Kaksi vuotta ei muuttanut Keniaa: Moi meni, korruptio jäi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaksi vuotta ei muuttanut Keniaa: <br>Moi meni, korruptio jäi

Kenian korruption vastaisen taistelun johtaja erosi tällä viikolla turhautuneena tehtävästään.

Joulukuun 2002 presidentinvaaleissa Mwai Kibaki löi Keniaa 24 vuotta hallinneen Daniel arap Moin, jonka hallinto oli pahamaineisen korruptoitunut. Useimmat ulkomaiset lahjoittajat olivat Moin loppuvuosina lopettaneet avustuksena Kenialle, koska annetut rahat valuivat Moin virkakoneiston taskuihin.

Kibaki voitti vaalit korruptionvastaisilla tunnuksilla ja lupasi maalleen uutta alkua. Hän perusti heti valtansa ensimmäisenä kuukautena presidentinvirastoon erityisen ”eettisen hallinnon pysyvän sihteerin” viran.

Tehtävään valittiin entinen toimittaja, Britanniassa koulutettu John Githongo, joka siihen saakka oli johtanut korruptiota vastaan taistelevan arvostetun kansainvälisen järjestön Transparency Internationalin Kenian-osastoa.

Maanantaina Githongo erosi virastaan. Hän ei antanut mitään lausuntoa eronsa syistä. Githongo oli tiettävästi kuitenkin menettänyt lopullisesti uskonsa siihen, että Kibaki olisi tosissaan juurimassa lahjontaa.

Jotain kuvaa sekin, että Githongo ilmoitti erostaan ollessaan vierailulla Lontoossa. Transparencyn nykyisen Kenian-johtajan Gladwell Otienon mukaan Githongo oli astunut sellaisille varpaille, että hän oli suuressa henkilökohtaisessa vaarassa.

Usko, toivo
a pettymys


Aluksi kaikki näytti hyvältä. Kibakin hallitus nosti monien valtion palkollisten – kuten poliisien – palkkoja, jotta nämä eivät olisi riippuvaisia korruptiosta. Toreille ja turuille levitettiin ”Älä maksa lahjuksia” -julisteita.

Kibakin uudistukset herättivät vastakaikua. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ryhtyi neljän vuoden tauon jälkeen uudelleen luotottamaan Keniaa syksyllä 2003. Myös yksittäiset kehitysavun antajamaat palasivat Keniaan.

Transparencyn tammikuun 2004 raportissa Kenian sijoitus oli edelleen varsin kehno. Se sijoittui 146 tutkitun maan joukossa sijalle 129. Kenian lukema nollasta kymmeneen ulottuvalla korruptioasteikolla oli 2,1, kun järjestön vähiten korruptoituneeksi arvioima Suomi sai lukeman 9,7. Listan pohjalla oli Haiti arvolla 1,5.

Transparencyn mukaan Kenian tilanne oli kuitenkin muuttunut huomattavasti paremmaksi verrattuna vuoteen 2002, erityisesti hallinnon alimmilla tasoilla.

Tähän ryhtiliike ilmeisesti kariutuikin. Mikään ei muuttunut hallituksessa, parlamentissa eikä ylemmillä virkaportailla. Pian pikkuvirkamiehetkin huomasivat, että turha heidän on yksin tulla synnintuntoon.

International Crisis Group -järjestön Peter Kagwanja arvioi tiistaina brittilehti Guardianissa, että korkean tason korruptio Keniassa on jopa lisääntynyt Kibakin aikana.

Avustajamaat
aattavat lähteä


Kenialle tärkeän entisen siirtomaaisännän Britannian suurlähettiläs Edward Clay varoitti ensimmäisen kerran Kibakin hallitusta jo viime kesänä. Viime viikolla hän tuomitsi julkisten varojen ”massiivisen ryöstämisen” Keniassa.

Clay ilmoitti jättäneensä hallitukselle aineistot 20:stä korkean tason korruptiotapauksesta. Yksikään korkean tason viranomainen ei ole Kibakin aikana joutunut syytteeseen korruptiosta.

Clayn mukaan monet nykyhallituksen edustajat ovat liittoutuneet Moin ajan eliitin kanssa. Githongo hankki ilmeisesti itselleen vaarallisia vihollisia etsimällä riskienhallintayhtiö Krollin kanssa Moin aikana ryöstettyjä yhteiskunnan varoja.

Kenia saattaa jälleen olla putoamassa avustajamaiden listoilta. Joidenkin arvioiden mukaan maassa on kolmen viime vuoden aikana uponnut lahjuksiin 800 miljoonaa euroa. Se on viidesosa Kenian vuosibudjetista.

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä Kenian korruptionvastaiseen toimintaan maksamansa avustuksen. Maan suurlähettilään William Bellamyn mukaan Yhdysvallat harkitsee myös avustustaan aidsin torjumiseen, koska Kenia on käyttänyt maailman siihen antamista kymmenistä miljoonista vain murto-osan varsinaiseen tarkoitukseensa.

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia