Itä-Jerusalemin juutalaistaminen jatkuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itä-Jerusalemin juutalaistaminen jatkuu

Kymmenet palestiinalaiset ovat päätyneet kaduille Itä-Jerusalemissa, jota Israel pyrkii juutalaistamaan. Palestiinalaisia häädetään kodeistaan, ja niihin asettuu israelilaisia uudisasukkaita. Sheikh Jarrahin lähiössä poliisi pakotti kadulle 53 Hanunin ja al-Ghawin perheisiin kuuluvaa palestiinalaispakolaista.

Kymmenet palestiinalaiset ovat päätyneet nukkumaan kadulle Itä-Jerusalemissa, jota Israel pyrkii juutalaistamaan. Palestiinalaisia häädetään kodeistaan, ja niihin asettuu israelilaisia uudisasukkaita. Sheikh Jarrahin lähiössä poliisi pakotti kadulle 53 Hanunin ja al-Ghawin perheisiin kuuluvaa palestiinalaispakolaista, joiden joukossa on 20 lasta.

Alue julistettiin suljetuksi sotilasalueeksi elokuun alussa ja viestimien edustajilta kiellettiin pääsy sinne.

Kodeistaan ajettujen perheiden tavarat kasattiin kadulle, minkä jälkeen poliisi auttoi juutalaiset tulokkaat taloihin.

Hanunin suku on sittemmin nukkunut patjoilla jalkakäytävällä entisen kotinsa edessä.

"Uudisasukkaat viskovat meitä kivillä ja haukkuvat meitä", sanoo Maher Hanun, jonka oma ja kahden veljen perhe joutuivat häädetyiksi.

Taloon muuttaneet juutalaiset pyysivät oikeusistuinta ajamaan palestiinalaiset pois kadulta. Israelilainen tuomioistuin kuitenkin ilmoitti, että palestiinalaiset saavat olla, jos eivät ahdistele talonsa valtaajia.

Kadulla asuvat joutuvat lainaamaan entisten naapureidensa kylpyhuonetta ja keittiötä.

"On outoa nähdä muukalaisten muuttavaan kotiin, jossa on kasvattanut kolme lasta, varsinkin kun tietää, ettei talo kuulu heille", Nadia Hanun sanoo.

"Kadulla eläminen on nöyryyttävää ja epämukavaa. Yksityisyyttä ei ole, emmekä pääse suihkuun tai vessaan kysymättä lupaa", hän jatkaa.

Perheen lasten pitäisi jatkaa opintojaan, mutta nyt ei ole paikkaa missä lukea, äiti suree.

YK:n avustusjärjestö Unrwa rakensi häädettyjen perheiden kodit vuonna 1956 Jordanian valtion tuella.

Ne ja joukko muita taloja tehtiin majoittamaan 28 palestiinalaisperhettä, jotka olivat joko paenneet Israelista tai karkotettu 1948 tapahtunutta juutalaisvaltion perustamista seuranneen sodan aikana.

Israel miehitti Itä-Jerusalemin vuoden 1967 sodan jälkeen ja alkoi vähin erin vallata palestiinalaisten asuttamia maita.

Israelilaiset siirtokuntalaiset aloittivat kiistan jo vuonna 1982 vedoten Turkin vallan ajalta 1800-luvulla periytyvään asiakirjaan. Sen mukaan Hanunin ja al-Ghawin suvun kodit kuuluvat juutalaisille, he väittävät.

Israelin vuodenvaihteessa tekemä hyökkäys Gazaan suututti Turkin. Turkin viranomaiset ilmoittivat, että juutalaisten esittämät vanhat asiakirjat ovat väärennöksiä.

Tiedot esiteltiin oikeudelle keväällä Hanunin perheen saatua häätökäskyn. Oikeus piti kuitenkin häädön voimassa, koska tällaiset riidat on ratkaistava 25 vuodessa ja valitus tuli 27 vuotta kiistan alkamisen jälkeen.

Perheen lakimies Hosni al-Hussein pahoittelee, että turkkilaiset ryhtyivät yhteistyöhön vasta tänä vuonna. Hän aikoo kuitenkin jatkaa oikeustaistelua.

Häädetyt ovat saaneet tukea kansainvälisiltä solidaarisuusjärjestöiltä, ja myötämieliset israelilaiset ovat käyneet nukkumassa heidän kanssaan kadulla.

"Voi olla, ettemme pääse enää kotiimme, mutta taistelemme loppuun asti niiden satojen palestiinalaisten vuoksi, jotka Israel on häätänyt tai aikoo häätää etnisissä puhdistuksissaan", Maher Hanun sanoo.

YK:n avustusjärjestön mukaan häätö uhkaa 475:tä palestiinalaista yksistään Sheikh Jarrahin alueella, jonne siirtokuntalaiset aikovat rakentaa 540 laitonta asuntoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia