Kehitysmaiden naiset ahkeria, mutta köyhiä yrittäjiä
Tilastojen mukaan suuri osa kehitysmaiden naisista on yrittäjiä, mutta silti 70 prosenttia maailman köyhistä on naisia.
"Tyypillisesti naisten bisnekset ovat pieniä, kotikutoisia ja heikkotuottoisia. Ne hädin tuskin elättävät omistajansa saati auttavat rikastumaan", Tiina Kirkas kirjoittaa global.finland.fissä. Tämä selittää osin sitä, että tilastojen mukaan suuri osa kehitysmaiden naisista on yrittäjiä, mutta silti 70 prosenttia maailman köyhistä on naisia.
Suomessa vierailleen Kansainvälisen kauppakeskuksen ITC:n pääjohtaja Patricia Francis kuitenkin korostaa naisten yrittäjyyden tärkeyttä. ”Jos haluamme puuttua köyhyyteen, meidän on tuettava naisia.”
ITC perehdyttää kehitysmaiden pienyrittäjiä markkinatalouden perusteisiin, Kirkkaan haastattelema Francis kertoo. Naisille suunnattu koulutus keskittyy markkinoiden ymmärtämiseen ja eri osapuolten kohtaamiseen.
”Esimerkiksi ennen kuin tuottaja ryhtyy viljelemään kassavaa, hänen on tiedettävä kassavan reitti markkinoille. Tuottajan on tunnettava ostaja ja hänen vaatimuksensa, jotta hän voi viljellä myyntikelpoista kassavaa”, Francis selvittää.
Rahoituksen saaminen on myös yksi naisten yrittäjyyttä vaikeuttava tekijä. "Esimerkiksi Ugandassa vielä jonkin aikaa sitten vain yhdeksän prosenttia pankkien luotoista myönnettiin naisille", Kirkas muistuttaa.
Tyypillistä naisten yrittäjyydelle on myös se, että sitä tehdään kotona. Työn ohessa hoidetaan lapsia ja tehdään muita kotitöitä, mikä usein vähentää työn tuottavuutta ja tuottoja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia