Koulutuksessa kansainvälisesti miljardien dollarien vaje
Kehitysavusta noin neljä prosenttia käytetään koulutuksen edistämiseen, vaikka tarve olisi kymmenen prosenttia.
Koulutuksen edistämiseen käytetään seuraavien kolmen vuoden aikana 1,5 miljardia dollaria lisää, lupasivat kansainvälisen Global Partnership for Education -ohjelman osallistujat viime viikolla Kööpenhaminassa järjestetyssä kokouksessaan.
Rahojen avulla tuetaan 25 miljoonan lapsen koulunkäyntiä erityisesti hauraissa valtioissa ja konfliktimaissa. Painopisteinä ovat koulutuksen laatu sekä tyttöjen koulutus.
Global Partnership for Education -ohjelmaan kuuluu 46 kehitysmaata ja yli 30 kansainvälisen ja alueellisen tason kehitysyhteistyötoimijaa. Sen tarkoituksena on tukea kehitysmaiden koulutustavoitteiden saavuttamista vuoteen 2015 mennessä.
Plan lupaa 55 miljoonaa
Vaikka rahaa onkin luvattu lisää, vaje on yhä miljardeja dollareita. Kehitysyhteistyöjärjestöjen Global Campaign for Education -kampanjan kokouksen alla julkaisseen raportin mukaan tällä hetkellä koulutukseen käytetään vain noin neljä prosenttia kehitysavusta. Sopiva osuus olisi raportin mukaan kymmenen prosenttia. Rahoitusvaje ennen Kööpenhaminan kokousta oli kahdeksan miljardia dollaria.
Järjestöt pitävät raportissa erikoisena, ettei koulutukselle anneta enempää painoarvoa, vaikka se edistäisi kehitystä muutenkin: vähentäisi köyhyyttä ja korruptiota, vahvistaisi demokratiaa, terveyttä, tasa-arvoa ja talouskasvua. Etenkin tyttöjen koulutukseen pitäisi järjestöjen mukaan käyttää enemmän rahaa.
"Valtaosa kehitysmaiden 67 miljoonasta koulua käymättömästä lapsesta on tyttöjä. Heihin investoiminen on tärkeää, sillä he voivat vaikuttaa sukupolvia jatkuneen köyhyyden kierteen katkaisemiseen. Jokaisen toteutuneen kouluvuoden on laskettu lisäävän tyttöjen tuloja 10–20 prosentilla", toteaa kehitysyhteistyöjärjestö Plan Suomen pääsihteeri Riitta Weiste.
Plan on mukana Global Campaign for Education -kampanjassa, ja se aikoo ohjata seuraavien kolmen vuoden aikana koulutushankkeisiin 55 miljoonaa dollaria nykyisten 113 miljoonan dollarin lisäksi. Summalla on määrä tukea kahdeksan miljoonan tytön koulutusta kehitysmaissa.
Plan muistuttaa, että myös Suomessa jäädään kauas taakse kymmenen prosentin osuudesta. Järjestö toivookin, että asiaan vaikutettaisiin parhaillaan tekeillä olevassa kehityspoliittisessa linjauksessa.
Vuoden 2000 jälkeen noin 40 miljoonaa lasta on päässyt kouluun. Erityisesti köyhien maiden maaseudulla tyttöjen koulunkäynti jää kuitenkin usein väliin. Global Campaign for Educationin raportin mukaan nykyvauhdilla on todennäköistä, että enemmistö niistä, jotka tällä hetkellä eivät istu koulunpenkillä, ei tee sitä myöskään vuonna 2015.
Rahaa pitäisikin raportin mukaan antaa etenkin kehitysmaiden opetusministeriöille eikä sitä pitäisi käyttää kalliisiin ulkomaisiin konsultteihin tai stipendeihin rikkaiden maiden yliopistoihin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia