Naiset kyllästyivät huuteluun kaduilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset kyllästyivät huuteluun kaduilla

Yhä useampi argentiinalainen nainen pitää perään huutelua seksuaalisena ahdisteluna tai ainakin nöyryyttävänä.

Monen argentiinalaisen miehen mielestä naisten pitäisi olla imarreltuja, kun heidän peräänsä huudellaan kadulla. Yhä useampi nainen pitää ilmiötä seksuaalisena ahdisteluna tai ainakin nöyryyttävänä.

Huutelua vastaan Yhdysvalloissa vuonna 2005 perustettu Hollaback!-naisverkosto on sittemmin levittäytynyt eri puolille maailmaa. Argentiinan Buenos Aireissa se toimii nimellä Uskallapas! (¡Atrévete!).

Huutelun kohteeksi joutuneet naiset kuvaavat tuntemuksiaan blogeissa järjestön nettisivuilla. Moni kertoo, että häneen on käyty myös käsiksi. Tapahtumapaikka näytetään kartalta, ja joskus mukana on suunsoittajista napattuja kuvia.

Tarkoituksena on osoittaa, että huutelu on yhdenlaista seksuaalista väkivaltaa, hanketta Argentiinassa vetävä Inti María Tidball-Binz kertoo.

Pilkallinen kolumnisti

Naisliike herätti yllättäviä reaktioita Buenos Airesissa. Aikakauslehti El Guardiánin kolumnisti Juan Terranova pilkkasi naisten vastakampanjaa ja halvensi Tidball-Binziä.

Terranova arveli, että abortti ja naisten hakkaaminen olisivat huutelua tärkeämpiä puheenaiheita.

Hollaback!-järjestö vaati lehdeltä anteeksipyyntöä, ja muutamat eurooppalaiset ilmoittajat vetäytyivät sen sivuilta.

Terranovan puolittainen anteeksipyyntö ei tyydyttänyt naisia, ja lehti lopetti hänen palstansa. Keskustelu kuitenkin kääntyi syyttämään lehteä sensuurista, ja Terranovasta tuli hyökkääjän sijasta uhri.

Ilmentää eriarvoisuutta

Filosofi ja keskustavasemmiston kansanedustaja Diana Maffia muistuttaa, että vaikka naisille huutelu saattoi alkujaan olla tarkoitettu ihailuksi, nyt se ilmentää sukupuolten eriarvoisuutta.

"Yksi on aktiivinen sanoja ja toinen passiivinen vastaanottaja."

Hänen mukaansa huutelut ovat nykyisin aggressiivisia ja epämiellyttäviä. "Niitä päästelemällä merkataan miehistä reviiriä."

"Miehet kertovat, miltä heidän mielestään näytämme ja mitä he haluaisivat meille tehdä. Se on vihamielisyyttä, joka peitetään muka imarteluun", Maffia sanoo.

Huuda takaisin

Naisten reaktiot huuteluun ovat erilaisia. Joku ei unohda koskaan nuorena kuulemiaan hävyttömyyksiä. "Meidän naisten pitää miettiä, miksi omanarvontuntomme riippuu miesten katseista", kehottaa nainen, joka on muuttanut pukeutumistyylinsä välttyäkseen kommenteilta.

Kirjailija ja naisaktivisti Elsa Drucaroff patistaa lisäämään naisten tietoisuutta ja hankkimaan liittolaisia.

"On harjoitettava tyttöjä, jotta nämä pystyvät vastaamaan miehille samalla mitalla ja saattamaan nämä naurunalaisiksi. Miehille on osoitettava, että naiset eivät ole heikkoja", Drucaroff sanoo.

Tidball-Binz on kiteyttänyt ahdistelulle ytimekkään määritelmän: "Kaikki, mikä tuntuu ahdistelulta, on sitä."

Naiset alakynnessä

Argentiinan presidenttinä on Christina Fernández ja liittovaltion parlamentissa on naisia 38 prosenttia. Miesten ylivalta yhteiskunnassa on kuitenkin yhä vahva, Latinalaisen Amerikan oikeus- ja tasa-arvoryhmän (ELA) tuore tutkimus kertoo.

Argentiinan hallituksen 17 ministeristä vain 3 on naisia. Provinssien parlamenteissa heitä on 14 prosenttia ja kunnanvaltuustoissa 12 prosenttia.

Oikeuslaitoksen tärkeistä viroista on naisilla viidennes, vaikka alan opiskelijoiden enemmistö on naisia. Kansalaisjärjestöissä ja ammattiyhdistysliikkeessä naisilla on 8 prosenttia ja yritysmaailmassa 4 prosenttia johtopaikoista.

Kymmenestä valtakunnallisesta sanomalehdestä vain yhtä johtaa nainen, radioasemilla tilanne on vielä heikompi.

Kulttuuriala on poikkeus. Museoiden, kirjastojen, säätiöiden ja muiden kulttuurijärjestöjen johtotehtävistä 45 prosenttia on naisten hallussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia