Köyhiä puolustanut nunna murhattiin
Brasilian suurtilalliset käyvät kovat piipussa taistelua maanomistuslakien tiukentamista vastaan
Katolinen nunna Dorothy Stang, 74, ammuttiin lauantaina kuoliaaksi Parán osavaltiossa Brasiliassa.
Stang oli yksi tunnetuimmista Amazonasin köyhän maattoman väestön ja sademetsien puolustajista. Hänen murhaansa verrattiinkin tuoreeltaan vuoden 1988 tapaukseen, jolloin maailmanlaajuisesti tunnettu Brasilian kuminkerääjien liiton puheenjohtaja Chico Mendes murhattiin.
Yhdysvalloissa syntynyt Stang oli asunut Brasiliassa yli 30 vuotta ja saanut maan kansalaisuuden. Hän toimi Amazonin alueen köyhien parissa, puolusti heidän oikeuksiaan suurtilallisia vastaan ja puhui sademetsien tuhoamista vastaan.
Stang oli juuri viime viikolla tavannut Brasilian ihmisoikeusministeri Nilmário Mirandan ja varoittanut häntä, että väkivaltaisuudet Parássa olivat paisumassa yli äyräiden.
Stang itse oli vuosien varrella saanut lukuisia tappouhkauksia. Nyt muut sademetsäaktivistit pelkäävät henkensä puolesta, kun korkea ikä ja nunnankaapu eivät suojelleet Stangia.
Ampujat jättivät henkiin kaksi Stangin seurassa ollutta miestä. He ovat tunnistaneet tekijät palkkamurhaajiksi, mutta murhan tilaajista on vain arvailuja.
Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva määräsi kaksi ministeriä ja poliisin erikoisryhmän Paráan murhaa selvittämään.
Taistelu
aanomistuksesta
Stangin murhan ajankohtaa ei pidetä mitenkään sattumana. Se on tulkittu suurtilallisten varoitukseksi sekä Parán osavaltiohallitukselle että koko Brasilian hallitukselle, koska maanomistuskiistat ovat viime aikoina kiihtyneet.
Vasemmistolainen Lula da Silva valittiin 2002 Brasilian presidentiksi. Yksi hänen keskeisistä lupauksistaan oli asuttaa maaseudun köyhä maaton väestö. Sen suhteen hän ei ole kuitenkaan saanut paljon mitään aikaiseksi.
Lulaan kohdistuivat valtavat odotukset. Viime aikoina monet hänen vanhat kannattajansa ovat tilittäneet pettymystä presidentin aikaansaannoksiin.
Kaupunkien moderni liike-elämä on jo tottunut Lulaan, mutta maaseudun suurtilalliset pitävät häntä yhä vihollisenaan. Brasilian hallitus ilmoitti viime vuonna, että se lopettaa suurten maaomaisuuksien rekisteröimisen sademetsä-alueella. Vaateiden esittäjien piti tämän vuoden tammikuun 31. päivään mennessä esittää kunnolliset dokumentit omistusoikeuksiensa perustelemiseksi. Muussa tapauksessa heidät karkotettaisiin tiluksiltaan.
Taustalla oli kehitys, jossa valtion maita otettiin laittomasti haltuun ja myytiin edelleen. Yleensä ne päätyivät kahdelle taholle.
Toinen olivat sademetsiä hakkaavat puutavarayhtiöt. Toinen olivat karjatilalliset, jotka hamusivat alueita laidunmaiksi. Pihvilihasta on tullut suosittu brasilialainen vientituote.
Yhtiöitä ja suurtilallisia syytetään mm. orjatyövoiman käytöstä. Paikallisviranomaiset he ovat yleensä lahjoneet tai uhkailleet suosiollisiksi.
Kiista kärjistyi
arán osavaltiossa
Brasilian pohjoisosassa sijaitsevasta Parán sademetsäosavaltiosta tuli kaikkein kiihkeimpien kiistojen näyttämö. Alueen napamiehet ryhtyivät tammikuussa suoraan toimintaan. He katkaisivat Amazonasin halki kulkevan valtatien ja tärkeimmät jokireitit, polttivat busseja ja uhkasivat saastuttaa joet kemikaaleilla.
Alueen kaupunkien huolto alkoi kärsiä. Helmikuun alussa - juuri ennen koko maan huomion vievää karnevaalikautta - Brasilian hallitus antoi periksi. Se ilmoitti lykkäävänsä maanomistusta koskevien määräysten toimeenpanoa ja uudistavansa jäädytettyinä olleet puunhakkuuluvat.
Ympäristöjärjestöt ja maattomien oikeuksia puolustavat järjestöt arvostelivat hallitusta antautumisesta kiristyksen edessä. Niiden mukaan seurauksena on vain lisää laittomuuksia alueella, jossa hallituksen ote on muutenkin heikko.
Suurtilalliset pelkäävät kuitenkin voittonsa olevan tilapäinen. Hallitus valmistelee uusia lakeja Amazonasin maankäytöstä. Suunnitelmista tihkuneiden tietojen mukaan se aikoo ehdottaa järjestelmää, jossa omistusoikeuden rekisteröimisen sijasta yhtiöt voisivat saada määräaikaisia toimilupia.
Käytännössä tämä suunnitelma voi törmätä samoihin esteisiin kuin aiemmatkin hyvää tarkoittavat lait. Hallituksella ei riitä rahaa eikä voimia valvoa ehtojen täyttämistä valtavalla sademetsäalueella.
Julkaisija: KU
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia