Norsunluurannikolla humanitaarinen kriisi
Yhteenotot Laurent Gbgabon ja Alassane Ouattaran tukijoiden välillä ovat olleet erityisen kiivaat Abidjanin kaupungissa.
Viime vuoden marraskuussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa jo sadat ihmiset ovat saaneet surmansa. Pelastakaa Lapset ry:n mukaan jo yli miljoona ihmistä on paennut väkivaltaisuuksia Norsunluurannikolla. Järjestö arvioi, että paenneista vähintään puolet on lapsia.
Lisäksi YK ja eri ihmisoikeusjärjestöt ovat saaneet tietoja vakavista ihmisoikeuksien rikkomuksista. Väkivaltaa on kohdistettu aseettomia siviilejä vastaan, lapsiin ja naisiin. Suoranaisen väkivallan ja hyväksikäytön lisäksi lapsia uhkaa pula ruoasta, vedestä ja suojasta.
Pelastakaa Lapset ry:n mukaan terveyskeskukset ja sairaalat toimivat vajaalla miehityksellä ja pulaa on niin lääkinnällisistä tarvikkeista kuin sähkön tuotantoon tarvittavasta polttoaineesta. Sairaalat ovat raportoineet muun muassa koleratapauksista ja keltakuumeesta. Kaoottisessa tilanteessa on lisäksi vaarana, että lapset joutuvat eroon vanhemmistaan.
Yli sata tuhatta pakolaista on mennyt Liberiaan viimeisten kolmen kuukauden aikana ja asettunut suurimmaksi osin rajakyliin Liberian puolella.
”Leirillä oleskelevien tämänhetkinen puheenaihe ei ole kotiinpaluu vaan arvelut Abidjanin tilanteen kehityksestä ja sen vaikutuksista kotialueen turvallisuustilanteeseen. Nyt tarvittaisiin ensin kansallisen tason selkeä rauhansopimus ja takeet rauhan säilymisestä”, kertoo Jerome Segui Suomen Pakolaisavulle.
"Norsunluurannikon sisäinen ongelma on vaarantamassa koko läntisen Afrikan ja ennen kaikkea Liberian turvallisuustilannetta, jossa ollaan valmistautumassa tämän vuoden loppupuolella pidettäviin presidentin ja parlamentin vaaleihin", hän kuvaa.
"Pienempikin väkivaltainen tapahtuma voisi heikentää ihmisten luottamusta rauhallisiin vaaleihin ja antaisi mahdollisuuden poliittisille ääriryhmille provokaatioon ja sekasorron kasvuun. Siitä liberialaisilla on kymmenien vuosien kokemukset."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia