Kashmirin nuoriso taistelee itsenäisyydestä netissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kashmirin nuoriso taistelee itsenäisyydestä netissä


Vuodesta 1989 jatkunut aseellinen kapina Intian Kashmirissa saa nyt uusia muotoja
internetin sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookin, Twitterin ja YouTuben sivuilla.

Vuodesta 1989 jatkunut aseellinen kapina Intian Kashmirissa saa nyt uusia muotoja internetin sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookin, Twitterin ja YouTuben sivuilla. 
 
Ulkonaliikkumiskiellot ja lakot ovat ajaneet Kashmirin nuoret sisätiloihin, mutta moni jatkaa itsenäisyystaistelua tietoverkossa.

Rasik Rasheed (keksitty nimi) vakuuttaa vanhempiensa maksavan suosiolla hänen netin käytöstään aiheutuvat muhkeat laskut.

"Heistä on hyvä, että osallistun vapaustaisteluun tällä tavalla", nuorukainen sanoo.

"Intian armeijan raakuuksia kuvaavat videot ovat sille tuhoisampia kuin se, että menisin kadulle ottamaan yhteen sotilaiden kanssa", Rasheed selittää.

Tietoa ohi median

"Internetistä on tulossa vaihtoehtoinen tietokanava Kashmirissa. Usein nuoret lataavat verkkoon videoita ihmisten kärsimyksistä, jotka valtamedia on tahallaan tai tahattomasti sivuuttanut", ihmisoikeuksista Kashmirin yliopistossa luennoiva Sheikh Showkat sanoo.

Rasheed vahvistaa, että viranomaiset voivat suitsia valtavirran mediaa, mutta nettiin sensuuri ei ulotu.

Laajakaistayhteydet sallittiin Kashmirissa 2005, eivätkä nuoret aikailleet niiden hyödyntämisessä.

Vapaan Kashmirin sanomaa maailmalla levittävä antropologi Angana Chatterji kertoo käyttävänsä nuorten video-otoksia.

"Näytän niitä kansainvälisten foorumien osanottajille kertoen, että tällaista olen nähnyt Kashmirissa. Se rohkaisee keskustelua", hän sanoo.

Netissä ja kadulla


Osa nuorista käy kamppailua sekä kaduilla että netissä. Nimettömänä pysyttelevä srinagarilainen poika kertoo harrastavansa nettiaktivismin ohella graffitien tekoa ja Intian sotilaiden kivittämistä kadulla.

"Kaikkeen löytyy aikaa, kun on sitoutunut asiaan. Haluamme viestiä maailmalle, että huomiota voi saada muutenkin kuin asein", hän kertoo.

Kashmirissa on noin 50 000 internetyhteyttä eikä poliittista nettiaktivismia ole toistaiseksi rajoitettu tai rangaistu.

Nuoret ovat kuitenkin varuillaan. "Turvallisuuspalvelut eivät kunnioita ilmaisunvapautta. Pidätys voi seurata heti, kun nettiaktivismi paljastuu", Burhaniksi esittäytyvä poika vakuuttaa.

Ihmisoikeuspuolustajat uskaltavat kuitenkin esiintyä omalla nimellään.

Srinagarilaisen kansalaisverkoston vetäjä Khurrum Parvez tilastoi Facebookissa elokuun lopulla ottelua "aseettomat kashmirilaiset vastaan Intian asevoimat":

"75 päivää, 64 ihmishenkeä, 57 lakkokehotusta, 52 ulkonaliikkumiskieltoa, 200 loukkaantunutta, 1 500 pidätystä."

Vuosikymmenten kamppailu

Kashmirin ongelmat juontuvat vuodesta 1947, jolloin hinduvoittoinen Intia ja muslimien hallitsema Pakistan itsenäistyivät Britannian vallasta.

YK:n päätöslauselma lupasi kashmirilaisille oikeuden liittyä Intiaan tai Pakistaniin tai itsenäistyä. Äänestystä ei koskaan järjestetty, ja alue jaettiin Intian ja Pakistanin kesken. Maat ovat sotineet Kashmirista kolmesti. Selkkauksen arvioidaan vaatinen 80 000 kulonuhria.

Nykyisen Kashmirin alueesta noin kolmannes on Pakistanin hallinnassa, Kiina miehittää pientä kolkkaa ja Intia hallitsee loppuosaa.

Intian autonomisen Jammun ja Kashmirin osavaltion kymmenmiljoonaisen väestön enemmistö on muslimeja. Siellä alkoi 1989 aseellinen itsenäisyystaistelu, joka periaatteessa jatkuu yhä.

Parina viime vuonna kapina on muuttunut pääasiassa katumielenosoituksiksi ja Intian sotilaiden kivittämiseksi. Kashmirin islamistit tekevät lisäksi pommi-iskuja Intian puolella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia