Gazasta puuttuu lääkkeitä, mutta ruumisarkkuja riittää
Gazalainen Samir Tahseen al-Nadeem, 26, kuoli odotettuaan 35 päivää lupaa lähteä ulkomaille hoidattamaan sydänvaivojaan. Hänen tarvitsemansa lääke ei päässyt rajan yli, mutta ruumisarkku kyllä.
Gazalainen Samir Tahseen al-Nadeem, 26, kuoli odotettuaan 35 päivää lupaa lähteä ulkomaille hoidattamaan sydänvaivojaan. Hänen tarvitsemansa lääke ei päässyt rajan yli, mutta ruumisarkku kyllä.
Gazan terveysministeriön mukaan lokakuun puoliväliin mennessä alueella oli menehtynyt 375 ihmistä lääkkeiden puutteessa. Israelin 2007 aloittama saarto jumiuttaa lääkkeet Gazan rajalle, missä ne ehtivät usein vanheta.
Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa yhdyskuntajätteen sekaan heitettyjen lääkkeiden ympäristöhaitoista.
Vaikka Israel sanoo helpottaneensa saartoa, Gaza oli syyskuun loppuun mennessä saanut käyttöönsä alle kolmanneksen noin 18 miljoonan euron arvoisista lääkelahjoituksista. Ne tulivat pääosin arabimaista, terveysministeriön lääkintäosastoa johtava tohtori Munir al-Bursh kertoo.
Liioiteltu arkkulahja
Sen sijaan ruumisarkuista Gazassa ei ole pulaa: niitä on tullut lahjoituksena 10 000 kappaletta, joista tuhat on tarkoitettu lapsille.
Arkkujen lahjoittajaa ei ole kerrottu, mutta epävirallinen tieto viittaa arabimaihin.
"Tällainen apu ei vastaa Gazan kaistan tarpeita", Bursh torjuu.
Ministeriön laatimalla puutelistalla on 110 eri lääkenimikettä ja 123 muuta terveydenhuollon tarviketta.
Erityisen ahtaalla on lasten ja äitien terveydenhuolto. Puutelistan kärjestä löytyvät myös syöpää, epilepsiaa ja perinnöllisiä verisairauksia helpottavat lääkkeet.
Fatah vastaan Hamas
"Kuolemasta on tullut rutiinia", sanoo al-Nasserin lastensairaalassa vuoroaan odottava nuori nainen.
Hänen takanaan jonottaa pariskunta, jonka kaksivuotiaalla lapsella on synnynnäinen sydänvika.
"Olemme odottaneet viikkokausia lupaa viedä lapsi sydänleikkaukseen", isä Fayez al-Tabsh kertoo.
Hoito olisi tarjolla Länsirannalla Itä-Jerusalemin al-Maqasedin sairaalassa, mutta perheellä ei ole pääsyä sinne.
Lähtöluvan ohella tarvitaan Länsirannan terveysministeriöltä lupaus kattaa hoitokulut. Sitä on lähes mahdoton saada, sillä Länsirantaa hallitseva Fatah-järjestö ei ole väleissä Gazaa johtavan islamistisen Hamasin kanssa.
Korruption ja kuoleman välissä
"Pitäisi olla suhteita", huokaa eräs 53-vuotias äiti, joka tarvitsisi samat paperit pojalleen.
"Olemme ansassa korruptoituneiden viranomaisten ja kuoleman välissä", hän kuvaa.
Burshin mukaan Länsirannan Fatah-hallitus pihtaa gazalaisilta maksusitoumusten ohella lääkkeitä. Tänä vuonna Gaza on saanut vain 22 prosenttia lääketarpeestaan, kun edellisinä vuosina osuus oli noin puolet, hän sanoo.
Kaiken lisäksi Gazan kaupungissa sijaitseva vanha al-Ghifarin lääkevarasto on alkanut vuotaa.
"Rotat pääsevät nestepakkausten kimppuun ja aiheuttavat vuotoja. Rotat saavat lääkkeet, ja potilaille jää ruumisarkut", varaston hoitaja ironisoi.
PALESTIINALAISALUEIDEN FAKTAT:
- Gazassa on asukkaita 1,5 miljoonaa ja Länsirannalla 2,8 miljoonaa.
- Gazan pinta-ala on 365 ja Länsirannan 5 970 neliökilometriä.
- Israel on miehittänyt alueita laittomasti vuodesta 1967. Sen Länsirannalle perustamissa siirtokunnissa asuu noin 400 000 juutalaista.
- Israel veti siirtokuntansa Gazasta 2005. Sotilaallinen miehitys vaihtui tiukkaan taloussaartoon 2007, kun islamistinen Hamas sai alueella vallan.
- Länsirannan palestiinalaishallintoa johtaa Fatah-järjestö, jonka välit Hamasiin ovat yhä huonommat. Palestiinalaisten sisäinen eripura vaikeuttaa entisestään Lähi-idän rauhanhankkeita. (Lähde: BBC)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia