"Venäjän äänestäjät löytämässä äänensä"
Vuosien apatian jälkeen kansa vihdoin reagoi. Samalla vaalivilppisyytökset leviävät vauhdilla.
Venäjän äänestäjät ovat vihdoin löytämässä äänensä vuosien apatian jälkeen, kirjoittaa Tanya Lokshina Foreign Policy -lehdessä.
Ensimmäistä kertaa sitten Neuvostoliiton kaatumisen aikojen kansalaiset ovat lähteneet tällaisina massoina Moskovan Bolotnajan aukiolle.
Loksihinan mukaan johtajien alentuva suhtautuminen sai vihdoin kansan kyllästymään siihen, että heitä pidetään lapsina, joiden ei tarvitse tietää mitään ja joita ei tarvitse kuunnella.
Human Rights Watchin (HRW) mukaan lauantaiset mielenosoitukset Bolotnajan aukiolla sujuivat kohtuullisen rauhallisesti. Osanottajia oli arviolta 50 000.
Muista mielenosoituksista ihmisoikeusjärjestöt kuitenkin raportoivat rikkomuksista osanottajia kohtaan. Järjestön tietojen mukaan poliisi on käyttäytynyt väkivaltaisesti ja monet pidätetyt eivät ole saaneet tavata lakimiehiään.
Alkukuun mielenosoituksissa on Amnesty Internationalin mukaan pidätetty rauhanomaisia mielenosoittajia "ennaltaehkäisevästi".
Mielenosoituksissa ympäri maata osallistujia on pidätetty satoja tai tuhansia, kertoo Amnesty. Valtaosa on jo vapautettu, mutta satoja on myös tuomittu.
HRW:n mediatietojen mukaan osalle pidätetyistä on pidetty muutaman minuutin pituisia suljettuja oikeudenkäyntejä, joissa syytetyillä ei ole ollut oikeusedustajia.
Eräässä oikeudenkäynnissä esimerkiksi Ilya Yashin, oppositiopuolue Parnasin jäsen, tuomittiin 15 päiväksi vankilaan poliisin käskyjen tottelematta jättämisesta.
Tuomarin mukaan Yashin sai tuomion, koska ei totellut poliiseja vaan oli "heiluttanut käsiään ja kieltäytynyt lähtemästä". Hän painotti, että tuomion pitää olla erityisen kova, koska Yashinin toimet olivat "vakava uhka yhteiskunnalle".
Tieto vaalivilpistä leviää verkossa
Reilu viikko sitten olleiden duumanvaalien tulosta on syytetty vääristellyksi ja vilpilliseksi. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä sai virallisesti puolet äänistä, mutta sen kannatus romahti edellisvaaleista.
Median puolueellisuuden ja vaalitarkkailujärjestön ahdistelusyytösten lisäksi vaaleista on levinnyt eri kanavia pitkin, etenkin internetissä, tietoja äänestäjien painostamisesta ja esimerkiksi videoita vaalilippujen väärentämisestä.
Ihmetystä on aiheuttanut myös se, että vaalituloksen mukaan Tšetšeniassa liki sata prosenttia äänesti valtapuoluetta, vaikka Venäjä on käynyt alueella kaksi sotaa. Gazeta.ru -verkkolehden kartasta voi tarkastella, kuinka suuri osuus eri alueilla äänesti Yhtenäistä Venäjää.
Vilpin systemaattisuutta on pyritty osoittamaan venäläisissä tiedotusvälineissä ja blogeissa myös tarkastelemalla vaalitulosten ja -aktiivisuuden kummallista jakautumista tilastollisesti. Taloustieteen opiskelija Anton Nikolenko toteaa tietoja tutkailevassa blogikirjoituksessaan uskovansa, että kummallisuudet selittyvät vaalilipukkeiden laajamittaisella väärentämisellä.
Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat ilmaisseet huolensa vaalien puolueettomuudesta ja vapaudesta. Myös Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbachev on vaatinut, että vaalitulos mitätöidään ja maassa pidetään uudet vaalit.
Presidentti Dmitri Medvedev ilmoitti sunnuntaina Facebook-sivunsa kautta, että syytökset vilpistä tutkitaan.
Hän myös sanoi, ettei ole samaa mieltä mielenosoittajien iskulauseiden tai lausuntojen kanssa, mutta huomautti, että maassa on sanan- ja kokoontumisenvapaus. Palaute viestiin oli laajalti kielteistä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia