Haitilaisten odotus on kestänyt vuoden
"Me telttoihin joutuneet haitilaiset olemme kokeneet hirvittävän vuoden. Toivon näkeväni muutoksen 2011, ja sen on koskettava myös niitä, jotka väittävät auttavansa Haitia", Dieula Rosem
"Me telttoihin joutuneet haitilaiset olemme kokeneet hirvittävän vuoden. Toivon näkeväni muutoksen 2011, ja sen on koskettava myös niitä, jotka väittävät auttavansa Haitia", Dieula Rosemond kiteyttää tunnelmat vuosi kotimaansa tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.
Lähes miljoona haitilaista asuu tilapäisleireissä vielä vuosi viime vuoden tammikuun 12. päivän järistyksen jälkeen.
Dieula ja hänen miehensä Joseph menettivät sekä kotinsa että elinkeinonsa, kun järistys tuhosi pienen talon, jossa he asuivat ja pitivät sähköliikettä. Talo sijaitsi Cité Soleilin slummissa pääkaupungissa Port-au-Princessä.
Häätö tuli uudelleen
Rosemondit ja noin 50 muuta perhettä majailivat heinäkuuhun asti Plas Imakile -aukiolla, vaikka väkivaltainen jengi koetti häätää heitä öisillä hyökkäyksillään.
Joseph haki apua YK-joukoilta ja poliisilta, mutta väkivalta jatkui.
YK-joukkojen brasilialainen luutnantti kertoo, että partiointia lisättiin. Hän arvelee jengiläisillä olevan kännyköitä, koska nämä osasivat iskeä heti, kun sotilaat poistuivat.
Paikallinen poliisi taas väitti Josephin liioittelevan ongelmia, vaikka jengiläiset viiltelivät telttoja viidakkoveitsillä.
Lopulta evakot siirtyivät vajaan kilometrin päähän, missä vuohet kiipeilevät roskakasojen päällä löyhkäävän kanavan varrella.
Kolera ja vaalit
Leirien olosuhteet ovat otolliset koleralle, jonka uhrien määrä hipoi tammikuun alkupäivinä 3 500:aa. Rosemondien leirissäkin kolera on iskenyt kokonaisiin perheisiin.
Lääkärit ilman rajoja -järjestö on auttanut koleran uhreja ahkerimmin. Järjestön johtaja moitti hiljan YK-järjestöjä, että ne eivät tee voitavaansa tarpeettomien kuolemien estämiseksi.
Marraskuussa Haitissa järjestettiin vaalit, mutta Dieula Rosemond jätti äänestämättä. Hän on sen sijaan vetänyt pääministerinviraston edustalla ja leirissä mielenosoituksia, joissa kattiloita paukuttava väki huutaa: "Emme äänestä ennen kuin meille annetaan uudet kodit!"
Lykkääntyviä hankkeita
"Kansalaisjärjestöt ja valtio antavat meille minimaalisesti apua. Mutta me tarvitsemme sen sijaan asuntoja, kuten Haitin perustuslaki lupaa", evakkoaktivisti Sanon Renel muistuttaa.
Pääministeri Jean-Max Bellerive ei ollut tavattavissa, kun leiriläiset veivät virastoon vetoomuksensa. Luvattua vastausta ei myöskään ole kuulunut.
Näyttely menetettyjen kotien tilalle rakennettavista taloista oli määrä avata lokakuussa. Sitä lykättiin ensin tammikuulle ja nyt puhutaan maaliskuusta.
Kiistely marraskuun paikoin kaoottisten vaalien rehellisyydestä ja tuloksista jatkuu. Vaalilautakunnan mukaan presidentinvaalien toista kierrosta ei pystytä järjestämään ennen kuin helmikuun lopulla. Nykyisen presidentin René Prévalin kausi päättyy 7. helmikuuta.
Järjestöt muistuttavat Haitin avuntarpeesta
* World Visionin mukaan yksi suurimmista haasteista on pysyvien asumusten rakentaminen Haitissa. Sitä hankaloittavat muun muassa maanomistajuuskysymykset sekä järistyksen tieverkostolle ja muulle infrastruktuurille aiheuttamat tuhot.
* Pelastakaa Lasten mukaan haitilaisten hyväksi voidaan tehdä yhä enemmän, vaikka esimerkiksi monin paikoin puhtaan veden ja terveydenhoidon saatavuus on nykyisin parempi kuin jopa ennen järistystä. Kuitenkin yli miljoona ihmistä asuu yhä kodittomien leireillä.
* Lapsijärjestö Plan muistuttaa, että maan nostamiseksi jaloilleen erityisesti Haitin nuoret tarvitsevat
suojelua, koulutusta ja työmahdollisuuksia.
* Kirkon Ulkomaanapu sanoo, että jälleenrakennustyötä vaikeuttaa valtion kyvyttömyys täyttää kansalaisten perustarpeet ja taata perusoikeudet. Myös kansainvälisen rahoituksen ja avustustyön koordinoinnin hitaus hankaloittavat työtä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia