Uusi arvonlisävero kurittaa köyhiä Malawissa
Veronkorotukset nostavat muun muassa leivän, maidon ja lihan hintaan.
Uudet arvonlisäverot nostavat ruoan ja muiden perustarvikkeiden hintoja Malawissa niin, että valtaosin köyhä väestö on hätää kärsimässä.
Kesäkuun alussa esitelty kauden budjetti lisää 16,5 prosenttiin nousevia alveja muun muassa leivän, maidon ja lihan hintaan. Tiettyjen tavaroiden tuontia taas rajoitetaan 25 prosentin valmisteverolla.
"Asiakkaat katosivat heti, kun parlamentti ilmoitti uusista veroista. Aiemmin leipä, maito ja liha olivat myydyimmät tuotteemme, mutta eivät ole enää", Benadette Mendulo sanoo. Hän pitää ruokakauppaa Kawalen väekkäällä asuinalueella pääkaupungissa Lilongwessa.
Verot tulivat heti voimaan, eikä tukkukauppa aikaillut niiden lisäämisessä hintoihin.
"Me jälleenmyyjät jouduimme tekemään samoin. Monilla ei ole varaa uusiin hintoihin, ja tuotteet pilaantuvat varastooni", Mendulo valittaa.
Malawin 13-miljoonaisesta väestöstä jopa 60 prosenttia elää alle 70 eurosentillä päivässä, ja leipä maksaa nyt vähintään sen verran.
Tasavero koettelee
Tasaveroihin kuuluva alv kurittaa erityisesti yhteiskunnan vähäosaisia, joten moni köyhä maa on jättänyt peruselintarvikkeet sen ulkopuolelle.
Malawin valtiovarainministeri Ken Kandodo sanoo, että veroja tarvitaan korvaamaan taloudellisen integraation vuoksi menetettyjä tullimaksuja. Malawi on mukana Eteläisen Afrikan kehitysyhteisössä (SADC) sekä Itäisen ja eteläisen Afrikan yhteismarkkina-alueessa (Comesa).
"Valtioiden on kasvavassa määrin nojauduttava alviin ja muihin kotimaisiin veroihin, koska merkittävät rajaverot on poistettu", Kandodo sanoo. Hänen mukaansa halpatuontia hillitään valmisteverolla, joka kohdistuu käytettyihin vaatteisiin, huonekaluihin ja leluihin. Aiemmin maahantuojia verotettiin erittäin lempeästi, mutta nyt veroaste on 25 prosenttia.
Tuonti Kiinasta tyrehtyy?
Valmistevero rokottaa Mwandida Kalemberan kaltaisia pienkauppiaita. Hänellä on monen muun naisen tavoin ollut tapana matkustaa parin kuukauden välein Kiinaan hakemaan huonekaluja ja vaatteita myytäviksi Malawissa.
"Aiemmin ihmiset pystyivät ostamaan tavaroitani, mutta nyt joutuisin lisäämään verot hintaan eikä kellään olisi varaa niihin", Kalembera nurisee.
Malawin kauppa- ja teollisuuskamarin toimitusjohtaja Chancellor Kaferapanjira valittaa uusien verojen vaikuttavan kielteisesti yritystoimintaan. Hänen mielestään ne voitaisiin sallia vain sodan oloissa.
Ihmisoikeustilanne jäädytti apua
Hallitus tuskin pyörtää veronkorotuksia, sillä Malawi on viime aikoina menettänyt kehitysaputuloja, jotka ovat muodostaneet jopa 40 prosenttia maan budjetista.
Malawin suhteet avunantajiin ovat huonontuneet, sillä maata syytetään varsinkin seksuaalisten vähemmistöjen ihmisoikeuksien polkemisesta ja lehdistönvapauden tukahduttamisesta. Noin 280 miljoonan edestä apua on jäädytetty.
Välit tärkeimpään auttajaan Britanniaan muuttuivat hyisiksi, kun Malawi karkotti maasta Britannian päävaltuutetun. Tämä oli sanonut diplomaattisähkeessään, että Malawin presidentin Bingu wa Mutharikan otteet käyvät yhä diktatorisemmiksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia