Puuhiili yleisin polttoaine ja monen leipäpuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puuhiili yleisin polttoaine ja monen leipäpuu

Puuhiilen käytöstä on haittaa ympäristölle, mutta Malawissa monella ei ole muuta vaihtoehtoa.

Malawin suurimman kaupungin Blantyren yhdistää Makunjen kylään 50 kilometriä pitkä hiekkatie. Se on energian valtaväylä, viestii tasainen virta puuhiilellä lastattuja polkupyöriä.

"Ei meillä ole erityistä hinkua matkustaa Mwanzan seudulle asti, mutta puuta ei löydy lähempää", puuhiilen valmistajat Daniel Chakunkha ja Mussa Abu selittävät.

Molemmat ovat olleet alalla 1970-luvulta lähtien ja nähneet, miten tuotanto siirtyy yhä loitommas taajamista, joihin tuotteet kaupataan.

15 miljoonan asukkaan Malawi kuuluu Afrikan tiheimmin asuttuihin maihin, mikä panee luonnon koetteelle. Malawilaisista 80 prosenttia elää kotitarveviljelyllä, ja 85 prosenttia talouksista keittää ruokansa puuhiilen avulla, Kansainvälinen ympäristö- ja kehitysinstituutti (Iied) selvitti vuonna 2007.

Vaihtoehto puuttuu

Malawin luontoa runtelee nyt eritoten metsäkato, jota nopeasti laajeneva maatalous vauhdittaa, YK:n köyhyys ja ympäristö -hanketta vetävä Michael Mmangisa sanoo. Taustalta löytyvät köyhyys ja väestönkasvu sekä hallinnon ja politiikan puutteet, hän listaa.

"Olemme perillä metsäkadon tuhoisista ympäristövaikutuksista, mutta meillä ei ole muuta vaihtoehtoa", Abu sanoo.

"Runsaan kasvipeitteen aikaan maa oli vahvaa ja hedelmällistä. Nyt peltomme ovat kelvottomia", Chakunkha jatkaa.

Valtion tilastojen mukaan Malawi menettää vuosittain 2,6 prosenttia metsistään ja eroosio vie 10-57 tonnia pintamaata hehtaaria kohti.

"Ympäristön hoito edellyttää yksityiskohtaista lainsäädäntöä ja sen noudattamisen valvontaa", Mmangisa huomauttaa.

Laitonta puuhaa

Kehityshallinnon keskus -tutkimusjärjestön johtaja Bright Sibale moittii Malawin perinteistä puuhiilen valmistusta tehottomaksi. Laajojen hakkuiden tuloksena saadaan niukasti polttoainetta.

Sibale ehdottaa ratkaisuksi yhteisömetsiä, joiden omistus ja hoitovastuu siirtyisi kylille. Nykyisin Malawin metsät omistaa pääosin valtio, ja asukkaat koettavat ottaa niistä kaiken hyödyn ennen kuin joku muu ehtii.

Iiedin mukaan puuhiilen tuotanto työllistää yli 90 000 malawilaista. Moni toimii laittomasti, sillä valtio ei ole vuosiin myöntänyt lupia alalle.

Malawin ympäristöjohtaja Yanira Ntupanyama muistuttaa, että Malawi kärsii ilmastonmuutoksen aiheuttamista sääilmiöistä, vaikka sen omat päästöt ovat vähäisiä. Hänen mukaansa valtio pyrkii vähentämään puuhiilen tuotantoa ja käyttöä suosimalla biokaasua ja edistämällä muita elinkeinoja.

Puusta hiileksi

Puuhiiltä valmistetaan kuumentamalla puuta hapettomassa tilassa eli kuivatislaamalla. Valtaosa maapallon puuhiilestä tuotetaan ikivanhalla miilumenetelmällä. Kehitysmaissa käytetään yleisesti maamiilua, jossa lämpö tuotetaan antamalla pienen osan puusta palaa.

Prosessissa puusta poistuu ensin vesi, osa puuaineksesta kaasuuntuu ja osa nesteytyy puuöljyksi. Musta, huokoinen puuhiili on kuivatislauksen kiinteä jäännös, jossa on alkuainehiiltä 85–90 prosenttia.

(Wikipedia)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia