Koulut päätyvät usein osaksi konfliktia
Kouluihin hyökkääminen rikkoo kansainvälistä oikeutta, mutta silti hyökkäily on monissa maissa arkipäivää, kertoo Human Rights Watch.
Aseistetut joukot hyökkäävät ja miehittävät kouluja konfliktien aikana monissa maissa, selviää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tuoreesta raportista.
Järjestö muistuttaa, että hyökkäykset ja koulujen miehitys rikkovat kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälistä ihmisoikeuslakia.
Raportin mukaan vuosien 2008-2011 aikana kouluihin on hyökätty ainakin 16 aseellisessa konfliktissa muun muassa Afganistanissa, Burmassa, Kolumbiassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Lisäksi kouluja on käytetty sotilaallisiin tarkoituksiin ainakin 14 konfliktissa esimerkiksi Afganistanissa, Intiassa, Libyassa ja Somaliassa.
Koulurakennusten miehittäminen, pommittaminen ja polttaminen konfliktien aikana vaarantaa oppilaiden ja opettajien hyvinvoinnin ja tuhoaa arvokasta opetusmateriaalia. Lisäksi koulujen päätyminen turvallisuusjoukkojen miehittämiksi tekee niistä alttiimpia vastapuolen hyökkäyksille, raportti kertoo.
Raportin mukaan miehitetyissä kouluissa käyvät lapset joutuvat myös usein joukkojen fyysisen, seksuaalisen ja verbaalin väkivallan kohteeksi.
Raportti muistuttaa, että koulutukseen käytettäviin rakennuksiin kohdistuvissa hyökkäyksissä ei ole kyse ainoastaan rakennuksista, vaan hyökkäykset rikkovat lasten oikeutta koulutukseen. Hyökkäysten seurauksena koulun keskeyttävien määrää kasvaa, koulutuksen aloitavien määrä pienenee ja oppimistulokset heikkenevät.
Opetuksen jatkuminen konfliktien aikanakin olisi kuitenkin tärkeää, sillä konfliktien aikana koulut pitävät yllä normaalia elämää.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia