Ihmisoikeuksien toteutumista tarkkailemaan Hebroniin
Olen lähdössä joulukuussa kolmeksi kuukaudeksi ihmisoikeustarkkailijaksi palestiinalaisalueille EAPPI-ohjelman kautta. Tarkoituksenani on tässä blogissa raportoida kokemuksiani matkani ajalta. EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme In Palestine and Israel) on Jerusalemin kirkkojen pyynnöstä vuonna 2002 käynnistetty kansainvälinen kumppanuusohjelma, joka tukee paikallisia yhteisöjä ja siviiliväestöä konfliktiin liittyvissä kriittisissä tilanteissa ja raportoi ihmisoikeuksien toteutumisesta Israelissa ja Palestiinassa. Suomesta EAPPI-ohjelmaan osallistuu Kirkon Ulkomaanapu.
EAPPI-ohjelma lähettää vapaaehtoisia tarkkailijoita seuraamaan alueen ihmisoikeustilannetta ja raportoimaan mahdollisista rikkomuksista. Raportit toimitetaan muun muassa YK:n alaisille alueen tilannetta seuraaville toimielimille (kuten OCHA) sekä erilaisille ihmisoikeusjärjestöille. Osa tarkkailijoista sijoittuu palestiinalaiskyliin ja osa työskentelee yhteistyössä israelilaisten ja palestiinalaisten kansalaisjärjestöjen ja kirkkojen kanssa. Toimintaa on kuudella paikkakunnalla: Itä-Jerusalemissa, Betlehemissä, Tulkaremissa, Hebronissa sekä Yanounin ja Jayyousin kylissä.
Minut sijoitetaan Länsirannan suurimpaan kaupunkiin Hebroniin, joka sijaitsee noin kolmekymmentä kilometriä Jerusalemista etelään. Arviolta 165 000 asukkaan Hebron on pyhä kaupunki niin juutalaisille kuin muslimeillekin. Perimätiedon mukaan kaupungissa sijaitsevat Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin haudat. Kaupungin pyhyys tarkoittaa myös sitä, että kaupungin hallintaan on intressejä useilla eri tahoilla.
Israelin miehitettyä Länsirannan kuuden päivän sodassa vuonna 1967 Hebron oli ensimmäisiä paikkoja, joissa juutalaissiirtokuntien rakentaminen käynnistyi. Kaikki siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomia, sillä miehittäjävaltion ei ole sallittua asuttaa omilla asukkaillaan miehittämiään alueita. Hebron oli viimeinen Länsirannan kaupunki, jonka täydestä hallinnasta Israelin armeija luovutti otettaan Oslon rauhansopimuksen jälkeen. Kaupunki jaettiin osana Oslon rauhanprosessia kahteen osaan vuonna 1997: palestiinalaisalueeseen ja Israelin hallinnoimaan H2-alueeseen. Näistä Israelin hallinnoimalla H2-alueella asuu noin 30 000 palestiinalaista ja 500 juutalaista siirtokuntalaista. Alueen palestiinalaisten asukkaiden elämää rajoittavat lukuisat kiellot ja kulkuesteet, joiden tarkoituksena on taata siirtokuntalaisten turvallisuus.
H2-alueella sijaitsee myös Cordoban koulu, vastapäätä Beit Hadassan siirtokuntaa. Sekä koulun opettajat että oppilaat joutuvat usein siirtokuntalaisten hyökkäysten kohteeksi. Tarkkailijoiden yksi tärkeimmistä tehtävistä on turvata lasten koulumatka sekä olla läsnä koululla koulupäivän aikana. Lisäksi tarkkailijat päivystävät säännöllisesti vanhassa kaupungissa, valvovat tarkastuspisteillä sekä raportoivat ihmisoikeusrikkomuksista.
Oma mielenkiintoni ihmisoikeustarkkailijaksi hakeutumiseen heräsi sitä kautta, että olen ollut noin viiden vuoden ajan aktiivinen Vasemmistonuorten Palestiinaan suuntautuvassa kehitysyhteistyöhankkeessa, jolla on tuettu nuorten toimintakeskuksia Länsirannalla. Haluan saada paremman kuvan ihmisten arjesta Israelissa ja palestiinalaisalueilla, ja tarkoituksenani on jakaa kokemuksiani Länsirannan tilanteesta noin kahden viikon välein tässä blogissa.
EAPPI-tarkkailijoiden esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta lähettävän tahon (Kirkon Ulkomaanapu) mielipidettä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia