Amnesty: Turkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä suojeltava | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Turkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä suojeltava

Turkin poliisi on muun muassa sakottanut transsukupuolisia naisia.

Amnesty Internationalin uudessa raportissa vaaditaan Turkkiin lainsäädäntöä, joka suojelee maan homoja, lesboja, biseksuaaleja ja transihmisiä laajamittaiselta syrjinnältä, uutisoi järjestön Suomen osasto.

Not an illness nor a crime -raportti kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien kohtaavan syrjintää terveydenhuollossa, asumisessa ja työpaikoilla.

Amnesty Internationalin Suomen osaston Pia Puu Oksasen mukaan Turkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat joutuvat usein salaamaan seksuaalisen suuntautumisensa jopa perheeltään ennakkoluulojen, syrjinnän ja hyökkäysten pelon vuoksi.

Maan syrjintätilannetta ovat pahentaneet viranomaisten homofobiset kannanotot. Esimerkiksi Turkin poliisin transsukupuolisille naisille mielivaltaisesti määräämät sakot ja transsukupuolisten naisten pidätyksen aikana kohtaama väkivalta ovat osa systemaattista sukupuoli-identiteettiin pohjautuvaa syrjintää.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjen mukaan Turkissa murhattiin vuonna 2010 16 ihmistä oletetun seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuolisen identiteettinsä vuoksi. Näitä viharikoksia ei kuitenkaan usein raportoida tai tunnusteta rikoksiksi. Tutkinnan ja syyttäjälaitoksen puutteiden vuoksi rikokseen syyllistyneitä ei saada oikeuden eteen.

Hallituksen toimettomuuden vuoksi paikalliset järjestöt ovat työskennelleet väärinkäytöksiä vastaan. Järjestöjen ilmaisun- ja järjestäytymisenvapautta on kuitenkin yritetty rajoittaa esimerkiksi nostamalla oikeusjuttuja, joiden tavoitteena on ollut niiden toiminnan estäminen.

"Turkin tulee säätää seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvan syrjinnän kieltävä lainsäädäntö mahdollisimman pian. Turkin viranomaisten tulee myös osoittaa omalla toiminnallaan, että homofobisilla kommenteilla ei ole sijaa julkisessa keskustelussa", toteaa Puu Oksanen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia