Kultakuume leviää Perun Amazoniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kultakuume leviää Perun Amazoniassa

Talouskriisi on lietsonut kullan hinnan huippulukemiin. Samaan aikaan Perun viidakkoalueet ovat täyttyneet laittomista kultakaivoksista, kirjoittaa Maria Ruuskanen.

Amazonian alueella sijaitseva Madre de Dios on tunnettu pitkään harvaan asuttuna seutuna, joka on houkutellut turisteja häikäisevän monimuotoisella luonnollaan.

Viimeisen neljän vuoden aikana alueella on kuitenkin koettu ilmiö, jota paikalliset vertaavat Kalifornian kultakuumeeseen. Kansainvälisen talouskriisin ponnistettua kullan hinta jatkuvaan nousuun ja mantereen poikki kulkevan valtatiehankkeen helpotettua pääsyä alueelle, Madre de Diosiin on lyhyen ajan sisällä saapunut tuhansia ihmisia työskentelemään laittoman kullankaivuun parissa.

Viimeisen neljän vuoden aikana Interoceanica –valtatien varrelle on muodostunut kepeistä ja pressukankaista kyhättyjä asutuskeskuksia, joista löytyy niin ravintoloita, majoituspalveluita, bordelleja kuin internet-kahviloitakin. Syvemmälla sademetsässä sijaitsevat kaikkein pahamaineisimmat leirit, joihin ei uskaltaudu edes paikallinen poliisi.

"Madre de Diosin osavaltiossa on alle 500 poliisia, kun taas laittomia kullankaivajia on arviolta 15 000 - 20 000. Meillä ei yksinkertaisesti ole resursseja tilanteen kontrolloimiseksi", kommentoi osavaltion poliisivoimien päällikko Miguel Navarrete.

Ihmiskauppaa ja korruptiota

Amazoniassa harjoitettavan laittoman kullankaivuun lieveilmiöt eivät rajoitu vain mittaviin ympäristötuhoihin. Maaperän eroosion, siitä seuraavan kasvillisuuden tuhoutumisen sekä jokien samenemisen lisäksi toimintaan liittyy monia sosiaalisia ongelmia.

Poliisivoimien mukaan leireillä on raportoitu useita ihmiskauppatapauksia, joissa alaikäisiä nuorukaisia on työskennellyt kaivoksilla ilman palkkaa tai joissa tyttöjä on huijattu töihin bordelleihin.

"Tyttöjä houkutellaan tänne ympäri maata ilmoituksin, joissa tarjotaan töitä tarjoilijoina tai laulajina. Heille maksetaan matkaliput ja ruuat, jolloin he ovat veloissa saapuessaan tänne eivätkä näe muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä töihin", kommentoi ihmiskaupan uhreja tukevan Huarayo -kansalaisjärjestön johtaja Oscar Guadalupe.

Elämä leireillä on raadollista myös itse kaivosmiehille, jotka työskentelevät epäinhimillisissä olosuhteissa kellon ympäri, altistaen itsensä paahtavalle auringolle, itikoille, trooppisille sairauksille, elohopeamyrkytykselle sekä erilaisille työtapaturmille, kuten maavyöryille. Myös väkivalta kaivosmiesten kesken on yleistä.

"Valtatien varressa näkyy kasapäin pieniä ristejä. Sinne on haudattu kaivoksilla työskenteleviä nuorukaisia, jotka ovat kuolleet tapaturmaisesti ja joista kukaan ei usein tiedä mitään, ei edes etunimeä", kertoo kansalaisjärjestö Caritaksen paikallisosaston johtaja Cesar Ascorra.

Parannusta tilanteeseen ei tunnu olevan tiedossa ainakaan lähitulevaisuudessa. Paikallishallinto vetoaa resurssien sekä poliittisen tahdon puutteeseen, kun taas kansalaisjärjestöt syyttävat niin poliisia, virkamiehiä kuin poliitikoitakin korruptiosta.

Ongelman laajuutta kuvaa se, että viime syyskussa korruptiosyytteeseen joutui jopa osavaltion ainoa kongressiedustaja, Amado Romero. Laittomalla kullankaivuulla omaisuutensa tehnyt Romero on pyrkinyt valintansa jälkeen aktiivisesti purkamaan kongressin asetuksen, joka rajoittaa kullankaivuuta Amazonian alueella.

Kansalaisjärjestot vaativat toimintaa

Paikallisten luonnonsuojelujärjestöjen mukaan Perun hallitukseen on toistaiseksi kohdistunut riittämättömästi kansainvälistä painostusta tilanteen ratkaisemiseksi.

"Päättäjät epäröivät toimia koska sosiaalisen konfliktin riski on suuri. Viime helmikuussa, Discovery Channelin julkaiseman shokeeraavan dokumentin jälkeen, tilannetta yritettiin ratkaista armeijan voimin, mutta tuloksena olivat valtavat mellakat ja neljä kuolonuhria", selittää Amazonian suojeluyhdistys ACCA:n koordinaattori Bethzabe Guevara.

Nyt Madre de Diosissa odotetaankin kuumeisesti heinäkuussa virkaan astuneen vasemmistopresidentin Ollanta Humalan seuraavaa liikettä. Toiset taas näkevät ratkaisun olevan kauempana.

"Laiton kullankaivuu Amazonian alueella ei laannu, ennen kuin kullan kysyntä ja sen myötä hinta kääntyvät laskuun. Pankeilla ja kuluttajilla onkin tässä tilanteessa keskeinen rooli ja vastuu vaatia sertifioitua kultaa", korostaa Guadalupe.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia