Miten lasten hyväksikäyttörikokset alkavat verkossa? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miten lasten hyväksikäyttörikokset alkavat verkossa?

Hyväksynnän halu tai kavereiden kaipuu ovat tekijöitä, joilla lapsi houkutellaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön verkossa.

Internetissä tapahtuvan seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi päätyvät yleisimmin 13 - 15 -vuotiaat lapset, selvittää Pelastakaa Lapset raportissaan. Tyypillisimmin grooming, eli lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, saa alkunsa tekijän kommentoitua lapsen tai nuoren kuvaa sosiaalisessa verkkoyhteisössä.

Hyväksynnän tai ymmärryksen saaminen, kavereiden kaipuu sekä seikkailunhalu ovat viranomaishaastatteluihin pohjaavan raportin mukaan tekijöitä, jotka houkuttelevat lasta jatkamaan vuorovaikutusta hyväksikäyttöön pyrkivän kanssa. Uhrit myös kokevat usein emotionaalista kiintymystä tai ihastusta tekijää kohtaan.

Alttiimpia vastaamaan vieraan huomionosoituksiin ja mieltymään niiden antajaan ovat hyväksynnän, yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunteista paitsi jääneet lapset. Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuustoimintojen Katri Lampaisen mukaan seksuaaliset vihjaukset tulevat vuorovaikutukseen mukaan vähitellen. Niinpä lapsen on usein vaikea tunnistaa tai mieltää yksittäisiä kommentteja tai pyyntöjä rikkomuksiksi itseään kohtaan.

"Lapsi voi olla valmis miellyttämään tekijää, tai ei osaa kieltäytyä vastaamasta tekijän osoittamaan seksuaaliseen kiinnostukseen,” kuvailee Lampainen selvityksen tuloksia.

Usein tekijä saa lapsen osallistumaan seksuaaliseen vuorovaikutukseen ”vapaaehtoisesti”. Tämän taustalla on lapsen kokemus siitä, että hän on velvollinen vastaamaan saamaansa huomioon ja välittämiseen tekijän toivomalla tavalla. Toisinaan tapauksiin liittyy myös lahjomista. Pelastakaa Lapset haluaakin korostaa, että hyväksikäytössä vastuu on aina aikuisen, niissäkin tapauksissa, joissa uhrin oma viestintä on ollut seksuaalissävytteistä.

Kokemukset omasta aktiivisuudesta ja osallisuudesta saavat hyväksikäytetyt tuntemaan tapahtumista suurta häpeää. Pelastakaa Lapset ry:ssä kaivataankin lapsille lisää tietoa oikeuksistaan sekä vahvistusta pitää niistä kiinni myös verkossa.

Raportti perustuu Katri Lampaisen sosiologian pro gradu tutkielman ”Grooming internetissä ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö” päätuloksiin. Raportti pohjautuu 36:n sellaisen poliisiviranomaisen vastauksiin, jotka ovat osallistuneet lapsen seksuaalisen hyväksikäyttörikosten tutkintoihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia