Biopolttoaineet lietsovat ruokakriisiä
Intian ja Kiinan viljan kulutuksen kasvun sijaan Jayati Ghosh nimeää biopolttoaineet syypäiksi ruuan korkeaan hintaan.
Kehitysmaiden, ja erityisesti Kiinan sekä Intian, lisääntynyttä viljan kulutusta pidetään yleisesti maailmanlaajuisen ruuan hinnannousun syynä. Intialaisen taloustieteilijän Jayati Ghoshin mukaan näin ei kuitenkaan ole.
Guardianissa julkaistussa blogissaan Ghosh toteaa, ettei viljan kulutus Intiassa ja Kiinassa ole juurikaan kasvanut. Vaikka yksin näissä kahdessa maassa elää noin 40 prosenttia maailman väestöstä ja vaikka kummankin maan talous on kasvanut nopeasti, viljan kulutuksen kasvu ei ole ollut niin suurta, että se selittäisi ruuan kallistumisen.
Ghosh ei osaa lopullisesti selittää, miksi Intian ja Kiinan talouskasvu ei ole lisännyt viljan kulutusta, kuten olisi voinut odottaa. Hänen mukaansa on luultavaa, että tuloerojen kasvu on johtanut köyhimpien viljan kulutuksen laskuun. Tästä johtuen viljan kokonaiskulutuksen muutokset ovat jääneet pieniksi, vaikka rikkaampien kulutus on samaan aikaan kasvanut.
Olennaisempana tekijänä korkeisiin ruuan hintoihin Ghosh pitää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) raporttiin tukeutuen biopolttoaineita sekä niihin kohdennettuja tukiaisia.
FAO:n raportissa tukiaisista todetaan: ”Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin tukipolitiikka biopolttoaineille on luonut kysyntäpiikin, jonka on yleisesti arvioitu olleen yksi keskeisimmistä syistä kansainväliseen ruuan hintojen nousuun vuosina 2007-08.”
Mikäli biopolttoaineiden vaikutusta ei oteta huomioon, Ghoshin mukaan yllättävä johtopäätös on se, että sekä viljan että ravinnoksi käytettävien öljyjen maailmanlaajuinen kulutus vähenee, mutta korkea ruuan hinta lisää miljoonien nälkäisten köyhyyttä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia