Tutkija: Bangladeshin ilmastonmuutos epäselvä
Ilmastonmuutosta syytetään usein ympäristöongelmista, koska sen torjuntaan saa helposti rahoitusta, sanoo professori Haroun Er Rashid.
Bangladeshissa ei ole vielä tarkkaa tieteellistä näyttöä ilmastonmuutoksen vaikutuksista, väittää bangladeshilaisen Independent Universityn professori Haroun Er Rashid.
Rashd ei epäile ilmastonmuutosta, mutta vaatii kunnollista tieteellistä tutkimusta, jotta ilmiön tuomiin ongelmiin voitaisiin varautua.
"Ne muutokset, joiden katsotaan olevan ilmastonmuutoksen vaikutuksia Bangladeshissa, ovat lyhytaikaisia säävaihteluja, joita on havaittu ennenkin ja jotka ovat normaalien heilahtelujen rajoissa", global.finland.fin haastattelema professori toteaa.
Bangladeshia käytetään usein ilmastonmuutoksen kielteisten seurausten esimerkkimaana ja se on arvioitu maailman toiseksi haavoittuvaksi maaksi ilmastonmuutokselle.
Rashidin mukaan muutokset kuitenkin laitetaan herkästi ilmastonmuutoksen syyksi osittain siksi, että ilmastonmuutosprojekteihin on tarjolla paljon rahoitusta.
Esimerkiksi paljon puhuttu merenpinnan nousun aiheuttama maaperän suolapitoisuuden kasvu on Rashidin mukaan epäselvä asia, sillä vielä ei tiedetä, tuleeko ilmastonmuutoksen mukana sateita, jotka lievittäisivät ongelmaa.
Myös Bangladeshissa kehitysyhteistyötä tekevän WaterAidin ilmastonmuutosjohtaja Arif Abdullah Khan perää lisää tutkimuksia. Nykytieto on hyvin globaalia, ja paikallista tutkimusta tarvitaan lisää.
Khan kuitenkin muistuttaa, että vaikka varmaa tietoa vaikutuksista ei ole, ilmastonmuutokseen on silti alettava varautua, ennen kuin on liian myöhäistä.
"Esimerkiksi jos oletamme, että Bangladesh saattaisi tarvita 30 metriä korkean vallin estämään meriveden pääsyn mantereelle, rakentaminen pitää aloittaa heti", Khan sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia