NEPALIN YKSINVALTA YRITTÄÄ ISKEÄ TAKAISIN | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

NEPALIN YKSINVALTA YRITTÄÄ ISKEÄ TAKAISIN

Mellakat jatkuvat ja Katmandussa yöllä ulkonaliikkumiskielto

KU- KATMANDU: JUHA REKOLA

Vallankumouksen ja monipuoluejärjestelmän julistamisen jälkeinen demokraattinen huuma nepalissa on muuttunut peloksi. Öisin Katmandussa vallitsee ulkonaliikkumiskielto ja päivisin tehdään työtä, mellakoidaan ja pelätään, mitä seuraavaksi mahtaakaan tapahtua.

Demokratia on vaarassa, yksinvalta yrittää iskeä takaisin, myönsi demokratialiikkeen isähahmo ja monipuoluehallituksen kummisetä Ganesh Man Singh haastattelussani keskiviikkona.

Tilanne oli keskiviikkona lievästi sanoen sekava eikä oikein kenenkään hallinnassa. Poliisi ja armeija ovat uskollisia palatsin eli kuninkaan tahdolle. Kuningas Birendra, joka näytti jo taipuneen luopumaan yksinvallastaan puolestaan hoipertelee demokratialiikkeen johtaman monipuoluehallituksen ja kovaa linjaa vaativan kuningattaren tahdon välillä.

iikko sitten virkaansa astunut hallitus on kehottanut muodostamaan kodinturvajoukkoja, pyytänyt rauhallisuuteen ja määrännyt öisen ulkonaliikkumiskiellon, mutta ei pysty kontrolloimaan poliisia eikä armeijaa. Kansalaiset välillä pelkäävät ja välillä levittävät mitä hurjempia huhuja tapahtumista jossain toisessa kaupunginosassa pelotellakseen muita.

Tulitus alkoi
aanantaina


Sekasorto ja epätietoisuus alkoivat kasaantua Katmandussa viikonvaihteen aikana.

Parina yönä kaduilla liikkui pienehköjä pampuin ja kepein aseistautuneita joukkoja ryöstellen kauppoja ja häiriköiden. Laukausten vaihtoa kuului siellä täällä ja yksi elokuvateatteri sekä 500 asumuksen rantahökkelikylä poltettiin.

Maanantai- aamuna improvisoidut kodinturvajoukot polttivat kolme poliisiautoa ja hakkasivat hengiltä seitsemän poliisia, jotka olivat yöllä osallistuneet häiriköintiin.

Myöhemmin ruumiita kuljetettiin ympäri kaupungin katuja ja yksi poliisi marssitettiin väkijoukon saatossa kohti Birin sairaalaa, jossa vain kaksi viikkoa sitten hoidettiin satoja poliisien ampumia aseettomia mielenosoittajia.

Kaupungilla syntyi mielenosoituksia, jotka saivat vastaansa palatsin poliisin - ja Katmandun kaduilla ammuttiin ihmisiä ensi kertaa sitten pääsiäisen dramaattisten tapahtumien, jotka johtivat kuninkaan nöyrtymiseen ja monipuoluehallituksen nimittämiseen. Poliisi ei totellut hallitusta, joka joutui julistamaan ulkonaliikkumiskiellon tilanteen rauhoittamiseksi.

Tiedot kuolleista vaihtelevat kuudesta neljäänkymmeneen. Itse näin varmuudella seitsemän ruumista, joista kaksi poliisia ja yksi armeijan sotilas. Lähes sadasta haavoittuneesta ainakin 23 sai vammansa poliisin ampumista luodeista.

Maanantaina vaadittiin jo avoimesti kuningas Birendran eroa, kun tähän mennessä demokratialiike on halunnut pitää maassa perustuslaillisen monarkian.

Poliisi keräsi
mat kuolleensa


Tiistai oli rauhallisempi päivä, joskin odotus oli Katmandussa käsin kosketeltavissa. Ihmiset seisoivat kaduilla ryhminä odottaen, milloin jotain tapahtuisi. Jotkut rakensivat kaduille barrikadeja peläten levotonta yötä. Illalla julistettiin keskustaan jälleen ulkonaliikkumiskielto, jota valvomaan tuotiin panssariajoneuvoja ja hampaisiin asti aseistautuneita sotilaita.

Keskiviikko alkoi rauhallisen tuntuisesti, mutta iltapäivällä poliisi provosoi levottomuudet uudelleen. Poliisit hakivat omat kuolleensa pois Birin sairaalasta ja järjestivät mielenosoituksellisen hautajaissaaton keskustassa vaatien sisäministeriä eroamaan, koska hän ei kykene takaamaan poliisin turvallisuutta.

Saman poliisin jäsenet röttelöivät ja ryöstelivät kauppoja yöllä ja ampuivat tätä mellakointia vastustavia mielenosoittajia saman sisäministerin kielloista huolimatta.
oliisit vaativat myös sairaalassa makaavia haavoittuneita vastuuseen poliisien surmaamisesta ja olivat ilmeisesti hyökkäämässä sairaalaan sisään, kun armeija tuli väliin ja ryhtyi suojaamaan sairaalaa ja lääkäreitä. Illaksi julistettiin jälleen ulkonaliikkumiskielto.

Keskiviikkoiltana vallitsi epätietoisuus siitä, kuka ketäkin ampuu, ja miksi. Ihmiset juoksivat suojaan ja sulkivat kauppansa hajanaisten laukausten ääniä kuullessaan jo hieman rutiininomaisesti.

Tapporaha
ääkäreistä


Röttelöinti jatkuu edelleen. Lääkäreistä ja sairaanhoitajista on tullut suosittuja häiriköinnin kohteita, koska heistä on nousemassa demokratialiikkeen ja humaanin sankaruuden symboleja rohkean toimintansa ansiosta. Tappouhkauksia ja häirintäsoittoja tulee sairaaloihin ja henkilökunnan koteihin yötäpäivää.

Häiriköinti on myös systemaattista ja ilmeisesti keskitetysti johdettua. Joku on eräiden tietojen mukaan luvannut lääkäreistä puolen miljoonan rupian tapporahan. Sairaanhoitajasta saa saman tiedon mukaan 300 000 rupiaa, sekin enemmän kuin 99 prosenttia nepalilaisista tulee ikinä elämänsä aikana ansaitsemaan. Jo tällaisen huhun leviäminen on omiaan tekemään elämän epävarmaksi.

Vakavasti otettavat lähteet kertovat sylttytehtaan löytyvän kuninkaan palatsista, jossa aviomiestään määrätietoisempi ja vallanhimoisempi kuningatar Aishawarya haluaa iskeä kapuloita monipuoluejärjestelmän rattaisiin. Kuningattaren edustajien sanotaan maksavan röttelöitsijöille 300 rupiaa yön metelöinnistä ja kuolemantapauksen sattuessa perheelle sadan tuhannen rupian korvauksen.

Nepalin tulevaisuus riippuu siitä, saako hallitus tilanteen kontrolliin vai ei. Vetoomukset tuntuivat alkuviikosta rauhoittaneen kansan, mutta tänään poliisi provosoi niitä mielenosoituksellaan uudestaan esille.

Hallituksen olisi saatava valvontaansa nopeasti jonkinlainen poliisi ja armeija, joihin kansa voisi luottaa. Jos tilanne päästetään riistäytymään käsistä, voi seurauksena olla sisällissota, jossa kuningas armeijoistaan ja rikkauksistaan huolimatta ei välttämättä olisi kovinkaan vahvoilla.

© Muista tekijänoikeudet

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia