Kehitysmaaliikkeen värikkäät vaiheet esillä Tampereella
Työväenmuseo Werstaalle Tampereelle pystytetty näyttely Pisaroita köyhyyden erämaahan esittelee suomalaisen kehitysmaaliikkeen historiaa, joka uhkaa painua unholaan.
Vanhoja lentolehtisiä ja pamfletteja, maailmankauppojen tuotteita, kehitysmaa-aktiivien pohdintoja maailman epäkohdista. Työväenmuseo Werstaalle Tampereelle pystytetty näyttely Pisaroita köyhyyden erämaahan esittelee suomalaisen kehitysmaaliikkeen historiaa, joka uhkaa painua unholaan.
Näyttelyn kokoamisessa mukana olleen Werstaan vs. museonjohtajan ja kokoelmapäällikön Teemu Aholan mukaan kansalaisjärjestöjen ja kehitysmaa-aktiviien toiminnasta kertovaa materiaalia on tärkeää kerätä, sillä nämä itse eivät sitä usein ehdi tehdä.
"Kehitysyhteistyötä ja aktivismia tehdään tunteen palolla. Siinä keskitytään tähän päivään ja tulevaisuuteen, menneisyyttä ei juuri jää talteen", Ahola toteaa.
Werstas tiedottikin viime vuonna järjestöille ahkerasti näyttelystä saadakseen kokoon materiaalia paitsi pienoisnäyttelyä, myös tutkijoita varten.
Tuloksena suomalaisilta järjestöiltä, maailmankaupoilta ja yksittäisiltä aktiiveilta saatiin kasaan noin 50 esinettä, haastatteluja, satoja valokuvia ja arkistoaineistoa.
Osa on nyt esillä näyttelyssä Werstaan pienessä Komuutti-näyttelytilassa, osa on tallennettu museon kokoelmaan ja Kansan Arkistoon.
Historian palasia
Keski-Amerikan rauhankarnevaali vuonna 1987. (Kuva: Tuija Halmari, Werstaan kuva-arkisto)
Helsingin Sanomat kutsui 1960-luvun lopulla Suomen värväämiä ensimmäisiä kehitysyhteistyöammattilaisia vain "pisaraksi köyhyyden erämaahan". Werstaan näyttely on saanut saman nimen. Se esittelee pieniä paloja suomalaisen kehitysmaaliikkeen toiminnasta 1960-luvulta nykypäivään.
Esillä on esimerkiksi järjestöjen tiedote- ja mielenosoitusmateriaalia sekä julisteita. Nestlé-kassi muistuttaa boikotoinnin voimasta, ANC-tarra taistelusta apartheidia vastaan. Katsoja saa samalla pikakatsauksen toiminnan painopisteisiin eri vuosikymmenillä.
Näyttelyyn on päätynyt myös diashow Reilun kaupan purjelaiva Estellen kunnostustöistä vuodelta 1988. Lisäksi kuultavissa on kehitysmaa- ja kansalaisjärjestöaktiivien haastattelupätkiä, joissa he pohtivat nykypäivän maailman epäkohtia.
Tallennustyö jatkuu
Teemu Ahola painottaa, että kehitysmaaliikkeen toimintaan liittyvää materiaalia otetaan edelleen vastaan, vaikka itse näyttely onkin avoinna vain helmikuun loppuun asti.
Werstas on lähettänyt järjestöille myös käytännön ohjeita siitä, miten aineistoa kannattaa säilyttää, jotta se pysyisi mahdollisimman hyväkuntoisena. Kaikenlainen toiminnasta kertova materiaali voi olla tallentamisen arvoista.
"Meiltä on esimerkiksi kyselty, kuinka vanhaa materiaalin pitää olla. Ei ole kuitenkaan väliä, onko se sata vuotta vanhaa vai eilen tehtyä. Haemme tarinaa: missä sitä on käytetty ja miksi se on tehty", Ahola kuvailee.
Pisaroita köyhyyden erämaahan -näyttely Tampereen Työväenmuseo Werstaalla 28.2.2011 asti. Museoon ei ole pääsymaksua.
Tietoa Werstaan kehitysmaaliikekokoelmasta: http://www.tyovaenmuseo.fi/?q=node/674
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia