Öljybuumi ajaa lapsetkin töihin Ghanassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljybuumi ajaa lapsetkin töihin Ghanassa

Ghanan uusi öljykenttä on tuonut maan länsiosiin talousbuumin, jonka varjossa riistetään lapsia.

Kymmenvuotiaan ghanalaisen Kobina-pojan jalat ovat täynnä naarmuja. Ne johtuvat työtapaturmista, vaikka maan laki kieltää työnteon hänen iässään.

Kobina elättää itsensä kaupittelemalla juomavettä ja appelsiineja kalastajille. Työ pakottaa hänet liukastelemaan mudassa ja kalanperkuujätteiden peittämillä rantakivillä.

Comfort, 12, kulkee mukana myymisinään puuroa ja makeisia. Tyttö kertoo keskeyttäneensä koulunkäynnin monta vuotta sitten. "Äiti sanoo, että minun pitää jatkaa myymistä ja mennä kouluun vasta myöhemmin."

Tätinsä luona asuva Comfort ansaitsee alle euron päivässä ja lähettää rahat äidilleen, joka on toisella paikkakunnalla.

Valtio rikastuu, kansa ei

Takoradi ja Sekondi muodostavat Ghanan läntisen hallintoalueen kaksoispääkaupungin, jossa elää noin 335 000 ihmistä. Seutu kuhisee Kobinan ja Comfortin kaltaisia laihoja lapsia, jotka koettavat hyötyä vasta-alkaneesta öljybuumista.

Uneliaat kalastajakaupungit heräsivät eloon viime vuonna, kun tuotanto käynnistyi Jubileen öljykentällä rannikon edustalla. Energiaministeriön ennusteen mukaan tuotanto yltää 250 000 barreliin päivässä vuoden loppuun mennessä. Lähistöltä on löydetty muitakin öljyesiintymiä, jotka aiotaan saada tuotantoon lähivuosina.

Valtion ennakoidaan ansaitsevan öljyllä yli 700 miljoonaa euroa vuodessa. Paikalliset päälliköt vaativat itselleen kymmenystä tuloista. Öljyntuotannon vauhdittamiseksi valtio on käynnistänyt alueella isoja infrastruktuurihankkeita.

Öljybuumi vetää seudulle joukoittain työnhakijoita, joista monia ei ole vielä onnistanut. Samaan aikaan vuokrat ja elintarvikkeiden hinnat nousevat. Liikenne paisuu, ja sosiaaliset ongelmat kärjistyvät.

Riisto kohdistuu lapsiin

Vaikeuksiin ajautuvat usein lapset, alueen sosiaalijohtaja Deborah Daisy Kwabia sanoo.

Yksi riiston muoto on lapsityövoiman käyttö. Poikia saatetaan kouluttaa huumekauppiaiksi tai taskuvarkaiksi. Tytöt joutuvat taloustöihin baareihin tai koteihin.

Öljybuumin myötä lapsia uhkaa myös prostituutio, Mercy-säätiössä sijaisäitinä toimiva Comfort Osei Gerning sanoo.

Seksikauppa pyörii Zenith-hotellissa, joka on Takoradin yöelämän keskus.

"Alle 15-vuotiaat ovat oma ryhmänsä. Heillä on halvat hinnat, koska he ovat vielä lapsia", Gering kertoo. Hänen mukaansa seksiä kauppaavia lapsia löytyy myös rannoilta ja muualta. Rahastuksen hoitavat aikuiset.

Sosiaalityö potee resurssipulaa

Ghanan laki kieltää kaiken työn alle 13-vuotiailta ja ruumiillisen työn alle 15-vuotailta. Lain noudattamisen valvonta kuuluu alueen sosiaalilautakunnalle. Sen tuore puheenjohtaja John Davis tunnustaa, ettei lapsityöstä tai -prostituutiosta ole tilastoja eikä sen kitkemiseksi ole tehty juuri mitään.

Davisin mukaan valmisteilla on kuitenkin radiota ja muita kanavia hyödyntävä valistuskampanja.

Käytännön sosiaalityötä johtava Kwaku Agyemang Duah valittaa resurssipulaa. Työntekijöitä on 30, vaikka tarvittaisiin vähintään 80.

Kodittomille lapsille ei ole tarjota suojaa. Lähin paikka on neljän tunnin ajomatkan päässä pääkaupungissa Accrassa, Duah kertoo.

"Esitämme tähän määrärahoja joka vuosi, mutta tulos on toinen juttu", hän huokaa.

Ghanan faktat:

  • Valtio Länsi-Afrikassa
  • Asukkaita 24,3 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 30,0 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 65,8 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 130/169

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia