Sosiaalinen media yleistyy kehitysmaissa
Kenian vaaliväkivaltaisuuksia lietsottiin sosiaalisen median avulla, mutta sitä voidaan käyttää myös rauhaan.
Sosiaalinen media parantaa kehitysmaissa sananvapautta, mutta pahimmassa tapauksessa sillä voidaan myös esimerkiksi lietsoa väkivaltaisuuksia, kirjoittaa Laura Heiskanen global.finland.fissä.
Viimeisin esimerkki sosiaalisen median voimasta on arabimaiden kansannousu, mutta myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sosiaalisen median suosio on kasvanut.
Kiinnostus sosiaalista mediaa kohtaan kasvaa etenkin rauhan- ja konfliktintutkimuksessa, Heiskanen kirjoittaa. Esimerkiksi Keniassa vuoden 2007 vaalien jälkeen syttyneitä etnisiä väkivaltaisuuksia pahensi sosiaalinen media, jota käytettiin lietsomaan väkivaltaan.
Toisaalta sosiaalinen media voi olla myös rauhan edistäjä. Keniassa toimii esimerkiksi nettisivusto, jolle voidaan raportoida väkivaltaisuuksista. Näin voidaan kartoittaa, missä väkivaltaisuuksia tapahtuu ja miten rauhaa voidaan edistää.
Myös Etelä-Afrikassa on käytetty sosiaalista mediaa rauhan edistämiseen: Facebook-sivujen avulla on pyritty puuttumaan maahanmuuttajiin kohdistuneeseen väkivaltaan.
Kansainvälisen telekommunikaatioliiton mukaan nykyisin noin 26 prosentilla kehitysmaiden väestöstä on pääsy nettiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia