Nobelin rauhanpalkinto naisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nobelin rauhanpalkinto naisille

Nobel-komitea kiinnitti tänä vuonna huomiota naisten osuuteen rauhan edistämisessä.

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan tänä vuonna kolmen rauhaa edistäneen naisen kesken.

Norjan Nobel-komitea myönsi palkinnon Liberian presidentille Ellen Johnson Sirleafille, liberialaiselle rauhanaktivistille Leymah Gboweelle ja jemeniläiselle demokratia-aktivistille Tawakkul Karmanille väkivallattomasta taistelusta naisten turvallisuuden edistämiseksi ja naisten oikeuksien toteuttamiseksi rauhantyössä.

"Emme voi saavuttaa demokratiaa ja kestävää rauhaa ilman, että naiset saavat samoja mahdollisuuksia kuin miehet vaikuttaa kehitykseen kaikilla yhteiskunnan tasoilla", palkintokomitean tiedotteessa todetaan.

Komitea painotti myös YK:n turvallisuusneuvoston niin sanotun 1325-päätöslauselman tärkeyttä.

Vuonna 2000 annettu päätöslauselma teki ensimmäistä kertaa naisiin konfliktien yhteydessä kohdistuvasta väkivallasta kansainvälisen turvallisuuskysymyksen. Se myös painottaa, että naisten on tärkeää osallistua rauhanprosesseihin ja rauhantyöhön.

Ensimmäinen arabinainen

Palkituista tunnetuin on Afrikan ensimmäinen demokraattisesti valittu naispresidentti Ellen Johnson Sirleaf, joka valittiin Liberian presidentiksi vuonna 2005 maan pitkän sisällissodan jälkeen.

Leymah Gbowee on liberialainen rauhanaktivisti, joka vastusti näkyvästi sisällissotaa ja sai naisia liikkeelle muun muassa kannustamalla heitä osallistumaan vaaleihin.

Aiemmin palkinnon saajaksi uumoiltiin arabikevään johtajia, eikä arabikevät jäänytkään vaille huomiota. Kolmas palkittu, jemeniläinen Tawakkul Karman johtaa jemeniläisten naistoimittajien järjestöä ja on ollut vankilassa kampanjoituaan lehdistönvapauden puolesta ja vastustaessaan presidentti Ali Abdullah Salehin hallintoa.

Karman kertoi BBC:n ja uutistoimisto AP:n mukaan omistavansa palkinnon Jemenin kansalle ja Jemenin vallankumouksen nuorille. Hän oli ensimmäinen arabinainen, joka on voittanut rauhanpalkinnon.

Nobelin rauhanpalkintoa on jaettu vuodesta 1901. Palkinnonsaajan valitsee viisijäseninen Norjan Nobel-komitea. Palkinto voidaan rauhantoimien lisäksi myöntää esimerkiksi ihmisoikeuksien edistämisestä ja kansainvälisen konfliktin välittämisestä. Palkinnon kokonaisarvo on noin 1,5 miljoonaa dollaria.

Viime vuonna palkinto myönnettiin kiinalaiselle toisinajattelijalle, vankeusrangaistusta valtion vastaisesta vehkeilystä istuvalle Liu Xiaobolle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia