Ilmastonmuutos on ongelma kiinallekin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos on ongelma kiinallekin

Ilmastonmuutos uhkaa maan oman raportin mukaan Kiinaa vakavilla seurauksilla. Raportin toimenpidesuositukset ovat kuitenkin varsin varovaisia.

Kiinassa julkaistiin viikonloppuna kansallinen ilmastonmuutoksen arviointiraportti, jonka mukaan maan keskilämpötilat ovat viimeisen 50 vuoden aikana selvästi nousseet. Vuoteen 2020 mennessä nousuksi arvioidaan 1,1-2,1 celsiusastetta.

Tällainen muutos aiheuttaa raportin mukaan lisääntyvää kuivuutta Kiinan jo ennestään kuivissa pohjois- ja länsiosissa sekä lisääntyviä tulvia maan itäosissa. Aavikot laajenevat, jäätiköt kutistuvat ja erilaiset taudit leviävät.

Ruokaturvallisuus
hattuna


Yksi vakavimmista uhkista on Tiibetin ylängön ja muun Himalajan alueen jäätiköiden supistuminen. Monet Aasian suurista joista - kuten Jangtse, Ganges ja Mekong - saavat alkunsa näiltä alueilta. Jokien kuihtuminen olisi katastrofi Aasian vilja-aitoille.

Kiinalaisraportin mukaan Tiibetin ylängön jäätiköt voivat lähivuosikymmeninä pienentyä kahdella kolmasosalla. Tämä vaikuttaisi Jangtse-jokeen, jonka vaikutusalue on satojen miljoonien ihmisten koti sekä tärkeä viljan ja energian lähde. Toisaalta Jangtsen alajuoksulla sateet lisääntyvät, mikä voi aiheuttaa maanvyöryjä mm. Kolmen rotkon padon alueella.

Raportti varoittaa, että ilmastonmuutos uhkaa pitkällä aikavälillä Kiinan ruokaturvallisuutta. Vuoteen 2030 mennessä viljantuotanto voi vähentyä 10:llä prosentilla veden puutteen ja äärimmäisten sääilmiöiden vuoksi. Vuosisadan jälkipuoliskolla mm. vehnän ja riisin sadot voivat pienentyä 37 prosentilla.

Kiinan maatalous- ja luonnonvarain ministeriö kertoi pari päivää sitten erillisessä raportissaan, että Kiinan viljelykelpoinen maa oli viime vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana vähentynyt 307 000 hehtaarilla. Syynä tähän oli saastuminen: liiallinen lannoitteiden käyttö, saastunut vesi, raskasmetallit ja kiinteät jätteet. Kaikkiaan Kiinan maatalousmaasta on kymmenen prosenttia saastunutta.

Saastuminen aiheuttaa ministeriön mukaan vakavan uhan ruoantuotannolle. Viljelykelpoinen maa-ala oli lokakuun lopulla 121,8 miljoonaa hehtaaria. Ministeriö pitää riskirajana 120 miljoonaa hehtaaria eli nykyisellä saastumisvauhdilla sille jouduttaisiin jo muutamassa vuodessa.

Sitovat päästörajat torjutaan yhä

Ilmastonmuutosraporttia on ollut valmistelemassa pitkälti toistakymmentä ministeriötä ja muuta valtion elintä. Se on ensimmäinen, jossa myönnetään ilmaston lämpenemisen uhkaavan vakavasti Kiinaakin.

Raportin suositukset ovat kuitenkin hyvin varovaisia. Siinä torjutaan sitovien päästörajojen säätäminen Kiinaan ainakin ennen vuotta 2050.

Sen sijaan raportissa suositellaan maatalouden infrastruktuurin kohentamista, vedenpuhdistuksen lisäämistä, puiden istuttamista sekä ennustamis- ja havaintomenetelmien kehittämistä.

Tärkeimmäksi päämääräksi raportti ilmoittaa tehokkuuden lisäämisen. Tavoitteena on vuonna 2020 kasvattaa bruttokansantuotetta yksikköä kohden 40 prosenttia vähemmillä hiilidioksidipäästöillä kuin vuonna 2000.

Kun kuitenkin Kiinan tavoitteena on nelinkertaistaa bkt:nsä tuossa ajassa, kasvaisivat hiilidioksidipäästöt yli kaksinkertaisiksi vaikka tavoiteltu tehokkuus saavutettaisiinkin.

Ilmastoraportin mukaan Kiina ei voi "ennenaikaisesti" ottaa harteilleen sitovia leikkauksia, koska se heikentäisi maan teollisuutta ja energiantuotantoa. Kiinalta puuttuu raportin mukaan myös teknologia merkittäviin leikkauksiin.

Vaikka sitä ei raportissa sanotakaan, hallitus pelkää vanhojen tehtaiden ja voimaloiden sulkemisen vievän työpaikkoja köyhiltä alueilta, mikä lisäisi levottomuuksien uhkaa.

Hiilidioksidin tuottajana ohi USA:n

Kiinan odotetaan jo tänä vuonna tai viimeistään seuraavana ohittavan Yhdysvallat maailman suurimpana hiilidioksidipäästöjen tuottajana.

Vuonna 1997 solmittu Kioton sopimus ei aseta kehitysmaaksi luokitellulle Kiinalle velvollisuuksia päästöjen leikkaamiseen. Vuoteen 2012 ulottuvan Kioton sopimuksen jälkeisestä ajasta neuvoteltaessa Kiina ei pääse yhtä helpolla.

Kun Kiinan pääministeri Wen Jiabao äskettäin vieraili Japanissa, hän allekirjoitti pääministeri Shinzo Aben kanssa sopimuksen, jonka mukaan maat tekevät yhteistyötä vuoden 2012 jälkeisen ilmastosopimuksen laatimiseksi.

Kiinan virallinen kanta on edelleen se, että rikkaat teollisuusmaat ovat aiheuttaneet suurimman osan kasvihuonekaasujen päästöistä ja siksi niiden on otettava myös suurin vastuu ongelman ratkaisemisesta.

Nyt julkaistu ilmastoraportti lienee kuitenkin osoitus siitä, että liikahdusta on tapahtumassa. Kiinassa samoin kuin toisessa vapaamatkustajassa Yhdysvalloissa ollaan heräämässä siihen, että ilmastonmuutos kolahtaa pahasti myös omaan nilkkaan. Silti kaikki haluaisivat yhä päästä itse mahdollisimman helpolla.

Julkaisija: Kansan Uutiset

Kommentit

Lähettänyt Sami Vellamo (ei varmistettu) 5.8.2022 - 18:25

"Lämpeneminen" on yksi (1) aste noin 200:ssa vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia