INSI: Toimittajan tukena tiukoissa paikoissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

INSI: Toimittajan tukena tiukoissa paikoissa

Kymmenen viime vuoden aikana on yli 1300 journalistia ja heidän avustajaansa kuollut työtehtävissä. Suurin osa kuolleista oli tekemässä omaa arkista työtään omalla kotialueellaan – ja heidät murhattiin siitä hyvästä.

Murha on kuolisyy 70%:ssa journalistien työssä tapahtuvista kuolemista. Murhaajista 90% ei koskaan jää kiinni.

Kohta kolmevuotias INSI (International News Safety Institute) on saamassa ensi keväänä valmiiksi kaikkien aikojen ensimmäisen kattavan tutkimuksen siitä, kuka journalisteja tappaa ja miksi.

Vuosikokouksensa 9.11. Amsterdamissa pitänyt INSI on lyhyessä ajassa luonut merkittävän kansainvälisen verkoston edistämään journalistien turvallisuutta ja työhyvinvointia vaarallisissa ja taraumaattisissa oloissa työskenneltäessä.

“Olemme jo kouluttaneet 315 ihmistä yhdeksässä maassa, eniten Irakissa, kertoi toiminnanjohtaja Rodney Pinder. “Olemme jo maailmanlaajuinen, kun meillä on kuusi alueellista toimistoa ja työntekijät Euroopassa, Lähi-Idässä, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Etelä-Aasiassa ja Kaakkois-Aasiassa”, kertoi projektijohtaja Sarah de Jong.


“Kovia paikkoja
n kaikkialla”


INSIn työkentässä kysymys ei ole pelkästään sotatilanteista tai kriisialueista, vaan työ koskee yhtä lailla Länsi-Euroopassa työtään tekeviä toimittajia. Hollannin journalistiliiton Hans Verploeg muistutti, että "vain vähän aikaa sitten meillä murhattiin kollega. Tai minkä tilanteen keskellä ovat juuri nyt Ranskassa työskentelevät kollegat raportoidessaan mellakoista? Kaikkialla on 'kovia paikkoja' ja hallitukset haluavat rajoittaa tai ohjata median raportointia."

INSIn vuosikokouksessa keskusteltu post-tarumattinen stressihäiriö PTSD voi käytännössä koskea yhtälailla kotimaista suuronnettomuusraportointia kuin sotatilaakin. Dart Centre for Journalism and Trauma -verkoston Mark Brayne painotti, että kulttuurin on muututtava ja muutoksen on alettava toimituksista.

Iso ongelma on journalistien puolueettomuuden mureneminen. "Olet meidän puolellamme tai olet meitä vastaan" -henki on vahvistunut armeijoissa ja vastarintaliikkeissä. Kriisialueilla kaikki tietenkin korostuu: "Kamera on Intifadan vaarallisin ase", oli Israelilainen ministeri sanonut selvitysryhmälle, kertoi Pinder.

Toimittajien tietämättömyys turvallisuusuhkista ja paikallisen tilanteen taustoista on hälyttävää. Pomotkaan eivät tiedä mihin tilanteisiin alaisiaan lähettävät ja varsinkin nuoret journalistit ajattelevat, ettei minulle voi mitään sattua, listasi Brayne. "Me toistamme yhä samoja virheitä kuin Tim Lopez", kertoi brasilialainen toimituspäällikkö kolme vuotta sitten murhatusta alaisestaan - jonka tappajia ei ole saatu kiinni.

INSI on vuonna 2003 perustettu journalistien ja kustantajien yhteinen kansainvälinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää journalistien turvallisuutta ja työhyvinvointia vaarallisissa ja taraumaattisissa oloissa työskenneltäessä. Suomen Journalistiliitto on INSIn perustajajäsen.


isätietoa http://www.newssafety.com/

Julkaisija: Journalisti - Journalisten

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia