Seksityöläisten oikeudet unohtuvat Suomessa
Seksityöläisten on vaikea saada oikeutta, sillä väkivalta koetaan usein luonnolliseksi osaksi työtä.
Suomessa seksityötä tekevien ihmis- ja perusoikeuksien loukkauksia tunnistetaan huonosti ja niihin puututaan harvoin, totesivat Amnesty Internationalin Kohti pelotonta maailmaa -tilaisuuden panelistit perjantaina.
Eräs selitys tälle on, että väkivalta ja oikeudenloukkaukset koetaan luonnolliseksi osaksi seksityötä, keskustelussa todettiin. Siksi väkivallantekojen sattuessa prostituoidun on vaikea saada oikeutta.
"Jos prostituution ajatellaan aina sisältävän väkivaltaa ja itsessään jo olevan väkivaltaa, jäävät prostituoidut vaille oikeusturvaa", sanoo Pro Tukipiste ry:n toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.
Ihmiskaupan uhria ei tunnisteta
Kansainvälinen ihmiskaupparaportoija Venla Rothin mukaan Suomessa tunnistetaan prostituutioon ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää ihmiskauppaa yhä kansainvälisestikin katsoen huonosti.
Vuonna 2007 perustettuun ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on ohjautunut alle 10 Suomessa seksuaalisesti hyväksikäytettyä ihmiskaupan uhria. Kyse ei Rothin mukaan ole siitä, että tapauksia ei olisi, vaan siitä, että niitä ei tunnisteta tai tutkita.
Lisäksi useimmiten prostituutioon liittyvät tapaukset tutkitaan vain paritusrikoksina. Paritusrikoksessa parituksen kohteella ei ole uhrin, vaan vain todistajan asema. Ja jos häntä ei ihmiskaupan uhriksi tunnisteta, ei hän saa uhreille tarkoitettuja palveluja ja suojelua.
"Ihmiskauppaa ja paritusta koskeva oikeuskäytäntö ja viranomaiskäytöntökin ilmentää ajatusta siitä, että prostituution valinneet ovat ottaneet tietoisen riskin väkivallan kohteeksi joutumisesta", Roth sanoo.
Siksi sellaiset väkivallanteot ja oikeuksien loukkaukset, jotka missä tahansa muussa työssä laskettaisiin karmeiksi, näyttäytyvät normaaleina prostituutioon liittyessään. Väkivallan paheksuttavuus määrittyy siis kohteen ja kontekstin mukaan, Roth huomauttaa.
Se, että ihminen on suostunut seksityöhön ei tarkoita sitä, että hän on suostunut niihin oloihin, johon hänet on pakotettu, muistuttaa Jaana Kauppinen.
Hän painottaa, että rajoittavat ja valvovat toimenpiteet vaikuttavat välttämättä prostituoituihin ja vaikeuttavat entisestään heidän asemaansa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia