Yhdysvallat ei selvitä valtaosaa kidutusepäilyistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat ei selvitä valtaosaa kidutusepäilyistä

Yhdysvaltojen oikeusministeriön päätös lopettaa salaisten vankiloiden kidutusepäilyjen tutkiminen loukkaa oikeustajua, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Ainoastaan kaksi 101:stä CIA:n epäillystä kidutustapauksesta vaatii jatkoselvityksiä, sanoo Yhdysvaltojen oikeusministeriö.  Ministeriön tekemän selvityksen mukaan ainoastaan kahden CIA:n vangin kuolemaan johtaneessa tapauksessa on tarvetta rikosoikeudelliseen selvitykseen.

Oikeusministeriön selvitys koski vuosina 2002-2008 CIA:n sieppaamia ja vangitsemia ihmisiä, joita epäiltiin kuulumisesta al-Qaidaan. Valkoisen talon tuella oikeusministeriö siunasi muun muassa vesikidutuksen käytön.

Vaikka kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat ilahtuneita, että kahden kuolemantapauksen rikostutkinta alkaa, ovat ne huolissaan oikeuden toteutumisesta muiden osalta.

Tutkimusten lopettaminen on täydellistä oikeuden pilkkaamista”, Amnesty Internationalin oikeudellisista ja poliittisista kysymyksistä vastaava johtaja Michael Bochenek sanoo.

Bochenekin mukaan tutkinnan lopettaminen koskee tapauksia, joissa on selkeitä viitteitä vakavista ja vahvoista epäilyistä kidutuksesta. ”Oikeusministerin pitäisi välittömästi arvioida uudelleen nämä tapaukset”, Bochenek vaati.

Järjestön mukaan näihin luetaan mukaan ainakin Khalid Sheikh Mohammedin, Abd al Rahim al Nashirin ja Abu Zubaydahin tapaukset, joita on vesikidutettu Guantanamossa. Nashirin ja Zubaydahin tapauksessa CIA myös hävitti jälkeenpäin todistusaineistoa kidutuksesta.

”Yhdysvallat sanoo sitoutuneensa ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Sitoutuminen näyttäytyy kyseenalaiselta, koska Yhdysvallat ei kykene saattamaan ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneitä vastuuseen teoistaan”, Bochenek toteaa.

Kidutus hyväksyttiin korkealla tasolla

Human Rights Watchin mukaan oikeusministeriön selvitykset ovat olleet tähän asti myös liian suppeita, sillä ne ovat keskittyneet alemman tason toimijoihin eivätkä esimerkiksi korkeisiin viranomaisiin, jotka perustelivat niin sanottujen "tehostettujen kuulustelumenetelmien" käyttöä.

"Kidutuksesta ei tule laillista vain sen vuoksi, että joku oikeusministeriön lakimies antoi sille luvan väärin perustein", järjestöstä sanotaan.

Presidentti George W. Bush oli toimikaudellaan virallisesti määrännyt CIA:ta käyttämään kidutusta kuulusteluissa. Presidentti Barack Obaman ensimmäisiin virkatoimiin kuului sen käytön kieltäminen. Obaman hallinnon näkemykset kuitenkin jakautuivat siitä, tulisiko CIA:n, Valkoisen talon ja oikeusministeriön henkilökuntaa asettaa syytteeseen.

CIA:n johtaja Leon Panetta, jonka virkakausi päättyi viime viikolla, on tyytyväinen Holderin päätökseen. ”Viimeisenä virkapäivänäni on mieluisa uutinen, että laajemmat tutkimukset ovat nyt ohi”, Panetta totesi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia