Steps for the Future –projektin <br> elokuvat ovat tavoittaneet yleisönsä
Aids-aiheisten dokumenttien suurprojekti on loppusuoralla. Seuraava hanke käsittelee demokratiaa. Sitä tukee mm. Viestintä ja kehitys -säätiö VIKES.
YLEn TV2:n Dokumenttiprojektin tuottaja Iikka Vehkalahti voi olla syystä tyytyväinen mittavaan kansainväliseen elokuvaprojektiin ”Steps for The Future”, joka alkaa olla nyt loppusuoralla.
Vuoden 2000 keväällä alkaneen projektin tuloksena on syntynyt nelisenkymmentä eri pituista dokumenttia siitä, kuinka ihmiset elävät aidsin kanssa seitsemässä eteläisen Afrikan maassa. Dokumentteja on nähty yli 180 kansainvälisessä elokuvafestivaalissa, joissa niitä on palkittu moneen kertaan, ja ne ovat levinneet ympäri maailmaa eri tv-kanavien kautta. Tärkeintä on kuitenkin se, että ne ovat tavoittaneet ihmisiä eteläisessä Afrikassa, missä aids-ongelma on kaikkein polttavin.
”Jo projektin alussa oli selvää, että elokuvat haluttiin saada mahdollisimman laajaan levitykseen erityisesti eteläisessä Afrikassa. Projektibudjetista varattiin kolmasosa pelkästään elokuvien levitykseen ja eri kieliversioiden tekemiseen”, kertoo projektin puuhamiehenä toiminut Iikka Vehkalahti.
Esityskieliä ovat englannin, ranskan ja portugalin lisäksi muun muassa afrikaans, zulu, xhosa, setswana, sesotho, siswati, shona, ndebele, chichewa, nyanja ja bemba.
Jotta elokuvat todella tavoittaisivat ihmisiä, on niitä näytetty liikkuvissa elokuvateattereissa (mobile cinema) Mosambikissa, Zimbabwessa, Lesothossa, Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Swazimaassa ja Botswanassa.
Elokuvia on ostettu jo pelkästään Etelä-Afrikan Kapkaupungissa sijaitsevan toimiston kautta yli 15 000 kopiota muun muassa kansalaisjärjestöjen käyttöön. Dokumentteja on näytetty niin maaseudulla kuin kaupunkislummeissa: muun muassa kouluissa, kirkoissa, klinikoilla ja kaivostyöntekijöiden työmaa-asuntoloissa
Elokuvia hyödynnetään aids-koulutuksessa
Hyvin tärkeä osa projektia on ollut paikallisten aids-järjestöjen työntekijöiden ohjaaminen elokuvien käyttämiseen koulutuksessa. Kouluttajien tueksi on lisäksi valmistettu erillinen koulutusaineisto opastamaan siinä, kuinka he voivat käyttää dokumentteja avauksena keskustelulle ja vuoropuhelulle erilaisissa ryhmissä.
Koulutuspaketti antaa taustatietoa siitä, kuinka HI-virus tarttuu, kuinka virukselta voi suojautua ja kuinka aidsiin sairastuneita hoidetaan. Dokumenteista kerrotaan perustiedot, jotta niitä kyetään näyttämään sopiville kohderyhmille. Elokuvia ei ole kuitenkaan tehty valistusmielessä, vaan niillä halutaan koskettaa ihmisiä emotionaalisella tasolla, mikä luo myös otollisemman tilanteen informaation vastaanottamiseen.
”Koordinaattoreiden kouluttamista sekä dokumenttien levittämistä tullaan laajentamaan edelleen, ja tähän työhön on saatu tukea ennen kaikkea SIDAlta, toteaa Iikka Vehkalahti.
Suomen ulkoministeriön tuki on ollut ratkaiseva, että koko Steps-projekti ylipäänsä lähti liikkeelle. Vehkalahti on kiitollinen KEOn työntekijöiden joustavuudesta ja ymmärtävästä asenteesta projektia kohtaan.
teps –projektia ovat tukeneet Suomen ulkoministeriön lisäksi muun muassa Ruotsi, Norja, Tanska, Hollanti sekä Soros-säätiö ja Suomen ja Tanskan elokuvainstituutit.
Pienet tarinat voivat vaikuttaa
Koko projektin lähtökohtana on ollut se, että elokuvantekijät ovat afrikkalaisia, jotka ovat saaneet ammatillista tukea ulkomaisilta kollegoiltaan. Tarkoituksena on ollut kouluttaa samalla paikallisia elokuvantekijöitä ja tukea heidän ammattitaitonsa kehittämistä. Projekti on merkinnyt hyvin paljon myös tekijöille, jotka ovat tunteneet tekevänsä tärkeää työtä.
”Katsojat ovat ottaneet elokuvat omikseen, erityisesti kun dokumentit on esitetty heidän omalla kielellään. Dokumentit ovat koskettaneet ihmisiä, jotka ovat itkeneet ja vaikuttuneet. Päähenkilöihin on suhtauduttu empaattisesti ja katsojat ovat voineet samaistua heihin. Elokuva on voitu suodattaa oman kokemuksen kautta ja siinä on yhdistynyt emotionaalinen ja intellektuaalinen puoli”, Vehkalahti sanoo.
”Pienet tarinat koskettavat ihmisiä, jotka tuntevat, että eivät ole enää ongelmiensa kanssa yksin, vaan voivat jakaa kokemuksensa muiden kanssa”.
Pelottelu johtaa salailuun ja häpeään
Kapkaupungin yliopiston sosiaaliantropologian laitos teki Etelä-Afrikassa viime vuonna vaikuttavuustutkimuksen siitä, kuinka elokuvayleisöt kokivat Steps-filmit.
”Tutkimuksen mukaan dokumentit – jotka eivät ole perinteisessä mielessä opetuksellisia eivätkä yritä saarnata – koskettavat ihmisiä tunnetasolla ja luovat edellytykset informaation vastaanottamiselle. Elokuvat luovat pohjaa avoimelle keskustelulle HIV/aidsista, joka on muuten vaikea aihe. Tästä on saatu paljon hyvää palautetta”, toteaa Vehkalahti.
”Tärkeää on myönteinen asenne. Saarnaaminen, pelottelu ja rankaiseminen ei edistä keskustelua aidsista, vaan johtaa päinvastaiseen tulokseen: salailuun, piilotteluun ja häpeään. Avoin keskusteluilmapiiri taas luo tilaa ’tyhmemmillekin’ kysymyksille, joihin voidaan etsiä vastauksia yhdessä”
Seuraava Steps-projekti keskittyy demokratiaan
Ensimmäisen hiv/aidsiin keskittyneen Steps-projektin pohjalta on syntymässä myös uusi projekti, jonka aihepiiri liittyy demokratiaan.
”Projekti toteutetaan Stepsin mallilla ja tarkoituksena on tehdä kymmenen pitempää elokuvaa ja parikymmentä lyhytelokuvaa, jotka tulevat tuotantoon ensi vuoden keväällä ja ovat valmiita 2006-2007. Myös tähän projektiin liittyy laaja koulutustapahtumien ja levitystoimintojen verkko. Dokumentit tehdään eri maanosissa ja osittain mukana on samoja tekijöitä kuin ensimmäisessä Steps-projektissa”, Vehkalahti kertoo.
”Demokratia terminä kuulostaa meidän korvissamme keskiluokkaiselta ja pitkästyttävältä, mutta on hyvä muistaa, että monissa maissa ihmiset vaarantavat henkensä demokratian vuoksi. Demokratiaa voidaan tarkastella vaikka ihmisoikeuksien tai naisen aseman kannalta. Onko ihmisillä oikeus mielipiteeseen tai sananvapauteen? Entä köyhyys? Voidaanko näistä asioista puhua demokratian yhteydessä?”, pohtii Vehkalahti.
”Kuinka demokratia määritellään eri näkökulmista? Suurelle osalle maailman väestöstä suhde Jumalaan on huomattavasti suurempi ja tärkeämpi kysymys kuin millä muodolla tai mallilla heitä hallitaan”, jatkaa Vehkalahti.
Tarkoituksena ei ole kuitenkaan perehtyä demokratiaan akateemisessa mielessä, vaan löytää inhimillisiä, eläviä tarinoita. Eikä edes ajatella, että voitaisiin sanoa viimeistä sanaa aiheesta.
Projektiin ovat sitoutuneet muun muassa BBC, Ranskan ARTE, kaikki Pohjoismaat, useat muut eurooppalaiset kanavat, SBS Australiasta sekä NHK Japanista.
”Mielenkiintoista on, että myös arabimaista on otettu yhteyttä tv-kanavien puolelta. Projekti on esitelty myös Afrikan tv-yhtiöiden yhteistyöjärjestölle ja esitetään vastaavan aasialaisen organisaation kokoukselle Malesiassa”, kertoo Vehkalahti.
Lisätietoa Steps-projekteista saa kotisivuilta http://www.steps.co.za
Julkaisija: Kehitysuutiset
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia