Nepalin seksityöläiset järjestäytyvät
Naispuolisille seksityöläisille perustetun järjestön tarkoituksena on saada yhteiskunta kuulemaan syrjittyä ryhmää.
Bijaya Dhakal on perustanut Nepalin ensimmäisen ja ainoan järjestön naispuolisille seksityöläisille. Sen tarkoitus on saada yhteiskunta kuulemaan köyhää, syrjittyä ryhmää. Dhakal on 35-vuotias leski, jonka koulu jäi aikanaan kesken. Hän yritti elättää perhettään ensin työskentelemällä tehtaassa, mutta palkka oli liian pieni. Sen jälkeen hänestä tuli seksityöläinen.
Kahdeksan vuoden ajan Dhakal vietti kaksoiselämää. Hän harjoitti todellista ammattiaan Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa. Kun hän palasi kotikyläänsä, hän uskotteli perheelleen työskentelevänsä kansalaisjärjestössä.
Väkivaltaa ja syrjintää
"Poliisi kohtelee seksityöntekijöitä kovakouraisesti, ja toisinaan joudumme asiakkaiden pahoinpitelemiksi tai ryöstämiksi. Emme voi kuitenkaan valittaa ongelmista, koska saman tien kun kerromme, mitä teemme elääksemme, ihmisten asenne muuttuu", Dhakal selittää.
Dhakalin mukaan vuokranantajat heittävät seksityöntekijät ulos eivätkä edes lääkärit ja sairaanhoitajat halua koskea heihin tartunnan pelossa.
"Aloin miettiä eräänä päivänä, kuinka kauan voimme pysytellä piilossa. Miten tarpeemme ja vaatimuksemme voisivat täyttyä, jos emme tule esiin?"
Mallia seksuaalivähemmistöistä
Kuusi vuotta sitten seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava liike oli voimistumassa Nepalissa. Se rohkaisi myös Dhakalia astumaan esiin ja aloittamaan Jagriti Mahila Sangh -järjestön. Jagriti tarkoittaa heräämistä, ja Dhakal toivoo, että järjestö rohkaisisi kaikkia seksityöntekijöitä Nepalin 75 piirikunnassa yhdistämään voimansa.
"Näin, miten kaikki nämä miespuoliset seksityöläiset, transsukupuoliset ja hiv-aidsin kanssa elävät ihmiset kertoivat tilanteestaan julkisesti ja vaativat oikeuksiaan tulla kohdelluksi kuin muutkin kansalaiset", Dhakal kertoo Jagritin toimistossa Kathmandussa.
"He antoivat minulle rohkeutta. Olin sitä paitsi väsynyt puhumaan välittäjien kautta, jotka eivät useinkaan osanneet kertoa viranomaisille ja avunantajille, mitä me haluamme", hän lisää.
Rahoittajatkin kavahtavat
Nykyisin Jagriti Mahila Sangh on kasvanut keskusjärjestöksi, jolla on 26 jäsenjärjestöä 23 piirikunnassa. Järjestön suurimmat rahoittajat ovat YK:n kehitysohjelma UNDP, Britannian hallituksen kansainvälisen kehityksen osasto ja Pelastakaa lapset -järjestö.
Dhakal kokee, että jopa avunantajat suhtautuvat järjestöön kiusaantuneesti.
"He tekevät mieluummin yhteistyötä aids-yhteisön kuin meidän kanssamme. Rahoittajat epäilevät, ettemme osaa hoitaa projektejamme, koska meillä ei ole koulutusta, mutta kyllä heihin vaikuttaa negatiivisesti myös se, mitä me teemme työksemme."
Poliisi ei jätä rauhaan
Nepalin seksityöntekijöillä on nyt mahdollisuus tulla kuulluksi, kun uutta perustuslakia työstetään maan parlamentissa. Se tulee voimaan elokuun lopussa.
Jagritissa kuitenkin pelätään, että seksityöläiset jätetään uuden perustuslain ulkopuolelle.
"Kukaan ei kysynyt meiltä, mitä me haluamme, eikä meillä ole pääsyä perustuslakia luonnostelevien päättäjien puheille", valittaa Shobha Dangol, erään Jagritin jäsenjärjestön pääsihteeri.
Seksityöläisten tärkein vaatimus liittyy turvallisuuteen. "Seksityöntekijöiden pitäisi pystyä harjoittamaan ammattiaan ilman poliisin häirintää. Asiat ovat niin huonosti Kathmandussa, että jos menee illalla puistoon kondomi laukussa, poliisi pidättää. Ratsioissa vain naiset pidätetään ja asiakkaat päästetään menemään. Pidätettyjä naisia käytetään hyväksi ja jopa kiristetään."
Jagritin vaatimuksiin kuuluu myös punaisten lyhtyjen alue terveydenhoitoineen, kuten Thaimaassa. Lisäksi ryhmä haluaa lopun seksityöläisten syrjinnälle.
Hiv-tartunnat jäävät piiloon
Nepalin terveysasiantuntijoita huolestuttaa poliisin väkivalta seksityöläisiä kohtaan. He pelkäävät hiv-aidsin kasvua. Nepalin valtion Aids- ja sukupuolitautikeskus (NCASC) arvioi, että hiv-positiivisten henkilöiden lukumäärä vuonna 2009 oli yli 63 500. Naiset muodostivat 28,6 prosenttia tapauksista, ja heistä noin yksi prosentti oli seksityöntekijöitä. Joka vuosi uusia tartuntoja raportoidaan yli 4 700, kuolemantapauksia on suunnilleen saman verran.
Nepalin valtion uusimman tutkimuksen mukaan seksityöntekijöitä on tällä hetkellä 28 000.
"Hiv-luvut ovat jäävuoren huippu. Tilastoihin kirjataan vain ne, jotka hakeutuvat hoitoon tai jotka tarvitsevat kondomeita. On todennäköistä, että suuri joukko pysyy piilossa. Poliisin ratsiat ajavat hiv-positiiviset seksityöntekijät maan alle. Sen jälkeen heitä on mahdoton löytää tai hoitaa", toteaa NCASC-keskuksen johtaja Krishna Kumar Rai.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia