Nepalin perustuslakiprosessi hidastelee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepalin perustuslakiprosessi hidastelee

Perustuslain kompastuskiveksi on muodostunut muun muassa kansalaisuuskysymys.

Nepalissa on jo yli kolme vuotta yritetty laatia perustuslakia, joka tasaisi tietä kohti vakaata yhteiskuntaa. Tällä hetkellä mielipiteitä jakaa ainakin hallitusmuodon valinta sekä kansalaisuuskysymys, kirjoittaa Erja-Outi Heino global.finland-sivustolla.

Seuraava määräaika uuden lain laatimisessa on elokuun lopulla. Maan hallitusmuoto jakaa kuitenkin mielipiteitä: maan valtapuolueista maoistit haluaisivat maahan presidenttivetoisen järjestelmän, kongressipuolue taas parlamenttivetoisen.

Valtiotason kiistojen rinnalla ratkotaan myös yksittäisten ihmisten elämää koskevia kysymyksiä, kuten kansalaisuuskysymystä. Vanha perustuslaki myönsi lapselle Nepalin kansalaisuuden vain, jos isä oli nepalilainen. Uuden perustuslain laadintaprosessissa on päässyt vallalle kanta, jossa kansalaisuuden vaatimuksena olisikin molempien vanhempien nepalilaisuus.

Suunniteltu kansalaisuuspykälä on herättänyt vastustusta maan kansalaisjärjestöissä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR mukaan pykälän muotoilu olisi kansainvälisten sopimusten vastainen. Tiukka kansalaisvaatimus nimittäin johtaisi siihen, että suuri joukko lapsia jäisi vaille kansalaisuutta ja sen suomia perusoikeuksia ja sosiaalista suojaa.

Laadintaprosessia jarruttaa myös kysymys vaalijärjestelmästä ja osavaltioiden muodstamisperusteista sekä epätietoisuus piirikunnissa leiriä pitävien maoistitaistelijoiden kohtalosta. Kahden rinnakkaisen armeijan malli on hauraan talouden kannalta vaarallinen, mutta myös joukkojen yhdistäminen arveluttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia