat, ja tarvitsen lisää rahaa", Mlay selittää.

Hänellä oli onnea, sillä pankkiosakkeet herättivät suurta kiinnostusta, ja niiden arvo nousi heti 70 prosenttia.

"Olen ensi kertaa mukana pörssissä ja toivon vain, että voittoni on vuoden lopussa suurempi kuin pankkilainani korkomenot. Tilanne hermostuttaa", Mlay myöntää.

 

Tansanian pörssissä 13 yritystä

"Osakekaupan ja virheinvestointien riskit ovat melkoiset köyhille ja kokemattomille pelureille. Moni on niistä vain hatarasti tietoinen", Financial Sector Deepening Trust -laitoksen tekninen johtaja Ian Robinson arvioi.

Vuonna 2004 perustettu Trust toimii useiden länsimaiden kehitysavun turvin ja pyrkii saamaan lisää tansanialaisia rahoitusjärjestelmän piiriin.

Vuonna 2007 tehdyn FinScope-laitoksen tutkimuksen mukaan pankkitili tai -laina oli vajaalla kahdella miljoonalla tansanialaisella.

Yli 16-vuotiaista tansanialaisista 54 prosenttia on "rahoituksen ulkopuolella". Heillä ei ole mahdollisuuksia säästää tai saada lainaa edes omaisilta tai ystäviltä.

FinScopen haastattelemista tansanialaisista puolet ei tiennyt, mikä on pankkikortti, pankkiautomaatti tai säästötili.

"Osakemarkkinoita varten tarvitaan paljon nykyistä enemmän valistusta, jotta ihmiset ymmärtävät ostavansa papereita, joiden arvo voi liikkua ylös ja alas. Heidän täytyy olla valmiita pitkän ajan sijoituksiin, joihin liittyy riski", Robinson pohtii.

Hän aloittaisi kohentamalla köyhien mahdollisuuksia säästää ja saada lainaa.

Tansanian pörssiin oli tammikuun puolivälissä listautunut 13 yritystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia