Entisen sotilaan matkassa Hebronissa
Hebronin kaupunki alkaa pikkuhiljaa tulla tutuksi. Olemme viettäneet alueella nyt kaksi viikkoa virallisina EAPPI-ihmisoikeustarkkailijoina. Niin sanottu H2-alue, eli Israelin hallinnassa oleva osa Hebronia, on keskeisesti työsarkaamme.
Vasemmalla israelilaisten puoli, oikealla palestiinalaisten puoli. (Kuva: Laura Tuominen)
Valtaosa siirtokuntalaisista asuu noin 7 000 asukkaan Kiryat Arba -siirtokunnassa reilun kilometrin päässä Hebronin vanhasta kaupungista. Vanhan kaupungin alueella arvioidaan asuvan ainoastaan 400-500 siirtokuntalaista.
Palestiinalaisten liikkuminen H2-alueella on äärimmäisen rajoitettua, ja vuosien varrella palestiinalaisten asukkaiden määrä on vähentynyt paitsi liikkumisrajoitusten, myös siirtokuntalaisten väkivaltaisen käytöksen vuoksi.
Israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem kutsuukin Hebronin vanhan kaupungin aluetta nykyään ”aavekaupungiksi”. Päivisin tunnelma kaduilla on kuin yöllä kävellessä: vastaantulijoita on ainoastaan muutama. Katujen varsilla näkyy umpeen hitsattuja palestiinalaisten kauppojen ovia toisensa jälkeen.
Joulukuun lopulla EAPPI-tiimini osallistui israelilaisen -järjestön kiertueelle Hebronin H2-alueella.
Yeduda Shaul näyttää kuvan siitä, miltä alue on näyttänyt aikaisemmin. (Kuva: Laura Tuominen)
Järjestö kerää sotilaiden todistuslausuntoja heidän kokemuksistaan ja teoistaan Israelin miehittämillä alueilla. Shaulin mukaan israelilaisessa yhteiskunnassa vallitsee hiljaisuus siitä, mitä maan asevoimat oikeasti tekevät.
Järjestö on kohdannut perustamisensa jälkeen paljon vastustusta ja uhkailua. Shaul suositteleekin, että EAPPI-tarkkailijat ottavat kiertueen ajaksi pois työliivinsä, ettei meitä yhdistettäisi liiaksi Breaking the Silenceen. Hänen mukaansa saattaisimme asettua alttiiksi siirtokuntalaisten tai armeijan häirinnälle myöhemmin työssämme.
"Näettekö tuon betoniaidan tuolla? Se katkaisee tämän kadun kahtia palestiinalaisten ja israelilaisten puoliin", osoittaa Shaul, kun kiertue lähtee liikkeelle Ibrahimin moskeijan lähettyviltä kohti Shuhada-katua.
"Itse asiassa tilanne on nyt paljon parempi kuin silloin, kun minä palvelin täällä. Nyt palestiinalaisilla on sentään jonkinasteinen kulkuväylä kaupungin läpi. Aikaisemmin heidän täytyi kiertää koko vanha kaupunki halutessaan liikkua moskeijalta kadun toiseen päähän."
Katua pitkin saavat kuitenkin kulkea vain ne palestiinalaiset, jotka asuvat läheisissä taloissa. Parinsadan metrin välein olevissa vahtikopeissa päivystävät sotilaat tarkistavat palestiinalaisten henkilöllisyystodistukset ja varmistavat, onko heillä perusteltu syy liikkua alueella.
Kävelemme noin parisataa metriä eteenpäin lähelle entistä liha- ja vihannestoria. Yehuda Shaul näyttää valokuvan alueesta noin kymmenen vuoden takaa. Paikkaa on vaikea tunnistaa, sillä kuvassa alue näyttää arabikaupungin vilkkaalta keskukselta. Katu on nyt tyhjä.
Shuhada-katu keskellä päivää. Aikaisemmin katu oli Hebronin vilkkain kauppakatu. (Kuva: Laura Tuominen)
"Armeijassa komentajat menevät usein sieltä, missä aita on matalin. Jos siirtokuntalaisten ja palestiinalaisten välillä on ongelmia, on helpompi julistaa palestiinalaisten omistama rakennus suljetuksi sotilasalueeksi, ajaa palestiinalaiset ulos rakennuksistaan ja rauhoittaa tilanne siten. Vuosien varrella tilanne kyllä rauhoittuu, mutta millä kustannuksella?" Shaul kysyy.
Hebronin vanha kaupunki on nyt rauhallinen, mutta sen kaupallinen ydin on tuhottu täysin.
"Tämän kadun varrella asui aikaisemmin 50 palestiinalaisperhettä", sanoo Shaul, kun käännymme Shuhada-kadulle. "Nyt heitä asuu täällä ainoastaan neljä. Onko tämä oikein?"
Shaul toteaa, ettei ole olemassa mitään estettä sille, että armeija puuttuisi Israelin siirtokuntalaisten väkivaltaiseen käytökseen. Näin ei kuitenkaan tapahdu, sillä armeijaa on ohjeistettu olemaan puuttumatta siirtokuntalaisten toimintaan.
Käytännössä siirtokunnat laajenevat yhteistyössä Israelin armeijan kanssa. Kun uusia palestiinalaiskauppoja tai -asuntoja julistetaan suljetuiksi sotilasalueiksi, eivät ne ole enää palestiinalaisten tavoitettavissa. Armeija ei kuitenkaan puutu siihen, että siirtokuntalaiset vaivihkaa ottavat nämä alueet käyttöönsä.
"Armeijan tehtävänä on häiritä alueen palestiinalaisasukkaiden jokapäiväistä elämää", sanoo Shaul kääntäen englanniksi suoran sitaatin hepreankielisestä sotilasohjeesta.
EAPPI-tarkkailijoiden esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta lähettävän tahon (Kirkon Ulkomaanapu) mielipidettä.
Lisää aiheesta:
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia