Palestiina valmistautuu itsenäisyyskampanjaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palestiina valmistautuu itsenäisyyskampanjaan

Miehitetyllä Länsirannalla ja Gazassa on luvassa isoja mielenilmauksia, kun palestiinalaiset vievät itsenäisyysvaatimuksensa YK:n käsittelyyn.

"Aiomme vallata kadut ja tukkia laittomiin juutalaissiirtokuntiin vieviä teitä. Me myös marssimme siirtokuntiin, mutta rauhanomaisesti ja ilman väkivaltaa", hanketta Länsirannan Beit Ummarissa johtava Musa Abu Maria kertoo.

"Olemme kehitelleet luovia suunnitelmia, joiden avulla nostamme miehityksen kansainvälisen yhteisön ja median tietoisuuteen. Teemme yhteistyötä Euroopassa ja Amerikassa olevien tukijoidemme kanssa", hän jatkaa.

Koska rauhanneuvottelut Israelin kanssa eivät etene, palestiinalaishallinto on päättänyt pyytää 13. syyskuuta kokoontuvalta YK:n yleiskokoukselta tunnustusta itsenäiselle Palestiinan valtiolle. Se kattaisi Israelin miehittämän Länsirannan ja sen saartaman Gazan kaistan.

Yhtenäisyys tarpeen

Palestiinan itsenäisyyden puolesta äänestää ennakkoarvioiden mukaan noin 140 YK:n 193 jäsenvaltiosta. Se vaatii kuitenkin myös YK:n turvallisuusneuvoston hyväksynnän, jonka Yhdysvallat evännee vetollaan.

Israelin hallitus on huolissaan palestiinalaisten hankkeesta. Sen edustajat kiertävät maailmalla lobbaamassa samalla, kun turvallisuusjoukot ja tiedusteluelimet valmistautuvat tukahduttamaan Länsirannan mielenosoituksia.

Palestiinalaisten valmistelut alkoivat heinäkuussa Beit Ummarissa, jossa eri ryhmittymien edustajat neuvottelivat kolmen päivän ajan.

Gazaa hallitseva Hamas, palestiinalaishallintoa johtava Fatah ja eräät muut vapautusliikkeen haarat päättivät kehottaa kannattajiaan osallistumaan syyskuun tottelemattomuuskampanjaan.

"Varoitimme etukäteen, että oman ryhmäkuntansa etuja ajavat eivät ole tervetulleita mukaan", Abu Maria kertoo.

Väkivallatonta vastarintaa

Palestiinalaishallinto on antanut kampanjalle tukensa, Fatahin johtoon kuuluva Younis Arrar vakuuttaa.

"Väki lähtee kaduille tuhatpäin. Kun kutsu kuuluu, kyse ei ole enää paikallisista leimahduksista Länsirannan kylissä, vaan mukaan liittyvät kaikki palestiinalaisalueiden kaupungit ja kylät", hän jatkaa.

"Israelilaiset pelkäävät väkivallatonta kansalaisvastarintaa enemmän kuin mitään. He toivovat meidän turvautuvan väkivaltaan voidakseen murskata sen kuten aina. Mutta me pitäydymme aseettomassa vastarinnassa", Arrar kertoo.

Hän pelkää kuitenkin Israelin käyttävän niin kovia otteita, ettei kuolonuhreilta vältytä.

Pyöräilyä ja telttailua

Länsirannalla suunnitellaan muun muassa polkupyörämarsseja. Nabi Salehin kylän asukkaat aikovat pystyttää telttaleirin vastalauseeksi sille, että läheinen Halamishin juutalaissiirtokunta valtaa koko ajan lisää kylän maita.

Euroopassa toimivien solidaarisuusjärjestöjen kanssa valmistellaan israelilaisten tuotteiden boikotteja.

Abu Maria vakuuttaa, että kansa järjestää vallankumouksen omin avuin, jos palestiinalaishallinto ei ota ohjaksia käsiinsä. Näin tapahtui ensimmäisessä kansannousussa eli intifadssa 1987.

"Olen ollut mukana politiikassa siitä asti, kun olin 15 ja jouduin israelilaisten vangiksi. Tunnen kansan mielialat. Emme pysähdy ennen kuin vapaus ja itsenäisyys ovat meidän", Abu Maria sanoo

PALESTIINALAISALUEIDEN FAKTAT:

  • Gazassa on asukkaita 1,5 miljoonaa ja Länsirannalla 2,8 miljoonaa.
  • Gazan pinta-ala on 365 ja Länsirannan 5 970 neliökilometriä.
  • Israel on miehittänyt alueita laittomasti vuodesta 1967. Sen Länsirannalle perustamissa siirtokunnissa asuu noin 400 000 juutalaista.
  • Israel veti siirtokuntansa Gazasta 2005. Sotilaallinen miehitys vaihtui tiukkaan taloussaartoon 2007, kun islamistinen Hamas sai alueella vallan.
  • Länsirannan palestiinalaishallintoa johtaa Fatah-järjestö, jolla on ollut huonot välit Hamasiin. Palestiinalaisten sisäinen eripura on osaltaan vaikeuttanut Lähi-idän rauhanhankkeita.

(Lähde: BBC)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia