Euroopan parlamentti äänesti pörssiveron puolesta
Europarlamentti on päättänyt, että Euroopan tulisi ottaa alueellaan käyttöön yleinen rahoitusmarkkinavero.
Euroopan parlamentti äänesti 8. maaliskuuta kahdesta mietinnöstä, joissa oli kyse rahoitusmarkkinaveron käyttöönotosta maailmanlaajuisesti ja EU:n sisällä.
Äänestystuloksen mukaan rahoitusmarkkinavero, jota on myös kutsuttu Robin Hood -veroksi, kannattaa ottaa käyttöön kansainvälisesti, mutta ensi vaiheessa pelkkä Euroopan unionin taso riittää.
Parlamentti arvioi rahoitusmarkkinaveron tuottavan noin 200 miljardia euroa vuosittain. Se myös hillitsisi keinottelua ja vakauttaisi markkinoita.
Järjestöt niin Suomessa kuin ulkomailla ottivat äänestystuloksen vastaan tervetulleena.
Suomen Attac sanoo europarlamentin päätöksen olevan vahva viestin EU-maiden johtajille ja osoittavan yhä suuremman osan Euroopan poliittisesta eliitistä olevan valmis säätelemään rahoitussektoria. Äänestystulos myös asettaa Euroopan parlamentin yhä voimakkaammin veronkiertoa ja veroparatiiseja vastaan, Kehitysyhteistyön palvelukeskus arvioi.
Kansainvälinen kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam sanoo europarlamentin päätöksen olevan esimerkkinä koko maailmalle.
"Yksin EU:n on mahdollista kerätä miljardeja euroja auttaakseen pankkiirien ahneuden takia köyhyyteen ajettuja miljoonia ihmisiä", järjestön EU-toimiston johtaja Elise Ford toteaa.
Yli puolet suomalaisista mepeistä veroa vastaan
Esitystä yksin EU:n alueella toteutettavasta rahoitusmarkkinaverosta kannatti 350 meppiä ja sitä vastaan äänesti 299.
Suomalaismepeistä rahoitusmarkkinakaupan veroa kannattivat kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, demareiden Liisa Jaakonsaari ja Mitro Repo sekä vihreiden Heidi Hautala ja Satu Hassi.
EI-nappia painoivat kristillisdemokraattien Sari Essayah, rkp:n Carl Haglund, kokoomuksen Ville Itälä ja Eija-Riitta Korhola sekä keskustan Riikka Manner, Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula. Perussuomalaisten Timo Soini äänesti tyhjää.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia