Egyptin ja Gazan raja avautuu takkuillen
Egyptin uudet vallanpitäjät ovat luvanneet vapauttaa kulun palestiinalaisten asuttamaan Gazaan, mutta hanke etenee takkuillen.
Egyptin uudet vallanpitäjät ovat luvanneet vapauttaa kulun palestiinalaisten asuttamaan Gazaan, mutta hanke etenee takkuillen.
Egypti avasi Rafahin raja-aseman 28. toukokuuta henkilöliikenteelle ja palestiinalaiset saivat liikkua vapaasti ensi kerran neljään vuoteen. Rafah on ainoa ylityspaikka Gazan ja Egyptin 14 kilometrin pituisella rajalla.
Israel on pitänyt muut Gazan raja-asemat kiinni siitä asti, kun islamistinen Hamas tuli alueella valtaan 2007.
Myös Egypti sulki tuolloin Rafahin, mutta salli nyt palestiinalaisten ylittää rajan ilman viisumia ja pidensi raja-aseman aukioloaikoja. Viisumivapaus ei koske 18-40-vuotiaita miehiä.
Vallankumous taustalla
Egyptin politiikan muutos on seurausta maan helmikuisesta vallankumouksesta, jossa presidentti Hosni Mubarak pakotettiin eroamaan. Valtaa pitää nyt väliaikaisesti armeijan asettama neuvosto ja pitkään kielletyn Muslimiveljeskunnan toiminta on sallittu.
Kun Egyptin uusi johto huhtikuussa ilmoitti päätöksestään avata raja pysyvästi, Hamas kiitti sitä rohkeudesta. Israel paheksui päätöstä ja sanoi sen lisäävän asevientiä Gazaan.
Gazan 1,8 miljoonaa asukasta ovat eläneet yli neljä vuotta Israelin piirittäminä. Pulaa on ruoasta, lääkkeistä ja rakennustarpeista, joita tarvittaisiin Israelin parin vuoden takaisten ilmapommitusten tuhojen korjaamiseen.
Nytkin Egypti sallii vain lääkkeiden viennin Rafahissa, kaikki muu kauppatavara on sen mukaan kuljetettava Israelin hallitseman Al-Aujan kautta.
Auki, kiinni, auki...
Liikenne rajalla soljui rauhallisesti kolme ensimmäistä päivää, mutta ongelmat alkoivat pian. Egypti esti maahantulon joukolta palestiinalaisia, joiden se sanoi olevan kieltolistalla. Lisäksi rajan ylittäjien määrä rajattiin 400:aan päivässä.
Kriisi kärjistyi 4. kesäkuuta, kun Egypti sulki raja-aseman ilmoittamatta siitä palestiinalaisviranomaisille. Katkon sanottiin johtuneen korjaus- ja ylläpitotöistä.
Kun Egypti seuraavana päivänä avasi rajan, palestiinalaiset sulkivat oman puolensa vastalauseeksi katkokselle. Gazan hallinto vaati Egyptiä luopumaan kiintiöistä ja kieltolistoista rajalla.
Rafahin henkilöliikenne palautui normaaliksi 8. kesäkuuta, jolloin Egyptin kerrottiin nostaneen päivittäisen kiintiön vähintään 500 henkeen.
Hamas kumppanina
Suezin kanavayliopiston valtio-opin professori ja entinen kansanedustaja Gamal Zahran katsoo, että Egyptin tulisi luopua rajoituksista, jos se haluaa pitää lupauksensa rajan avaamisesta.
"Edellisen hallituksen laatima kieltolista pitää päivittää yhdessä Hamasin kanssa. Lisäksi Rafahissa tulisi sallia myös tavaraliikenne ja hätätapaukset on päästettävä läpi kaikkina aikoina", Zahran listaa.
Muslimiveljeskunnan johdon jäsen Essam al-Arian arvioi, ettei viime aikojen sekamelska johdu byrokratiasta, kuten on väitetty.
"Yhdysvallat ja Israel painostavat kulissien takana Egyptiä säilyttämään rajalla Mubarakin ajan tilanteen", al-Arian sanoo.
Hänen mukaansa ulkovallat pyrkivät estämään Egyptin uuden johdon lähentymisen Hamasin kanssa, mutta "rajaongelmia ratkotaan jo hyvässä yhteistyössä".
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia