Elokuvat murtavat yksipuolista Afrikka-kuvaa
Ensimmäistäkertaa järjestettävä Helsinki African Film Festival pyrkiitarjoamaan tuoreen näkökulman mantereen elämänmenoon. Afrikanmonet kasvot -teemalla järjestettävän festivaalin 11 elokuvanjoukkoon mahtuu muun muassa scifiä ja komediaa.
Ensimmäistä kertaa järjestettävä Helsinki African Film Festival pyrkii antamaan vastapainoa länsimaiden yksipuoliselle Afrikka-kuvalle. Afrikan monet kasvot -teemalla järjestettävän festivaalin 11 elokuvaa käsittelevät muun muassa kulttuurien yhteentörmäyksiä, naisten asemaa ja Afrikan lähihistoriaa. Mukaan mahtuu myös komediaa ja scifiä.
7.–9.5. järjestettävän festivaalin tarkoituksena on paitsi tuoda afrikkalaisia elokuvia suomalaisyleisön ulottuville, myös edistää Suomen ja Afrikan maiden välistä yhteistyötä. Festivaalilla on luvassa verkostoitumistapahtuma yrityksille ja järjestöille, työpaja sekä paneelikeskustelu Afrikka-stereotypioista.
Tarjolla muun muassa:
Africa Paradis
Beniniläissyntyisen Sylvestre Amoussoun elokuva kertoo vuodesta 2053. Poliittisen ja taloudellisen kriisin jälkeen Euroopasta on tullut kehitysmaa, Afrikka taas kukoistaa. Ranskalaiset Olivier ja Pauline eivät enää pysty elämään kotimaassaan, joten he päättävät lähteä laittomiksi siirtolaisiksi Afrikkaan.
Pumzi
Lyhytelokuva Pumzi – swahiliksi hengittää – kertoo, mitä tapahtuu Afrikassa veden omistuksesta käydyn kolmannen maailmansodan jälkeen. Päähenkilö Ashan yhteisö sisätiloissa. Huomattuaan siemenen voivan kasvaa mullassa Asha haluaa tutkia, onko yhteisön ulkopuolella elämää. Elokuvan ohjaaja Wanuri Kahiu on kertonut, että elokuva alkoi vitsistä, kun hän pohti ystävänsä kanssa, millaista olisi, jos pitäisi maksaa ilmasta.
Kahiu edustaa Afrikan elokuvaohjaajien uutta sukupolvea. Hän on aiemmin voittanut Afrikan elokuva-akatemian parhaan ohjaajan ja elokuvan palkinnon elokuvastaan From a Whisper, joka käsitteli terrori-iskua Yhdysvaltain suurlähetystöön Nairobissa ja Dar Es Salaamissa vuonna 1998. Hän on ohjannut myös dokumentin kenialaisesta rauhannobelistista Wangari Maathaista.
Skin
Tositapahtumiin perustuva Skin kertoo 1950-luvun Etelä-Afrikassa syntyvästä Sandrasta, joka on valkoihoisten, rotuerottelua kannattavien vanhempien tummaihoinen lapsi. Lapsen erilaisuuden tajuttuaan vanhemmat yrittävät taistella lapselleen valkoihoisen aseman.
”Skin käsittelee ikuista kysymystä: kuka olen ja minne kuulun?” kuvailee elokuvan ohjaaja Anthony Fabian elokuvan internetsivuilla. Fabian on tulossa kertomaan elokuvasta myös festivaalille.
Elokuvan pääosaa esittää Sophie Okonedo, joka sai Oscar-ehdokkuuden roolistaan Ruandan kansanmurhaa käsitelleessä elokuvassa Hotelli Ruanda.
Clouds over Conakry
Guinealaisen Cheick Fantamady Camaran ohjaamassa elokuvassa kuvataan modernin ja perinteisen elämäntavan yhteentörmäystä. BB piirtää pilakuvia sanomalehteen ja rakastaa pomonsa tytärtä. BB:n isä on kuitenkin harras muslimi, imaami ja kylänsä päällikkö. Hän haluaa poikansa opiskelevan imaamiksi Saudi-Arabiassa.
Lisää festivaaleista: http://haff.fi/
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia