Nokian intialaiset tehdastyöläiset selkeästi alipalkattuja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nokian intialaiset tehdastyöläiset selkeästi alipalkattuja

Nokian Intiassa työläisille maksama palkka ei riitä kattamaan kaikkia elinkustannuksia, selviää Finnwatchin uudesta raportista.

Intian elektroniikkatehtailla tehdyn selvityksen mukaan kansainvälisten yritysten maksama palkka ei riitä kattamaan paikallisia elinkustannuksia, todetaan Finnwatchin eilen julkistetussa Phony Equality -raportissa.

Raportissa selvitettiin neljän Chennain vapaatuotantoalueilla toimivan elektroniikkatehtaan - Nokian, Salcompin, Flextronicsin ja Foxconnin - työoloja.

Palkkatason alhaisuutta kuvaa se, että raportin mukaan vain kokeneimmat Nokian ja Foxconnin vakituisista työntekijöistä saavuttivat Aasian pohjapalkka -aloitteen määrittelemän säälliseen elämiseen riittävän palkkatason, 130 euroa kuukaudessa. Nokian tehtailla neljä vuotta tai pidempään työskennelleiden palkka ylitti pohjapalkka-aloitteen tason, Foxconnin vakituisilla työntekijöillä taso ylittyi kahdessa tai kolmessa vuodessa.

Korkeinta palkkaa työntekijöille maksoi Nokia. Sen kuusipäiväistä työviikkoa tekevien vakituisten työntekijöiden peruspalkka oli 95-186 euroa kuukaudessa. Raportin julkistamistilaisuudessa Nokian eettisistä ohjeista vastaava Miia Hapuoja kertoi, että palkan lisäksi Nokian työntekijät saavat ilmaisen kuljetuksen tehtaalle, maksuttoman terveydenhuollon ja maksuttoman aterian.

Vuokratyöntekijöiden palkkataso on selvästi alhaisempi kuin vakituisten työntekijöiden. Nokian tehtaalla kuusipäiväistä työviikkoa tekevien vuokratyöntekijöiden ansio jäi noin 70 euroon kuukaudessa. Salcomp maksaa vuokratyöntekijöille vielä tätäkin vähemmän. Raportin mukaan paikallisen CITU-ammattiliiton ajama vähimmäispalkka oli 160 euroa kuukaudessa.

Palkan pienuus näkyy selvästi työntekijöiden asumistasossa. Raportin mukaan tyypillistä oli, että viidestä seitsemään työntekijää jakoi yhden 20 neliön suuruisen huoneen noin tunnin ajomatkan päässä tehtaasta. Joskus huoneen saattoi jakaa kerralla  jopa 25 työntekijää. Vuokraa tuon kokoisesta huoneesta peritään 48 euroa kuukaudessa, mihin työntekijöillä ei ole yksin varaa.

Pitkä harjoitteluaika turhauttaa

Flextronicia lukuunottamatta kaikki tutkitut yritykset ilmoittivat käyttävänsä merkittävässä määrin harjoittelijoita ja kaikki käyttivät myös vuokratyöntekijöitä. Nokian työntekijöistä runsas neljännes (26 prosenttia) oli harjoittelijoita ja Salcompilla heidän osuustensa oli jopa 70 prosenttia.

Raportin mukaan harjoittelijoiden palkat olivat matalia, 67-80 euroa kuukaudessa. Harjoittelijoille ei myöskään taattu vakinaistamista harjoittelujakson päätteeksi ja myös harjoittelu voitiin keskeyttää syytä ilmoittamatta.

Harjoittelu saattoi pisimmillään kestää jopa kaksi vuotta, vaikka varsinainen koulutus työtehtävään kesti usein vain muutaman kuukauden. Yli puolet raporttiin haastatelluista Nokian työntekijöistä kertoi, "etteivät harjoittelijat saaneet mitään erityistä koulutusta, vaan heidät sijoitettiin tuotantolinjalle muiden työntekijöiden joukkoon".

Monet työntekijät ovat myös turhautuneita etenemismahdollisuuksien puutteeseen. "Työntekijät tuntevat itsensä petetyiksi, kun tavoitellun työnantajan tarjoama palkka ei riitä elämiseen ja uramahdollisuudet ovat olemattomat", Finnwatchin tutkija Päivi Pöyhönen kuvaa työntekijöiden tuntemuksia.

Finnwatch toteutti tutkimuksen osana EU-rahoitteista makeITfair-hanketta, joka toimii Suomessa nimellä Eettisesti Epäkunnossa - Make IT Fair.

Katso myös video tehtaiden olosuhteista.

Selvitys lukuina

Phony Equality -raportissa selvitettiin neljän Chennain vapaatuotantoalueilla toimivan elektroniikkatehtaan, Nokia, Salcomp, Flextronics ja Foxconn, työoloja. Nokia valmistaa Chennaissa matkapuhelimia, Salcomp ja Flextronics valmistavat puhelinten latureita ja Foxconn tekee kännyköiden kuoria.

Phony Equality -raporttiin intialainen työntekijöiden oikeuksiin ja yritysvastuuseen erikoistunut kansalaisjärjestö Cevidep haastatteli yli sataa neljän yrityksen työntekijää. Finnwatchin ja Cevidepin ohella raportin laatimiseen on osallistunut hollantilainen monikansallisiin yrityksiin erikoistunut tutkimuslaitos SOMO (The Centre for Research on Multinational Corporations).

Finnwatchin ja Cividepin tutkijat vierailivat maaliskuussa tehtaissa ja haastattelivat tehtaiden johtoa. Vain Foxconn ei päästänyt tutkijoita tehtaalleen, mutta sen johtoa haastateltiin tehtaan ulkopuolella.

Työntekijöitä neljässä tutkitussa tehtaassa oli lähes 23 000, jakautuen seuraavasti:

  • Nokia 11 364;
  • Flextronics 1 700;
  • Foxconn 5 800 ja
  • Salcomp 4 000.

Tehtaissa maksetut peruspalkat jakautuivat maaliskuussa seuraavasti (euroa/kk):

  Vakituinen työntekijä Vuokratyöntekijä Harjoittelija
Nokia 95-186 70 77
Salcomp 73-95 67 67
Flextronics 84-95 66-88 -
Foxconn 127-143 80 80

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia